Silikon Vadisi Web Semineri Gümüşhane'de Büyük İlgi Gördü - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

21 Kasım 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Silikon Vadisi Web Semineri Gümüşhane’de Büyük İlgi Gördü

Giriş Tarihi: 01 Aralık 2021 - 15:06

Son Güncelleme: 01 Aralık 2021 - 15:06

Gümüşhane Üniversitesi Kariyer Merkezi tarafından “Silikon Vadisi Ekosisteminde Kariyer Planlaması” başlığıyla Webinar düzenlendi.

Moderatörlüğünü Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Çullu’nun yaptığı programa Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteren “Aeris Communications” şirketinden Cem Özkal, “CISCO” şirketinden Aydın Bırık ve “Davetly” şirketinden Kadir Yunus Enli konuşmacı olarak katıldı.

“Start-Up” kavramını açıklayan ve Silikon Vadisi’nin teknolojik üretimdeki yerini ifade eden Aydın Bırık, sunumunu yaparken şu ifadelere yer verdi, “Start-Up kavramı, Silikon Vadisi özelinde bir değeri keşfetme süreci ve o değeri sürdürülebilir bir şekilde ölçeklendirilebilir kılma macerası olarak ifade edilebilir. Türkiye ile Silikon Vadisi arasında girişimcilik anlamında farklılıklar var. Buradaki yatırımcıların risk algısı Türkiye’deki yatırımcılara kıyasla daha fazla. Silikon Vadisi’ni teknolojik üretim süreçlerinin başkenti yapan olgu; girişimciyi, yatırımcıyı ve insan kaynağını içerisinde barındırmasıdır diyebiliriz.”

Silikon Vadisi’nin dünyanın her bölgesinden hayalperestleri barındıran bir teknolojik üretim merkezi olduğunu vurgulaya Kadir Yunus Enli şu noktalara dikkat çekti, “Silikon Vadisi olarak ifade edilen bu bölge aslında dünyanın her bölgesinden bir hayali olan, dünyada bir şeyleri değiştirmek isteyen insanların, kendi konfor alanlarını geride bırakarak burada, daha zor şartlarda hayallerini gerçekleştirmeye çalıştığı bir bölgedir. Ama bakıldığında bir kişi ‘ben dünyadaki taksi düzenini değiştireceğim’ diye yola çıktı ve tüm dünyada arabası olan herkesin taksicilik yapabileceği bir uygulamayı hayata geçirdi. Bu bağlamda Silikon Vadisi olarak ifade ettiğimiz bu bölge, teknolojik harikalar diyarından ziyade bir düşünme biçimini ifade ediyor.”

Silikon Vadisi’nde şirket kültürü ve çalışma şartları ile ilgili bilgiler veren Cem Özkal da hedef belirlemenin ve çok çalışmanın önemine dikkat çekerek, “Silikon Vadisi’ni şirket kültürü ve çalışma koşulları perspektifinden ele aldığımız zaman ise Amerika’nın farklı eyaletlerinde daha esnek daha geleneksel çalışma şartları varken, Silikon Vadisi’nde insanlar gece gündüz çalışıyorlar. Çünkü bir hayalleri var ve bunu gerçekleştirmek istiyorlar. Buraya dünyanın farklı bölgelerinden gelen insanların bir hedefi var ve çok çalışmak, bu hedefe doğru atılan bir adım olarak görülüyor. Bir diğer önemli nokta ise burada girişimciler, girişimlerinden elde ettikleri gelirleri kişisel zevkleri için harcamaktan ziyade, başka girişimleri desteklemek ve/veya yeni bir girişimi maddi kaynak olarak kullanıyorlar. Bu da diğer konuşmacı arkadaşların da ifade ettiği gibi Silikon Vadisi’nin düşünce yapısını anlatıyor” diye konuya açıklık getirdi.

Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise düzenlenen etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi, “Gümüşhane Üniversitesi olarak öğrencilerimizin dünyadaki üretim merkezlerinin farkında olarak kendilerine yalnızca ulusal sınırlar içerisinde kariyer planlaması yapmaması, dünyanın farklı bölgelerindeki çalışma imkânlarının da farkında olması adına düzenlenen bu etkinliği oldukça kıymetli buluyorum. Bugün dünyadaki gelişmelere bakıldığında teknolojik üretim her ne kadar Amerika merkezli görünse de bu teknolojileri üreten insanların dünyanın farklı coğrafyalarından gelmiş kişiler tarafından ortaya konulduğuna hep birlikte şahit oluyoruz. Özellikle konuşmacı arkadaşların da değindiği gibi Hindistan bölgesinden Silikon Vadisi’ne giderek burada teknolojik üretime katılan pek çok insan olduğu aşikâr. Biz üniversite olarak bu topraklardan çıkarak teknolojik üretim süreçlerine dahil olan girişimcileri öğrencilerimizle buluşturmaya, onları teorik ve pratik eğitimle donatmaya devam edeceğiz. Öğrencilerimizden en büyük beklentimiz, hayallerine sınırlar çizmemesi ve yabancı dil konusunda kendilerini olabildiğince geliştirmesidir. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Gümüşhane Kariyer Merkezi’mize ve değerli konuşmacılarımıza teşekkür ediyorum.”

Düzenlenen etkinlik soru-cevap bölümüyle sona erdi.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ

image_print

HABERLER