Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN’IN ELMALARI GÜMÜŞHANE’DEN

Osmanlı İmparatorluğu… Yıl 1887..

Osmanlı İmparatorluğu… Yıl 1887.. Sultan II. Abdülhamid Han dönemi.

Başbakanlık Osmanlı Arşivlerindeki 12 Nisan 1887 tarihli belgeye göre Osmanlı Sarayından özel istek üzerine Saraya 50 kıyye (1 Kıyye 1282 gramdır), yani yaklaşık 51 kilo Elmanın gönderildiği anlaşılmaktadır.

Elmalar pamuklara sarılarak, sandığa konulup İstanbul’a saraya gönderilmiştir.

BELGE NO:

Arşiv Fon Kodu: Y..PRK.AZN. Dosya No: 2, Gömlek

No: 60, Tarihi: 18 (B) Recep 1304 (12 Nisan 1887),

Konusu: Taleb edilen elma ve tiftik çoraplarının Gümüşhane Bidayet Mahkemesi Başkâtibi Mehmed Hamdi tarafından gönderildiği.

elmason

 Hû

Huzur-ı fehamet-nüşur-ı asâfânelerine Ma’ruz-i çakerileridir ki,

Gümüşhane kuralarında nesc (dokunan) ve imal edilmekde olan beyaz tiftik çorabın en nefisi ve mergublarından (beğenilenlerinden) on çift ile ipliğinden yarım kıyye ve ala elmasından dahi kırk kıyyenin bi’l-mübaya (satın alınarak) Der-saadet’e müteveccihen azimet olan ferik saadetlü Hasan Paşa’ya tevdien konağ-ı ali-i devletlerine takdimi Hocazade veliyyü’n-ni’am reşâdetlü (şeyh) Sıdkı Efendi Hazretlerinden aldığım emr-i telgrafide irade ve iş’ar buyurulmuştu. Derhal mevcudun âlâsından (iyisinden) elli kıyye Elma, Pamuk ile güzelce sardırılub iki sandığa mevduan (konularak, korunarak) ve ferik-i müşarün-ileyhin güzergâhları intizar ve istikbal ile yakınları Hacı Beğ Efendiye tevdien ber-muceb-i iş’ar bir hafta evvel hâk-i pây-i devletlerine takdim ve tesyar kılınmıştı. Tiftik mahsulünün zaten nedreti (azlığı) ve mevsiminin henüz adem-i hululi (gelmediği) cihetle eğerci fevkalhad dikkat ve itina olunmuş ise de ancak dokuz çift uzun konçlu ve bir çift kısa konçlu olarak imal ve ikmal ettirilerek hâk-i pây-i meali ihtivayı devletlerine li-ecli’t-takdim Trabzon’dan hareketi musammem (kararlaştırılmış) olan ferik-i müşarün-ileyhe tevdi edilmek üzere sarığı ve zarf derununa mevdu’an (konularak, emaneten) ve memhuran (mühürlü olarak) üzeri nam-ı nami-i devletlerine yazılarak elyevm Trabzon kumandan vekâletine götürülmüş ve keyfiyet kumandan-ı muma-ileyh ile Sıdkı Efendi Hazretlerine ba-ariza bildirilmiş ve fakat diğer iplikler şimdi bulunamadığından mevsim husuli olan şehr-i Şubat evahirine ancak tedariki kabil olabileceğinin ma’e’l-me’yusiye arz ve ifadesiyle min gayr-i istihkak bi’l-vesile isticlab-ı teveccühat-ı mekarim-gayat-ı asafânelerine ictisar kılındı. Ol-babda ve katebe-i gerde emr u ferman hazret-i men-lehü’l-emrindir.

Fi 10 Kanun-i-sâni Sene (1) 302 (22 Ocak 1887)

Bende-i kemine Çiftlik-i hümâyûn nazırı mir-alay müteveffa Rahmi Bey’in yeğeni ve Gümüşhane Bidayet Mahkemesi Başkatibi Mehmed Hamdi

(Kaynak: Murat Dursun Tosun – “Osmanlıca Arşiv Belgelerinde Gümüşhane Tarihte Yaşananlar Ve Ayrıntıları 1695-1928”

TEŞEKKÜR: Murat Dursun Tosun Bey’e teşekkür ediyoruz. GH.