Tahsin Söğüt, Gümüşhane'de Haftanın Konuğu Oldu - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

21 Kasım 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Tahsin Söğüt, Gümüşhane’de Haftanın Konuğu Oldu

Giriş Tarihi: 18 Mayıs 2021 - 10:19

Son Güncelleme: 18 Mayıs 2021 - 19:16

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ RÖPORTAJI – 18.05.2021

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ

İSTANBUL’DA BİR GÜMÜŞHANE SEVDALISI TAHSİN SÖĞÜT İLE HAFTANIN KONUĞU RÖPORTAJI

Röportaj: Hasan Pir, Rüveyda Usta, Abuzer Yapar

OLAY GAZETESİ: Sayın Söğüt, bize kendinizi tanıtır mısınız, Tahsin Söğüt kimdir?

TAHSİN SÖĞÜT: 1956 yılında Gümüşhane Merkez Yayladere Köyü’nde dünyaya geldim. İlkokulu Yayladere Köyü İlkokulu’nda okudum. Orta ve lise öğrenimimi İstanbul’da tamamladım. 55 yaşında üniversite sınavına girdim.

14 yaşında Gümüşhane ve Trabzon’da iş hayatına atıldım. Vatani görevini 1978 yılında İstanbul’da Harp Akademileri Komutanlığı’nda tamamladım. 1990 yılına kadar inşaat taşeronluğu yaptım.1990 yılında Söğüt Yapı İnş.San.Tic. Ltd. Şti. kurarak inşaat müteahhitliği yapmaya başladım ve bu iş ile iştigal etmeye devam etmekteyim.                                                    

İş hayatının yanı sırada sivil toplum kuruluşlarında hizmet ederek 1988 yılında İstanbul’da (GÜYAD) Gümüşhanelilerin ilk kurduğu Gümüşhane ili ve ilçeleri Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği’nde 33 numaralı üyelikle ve daha sonra yönetim kurulu üyeliği, saymanlık ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. Bu görevler  2006 ya kadar devam etmiştir. 2006 da yapılan olağan genel kurulda aday olarak kısa adı GÜYAD olan derneğin başkanlık görevine seçildim. 2021 yılında da halen başkanlık görevini yürütmekteyim.                                                                                           

Ayrıca 1992 yılında kurulan Gümüşhane Yayladere Köyü Derneği’nde kurucu üyelik, Ümraniye Şube Başkanlığı ve Genel Başkanlık yaptım. Yayladere Köyü Derneği’nde 11 yıl çeşitli kademelerde görev yaptım.

(KASTOB) Karadeniz Sivil Toplum Örgütleri Birliği’nde Kurucu Üyelik, Başkan Yardımcılığı ve Genel Saymanlık yaptım. (TSTK.)Türkiye Sivil Toplum Örgütleri Birliği Kurucu Üyeliği genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. Halen genel başkan yardımcısı olarak görev yapmaktayım.

Ayrıca bir dönem Gümüşhane Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım.

(GÜSİAD) Gümüşhane sanayici iş adamları derneğinde 15 yıldan beri yönetim kurulu üyeliği yapmaktayım.

(İST.GÜDEF) İstanbul Gümüşhane Dernekler Federasyonu kuruluş çalışmaları ve genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. 2014–2018 yıllarında iki dönem İstanbul GÜDEF genel başkanlığı yaptım.

Evliyim. İki oğlum, bir kızım, dört de torunum var.

OLAY GAZETESİ: Tahsin Bey, uzun süredir İstanbul’da yaşıyorsunuz ama Gümüşhane’yi hiç unutmadınız. Sosyal hayattaki faaliyetlerinizle sürekli Gümüşhane’yi yaşıyor ve yaşatıyorsunuz. İstanbul gibi bir metropolde sıla aidiyeti insanlara nasıl bir güç veriyor? Nedir bu işin altında yatan sır?

TAHSİN SÖĞÜT: Tahsin Söğüt olarak 50 yıldır farlı bir ilde, İstanbul’da yaşasam da hep Gümüşhaneli kimliğimle yaşamayı tercih ettim. Bana Gümüşhaneli olmak enerji ve güç veriyor. Benim kimliğim ve kişiliğim oradan alınmış, orada doğdum ve çocukluk yıllarımı orada geçirdim. Unutulmaz anılarımız oralarda vardır.

Memleketimiz adına bir şeyler yapmak, memleketimize olan kimlik ve kişilik borcumuzdur. Gerek sosyal hayatımızda gerekse iş hayatımızda memleketimiz en önemli sermayemiz ve referansımızdır.

Sosyal faaliyetlerimizde ve dernek çalışmalarımızda da memleket aidiyeti bizim en büyük sermayemizdir. Zaten taşra derneklerinin asıl kurulma gayeleri de bu olmalıdır. Kök aidiyetini, sıla kültür ve aidiyetini muhafaza etmek ve yeni nesillerin metropollerde erimesini engellemektir. Aksi halde bırakın hemşehrilik duygularını akrabalık bağları dahi kaybolur ve sonuçta parçalanmış,  değerlerini yitirmiş bir toplum haline geliriz. Unutmayalım ot kök üstüne biter biz de köklerimizden hiç kopmadık kopmayacağız inşallah.

OLAY GAZETESİ: Sosyal işlerle uğraşmaktan nasıl bir zevk alıyorsunuz, bu nasıl bir duygudur?

TAHSİN SÖĞÜT: İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır. Buradan yola çıkarsak yapmış olduğunuz işlerin hayır duaları işlerimizi kolay kılar. Yapacağınız hizmeti Allah rızası için ve severek yaparsanız ondan zevk ve mutluluk duyarsınız. Yaptığınız sosyal faaliyetler topluma faydalı işler ise zaten toplum sizi bırakmaz o zaman da yorgunluk hissetmezsiniz ve zevk alırsınız. Hayatım boyunca sosyal faaliyetlerde hep bu anlayışla çalıştım. Allah’a şükür büyük büyük mutluluk duydum.

OLAY GAZETESİ: Gümüşhane İli ve İlçeleri Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği (GÜYAD), İstanbul Gümüşhane Dernekler Federasyonu (GÜDEF) başta olmak üzere çeşitli STK’larda üye ve yönetici olarak görev yapıyorsunuz. Gümüşhanelilere ve özellikle Gümüşhaneli öğrencilere büyük yardımlar yaptınız. Bu konularda neler söylemek istersiniz?

TAHSİN SÖĞÜT: İstanbul’da GÜYAD olarak öğrencilere ilk burs yardımı yapmak bizlere nasip olması tabiiki güzel bir duygu. O günlerde bizden burs yardımı alan öğrencilerimiz bugün çok önemli görevlerdeler.  Bu, bizler için, memleketimiz için çok önemli ve mutluluk veren bir olay.

GÜYAD olarak memleketimize elimizden gelen yardımı günün şartlarına göre, ihtiyaçlara yapmaya çalıştık. Gümüşhane Devlet  Hastanemize diyaliz makinaları, efor aletleri ve bize ulaşan herkese tekerlekli sandalye gönderdik. Yaklaşık olarak beşyüzün üzerinde tekerlekli sandalye gönderdik. GÜYAD temsilcimiz değerli İsmail Hayal Hocamız bize ilettiği, herkese yardımcı olmaya çalıştık. Ayrıca kitap toplayıp ve tamamlayarak beş ilçemize kütüphaneler kurduk. Gümüşhane Lisemizin kütüphanesinin restorasyonunu o günkü değerle seksen beş milyon TL harcanarak yapıldı. Bu konuda değerli Temel Söğüt Abime çok teşekkür ediyorum Allah rahmet eylesin mekânı cennet olsun.

Ayrıca yeni kayıt olan 2500 ilköğretim öğrencisine çanta ve beslenme çantası yaptırdık. Bin adet ihtiyaç sahibi çocuklara kaban yaptırdık, yani gücümüzün yettiği her yere katkı sağlamaya çalıştık. Bunlar aklımıza gelenlerin bir kısmı.

(KASTOB) Karadeniz Sivil Toplum Örgütleri Birliği  yönetiminde GÜYAD olarak Kadıköy’de beş yıl (2000–2005) boyunca her yıl bir ay olmak üzere tüm illerin katıldığı stant açtığı tanıtım günlerinde yöresel ürünlerimizin tanıtımını ve satışını yaptık. Özellikle İstanbul’a pestili, kömeyi GÜYAD olarak tanıttık bu konuda tereddütsüz olarak stant açan Kral Pestil’e ve Kaya Büyükbayraktar’ a teşekkür ediyorum.

Ayrıca Ankara’da Karadenizli milletvekilleri, bakanlar ve bürokratların katılımıyla bölgenin sorunlarını içeren toplantılar düzenledik. O günkü Gümüşhane milletvekillerimiz Sabri Varan, Temel Yılmaz katılım sağladı. Gümüşhanemizin talep ve beklentileri konuşuldu.

Bu tarihlerde KASTOB bünyesinde bizim önerimizle bir haftalık tüm Karadeniz illeri ziyareti gerçekleştirildi. Ziyaretin amacı valileri, ticaret odası başkanlarını ve belediye başkanlarını ziyaret edip ilin sorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunların çözümüne yardımcı olmaktı. Bölgenin genel sorunu olan kanser vakalarının erken teşhisi için o günkü Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı Ankara’da ziyaret ederek Samsun ve Trabzon’a konu ile ilgili tıbbi bölümler açılmasını sağladık.

Ayrıca Çernobil’den dolayı Karadeniz bölgesinde en çok etkilenen bölgelerin tespit edilmesi için  bir üniversiteye araştırma yaptırdık ve kalın bir kitap haline getirdik.

Gümüşhanemiz için hava alanı yapılması ilimizin önemli konusu olarak gündeme alınmış ve yapılan toplantılarla ilgili makamlara iletilmesi idi. Bu ziyaretler sonucu yapılan değerlendirmede en misafirperver il Gümüşhane ve en mütevazi belediye başkanı ise ilimize üç dönem belediye başkanlığı yapmış olan rahmetli Mustafa Canlı kayıtlara ve kitaba geçirilmiştir. Ben kendisini rahmetle ve minnetle anıyorum.

(KASTOB) Karadeniz Sivil Toplum Örgütleri Birliği’ni beraber kurduğumuz kurucu başkanımız Hasan Ekşi’yi de rahmetle anıyorum.

İST.GÜDEF’ te yaptığımı iki dönem başkanlık hizmetimizde de üç tane tanıtım günleri düzenledik. İkisi (5. ve 6.) sı Feshane’de (7.) si Maltepe’de bu tanıtım günlerinden elde edilen o zamanki değere göre yaklaşık ikiyüzbin TL’nin tamamı yetim öğrencilere eğitim yardımı olarak gönderilmiştir.

OLAY GAZETESİ: Dernek çalışmalarınız sırasında yaşadığınız önemli olaylardan bir örnek verir misiniz?

TAHSİN SÖĞÜT: Yaşanılan bir gerçeği anlatmak istiyorum. 2006’ da Ümraniye karakolundan Etem Başkomiser arar ve karakolda 20 yaşlarında sahipsiz bir Gümüşhaneli bayan var gelin buna sahip çıkın der. Bunun üzerine İstiklal Mahallesi Muhtarı hemşehrimiz Servet Şimşek’in kardeşini alarak Ümraniye Karakolu’na gittik ve bayanı alıp yalnız yaşayan, muhtarlık yardımlarıyla geçinen yaşlı bir nenemizin yanına yerleştirdik ve her türlü ihtiyacını derneğimiz ve muhtarlıkla karşıladık. Yetmiş gün burada kaldı. Ancak kimliği yoktu bir gün dernek merkezine çağırarak kendinden gerçekten kimseniz yoksa biz sana gereken desteği verelim dedi. Ancak sorgulayınca annesinin babasının olduğunu öğrendik. Ailesinden baskı gördüğü için evden kaçmış, kendinden 25 yaş büyük birisiyle evlenip ayrılmış. Biz ailesine ulaşarak kızlarının 70 gündür karakol, muhtarlık ve dernek himayesinde olduğunu gelip kızlarını almalarını söyledik. Babasını, abisini arayarak kızlarını teslim ettik. Giderken kendisine kızım sen gerçekten Gümüşhaneli misin diye sorduk. Erzurumlu olduğunu söyledi. Ancak Gümüşhanelilerin bu konularda güvenilir olduğunu bildiği için kendisini Gümüşhaneli olarak tanıtma gereği hissettiğini söyledi. 

OLAY GAZETESİ: İstanbul’da ne işle meşgul oluyorsunuz. Geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz?

TAHSİN SÖĞÜT: Tabiiki geçinebilmek için bir işiniz olmalı. Gümüşhaneli her zaman zor ve helal olanı tercih eder. Yukarıda belirttiğim gibi inşaat işleri ile uğraşıyoruz. 1990’ a kadar taşeronluk yaptık. Ondandan sonra da SÖĞÜT YAPI’ yı kurarak çalışmalarımıza devam ediyoruz, yani inşaat müteahhitliği konut yapıp satmak. İş yaparken de sosyal hayatta olduğu gibi çalışanlarımızın öncelikle Gümüşhaneli olmasına hassasiyet gösteriyoruz. İşini iyi yapan hemşehrilerimizi tercih ediyoruz. Çalışanlarımızın yaklaşık yüzde doksanı Gümüşhanelidir.

OLAY GAZETESİ: Sayın Söğüt, pek çok Gümüşhaneli sizi Büyük Âlim Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevî Hazretleri ile ilgili tanıtım gayretlerinizden tanıyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

TAHSİN SÖĞÜT: Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevî  Hazretleri’nin sadece adını işitmiştik. Ancak O Âlim zatı tanımamız, onu anmaya başlamamızla oldu. Anma programlarıyla tanımaya başladık.

Bu konuya  GÜYAD yönetim kurulumuzdan çok değerli kardeşimiz Birol Hayal’in önerisi ile başladık. Her konuda olduğu gibi böyle önemli bir konuda da öneri yaptığı ve emek verdiği için kendisine ayrıca teşekkür ediyorum.

2006 yılından beri her yıl mayıs ayının ikinci haftası Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevî  Hazretleri’nin vefatının sene-i devriyesinde GÜYAD olarak anma, anlama ve tanıma programları yapıyoruz. 

İlk programda sabah namazı Süleymaniye Camii’nde kılınarak elli kişilik ziyaretçi ile Süleymaniye Camii bahçesinde Kanuni Sultan Süleyman Türbesi bitişiğindeki kabrini ziyaret edip, başında dua ettik. Daha sonra GÜYAD merkezinde katılanlara kahvaltı verdik ve aynı akşam Ümraniye Belediye Başkanlığı Kültür Merkezi’nde Gümüşhanevî Hazretleri’nin hayatını anlatacak hocaların sunumu ile tanımaya çalıştık. Program sonrası o zatı muhteremin hayatını anlatan kitaplar katılımcı konuklara dağıttık.

İlerleyen zamanda artık Gümüşhanevî Hazretleri’ni doğduğu memleket olan Gümüşhane’de anmamız gerekir dedik ve Gümüşhane’de anma programları düzenledik ve tv kanalından da canlı yayınlar yaptık.

Gümüşhanevî  Hazretlerini bize anlatan ve tanıtan başta Prof.Dr. M.Cevat Akşit Hocamıza, değerli Diyanet İşleri Eski Başkanımız Lütfü Doğan Hocama, Prof.Dr. İrfan Gündüz Hocamıza, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî Vakfı Başkanı Değerli Erkan Kocatürk Hocamıza, Değerli  Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün Hocamıza, Prof. Dr. Necmettin Alkan Hocamıza yardımlarından dolayı şahsım ve GÜYAD yönetim kurulu adına ayrı ayrı şükranlarımı sunarım.

Bu konuda teşekkür etmeden geçemeyeceğimiz çok değerli insanlar var bunlardan birisi de Ümraniye Belediyesi’nde üç dönem belediye başkanlığı yapan Hasan Can Başkanımız ve iki dönem meclis üyeliği yapan değeli kardeşimiz Hüseyin Eren.

Hasan Can’ın başkanlık döneminde kendisinden Gümüşhanevî  Hazretleri adına ne talebimiz olmuşsa yardımcı olmuştur. GÜYAD olarak Gümüşhanevî Hazretleri’nin hayatını kitap haline getirmek için ciddi bir çalışma yaptık. Bu çalışmada bize yardımcı olan Prof.Dr. M.Cevat Akşit Hocamızın öğrencisi Prof.Dr.Abdullah Özcan hocamıza ve her iki baskıda bize destek olan Ümraniye Belediyemize çok teşekkür ediyoruz.

“Gümüşhane Üniversitesi’nde düzenlenen üç günlük sempozyumda GÜYAD olarak katılımcılara üç bin adet Gümüşhanevi Hazretleri’nin hayatını anlatan GÜYAD tarafında bastırılan kitap dağıtıldı.                 

Gümüşhanevî Hazretleri’nin adına yakışan bir kalıcı eserin Gümüşhane’ye yapılması için uzun zaman Ümraniye Belediye Başkanımız Hasan Can’dan talebimiz olmuştu. Bu sözü almak için kendisini ziyaret ettik ve ziyaret 2017 tarihi içerisinde meclis üyemiz Hüseyin Eren, AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcısı Birol Hayal ve GÜYAD başkanı olarak ben Tahsin Söğüt ziyaretimizi gerçekleştirip sözü aldık ve Gümüşhane Belediye Başkanımızla görüşerek bu imkânı Gümüşhane’ye kazandırmak istedik. Gümüşhane Belediye Başkanımız Ercan Çimen bize bir aşevi projesi olduğunu söyledi ve İstanbul’a gelerek tekrar Ümraniye Belediye Başkanı’nı ziyaret ettik ve elimizde olan “Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevî Aşevi Külliyesi” projesini Hasan Can başkana sunduk. Belediye projeyi kabul etti.  Aynı hafta Ümraniye Belediyesi Meclisi Gümüşhane’yi kardeş şehir ilan etti. Proje toplam 670.m2 idi ancak biz Hasan Can başkandan 3000.m2 ye kadar yapma sözü aldık ve Gümüşhane Belediyesi hafriyatı aldı. Ancak bodrum katı yoktu ben bir günlüğüne Gümüşhane’ye giderek Belediye Başkanımız Ercan Çimen’le görüştüm. Bu görüşme sonrasında 1000 m2 bodrum hafriyatı alındı. Daha sonra Ümraniye Belediyesi’nin tam kadro katılımıyla bir temel atıldı. Biz Ercan Çimen başkanımıza o günkü üst düzey misafirperverliği için çok teşekkür ediyoruz.

Başlanan aşevi projesi çok ağır ve aksak devam etti ve şu anda yarım olarak duruyor. Bu sürenin uzanmasıyla belediye seçimleri yenilendi ve Hasan Can,  üç dönemden dolayı aday Ümraniye’ye tekrar aday olamadı. Şimdi ise proje yarım kaldı. İnşallah yeni bir çalışma ile proje tamamlanır.   

Gümüşhanevî Hazretleri ile ilgili çok önemli bir sözü de burada ifade etmek isterim. Prof.Dr.M.Cevat Akşit Hocam “Gümüşhanevî Hazretleri’nin ilinden olan hemşehrileri kıyamate kadar onun korumasındadır.” Demiştir. Bu iltifat biz Gümüşhaneliler için kıymeti bilinmesi gereken çok büyük bir zenginliktir.

OLAY GAZETESİ: Gümüşhanevî Hazretleri ile ilgili olarak bundan sonra planladığınız projeler nelerdir öğrenebilir miyiz?

TAHSİN SÖĞÜT: Öncelikle yarım kalan “Ahmet Ziyauddin Gümüşhanevî Aşevi Külliyesi” nin çok kısa zamanda tamamlanarak ihtiyaç sahiplerinin hizmetine açılması gerekir.  Ayrıca her yıl Mayıs ayının ikinci haftasında  Gümüşhane’de “Gümüşhanevî Haftası” etkinlikleri yapılması gerekir. 

OLAY GAZETESİ: Sayın Tahsin Başkanım; çocukluk döneminizin Yayladere’si, Gümüşhane’si ve İstanbul’u ile günümüz arasında bir değerlendirme yapar mısınız? Dünle bugün arasında neler değişti?

TAHSİN SÖĞÜT: Yayladere’de yaşadığımız dönem ilkokul dönemi ve zorluların olduğu dönemler… Çocuk yaşlarda büyükler gibi sorumluk sahibi olmak ve çalışmak… İlkokulda beş yıl okuduk okul müdürümüz Değerli Hocamız Cevat Arslan idi. Okulu; birinci sınıfta sınıf başkanlığı, ikinci sınıfta kitaplık kolu başkanlığı,  3.4.5.sınıflarda kültür kolu başkanlığı yaparak bitirdim. 1968 de 6 yıllık Erzurum yatılı okulunu kazandık ancak rahmetli babamız göndermedi.

Köyden  iş için Gümüşhane’ye geldim ve Ramazan ayında rahmetli Paşa Akçay amcamızın yanında yetmiş gün çalıştım. Gümüşhane denince ilk aklıma gelen rahmetlidir. Allah rahmet eylesin, Allah razı olsun beni kendi çocuğu gibi korudu kolladı,  kış gelince işler kapandı bana kal maaşını veririm dedi. Beni çok sevmişti ancak çalışmadan maaş almak olmaz dedim ve İstanbul’a geldik.  Allaha şükür, o günlerden bugünlere geldik, tüm hemşerilerimizle çok başarılı işlere imza attı.

OLAY GAZETESİ: Çocukluğunuzun Yayladere’sinden neleri özlüyorsunuz?

TAHSİN SÖĞÜT: Tabiiki insan doğduğu köyünü özler oralarda anıları vardır çocukluğunun geçtiği yer. Ancak Yayladere’yi özlemekle yaşam arasında tercih yapmak zorundasınız. Köylerde nüfusun artışı ve şartların değişmesi sizi doğduğunuz yer mi doyduğunuz yer mi tercihini yapmak zorunda bırakıyor. O yüzden İstanbul’da gurbette kalmak zorunda idik. Fakat memleketimizi asla unutmadık ve kopmadık. Köyümüzde bize ait iki yerde evimiz var. Her yıl yaklaşık bir ay kalıyorduk, ancak eşimin hastalığı ve vefatından sonra sadece zorunlu hallerde geliyoruz şartlar bunu gerektirdi.

Bizler gurbette olsak da ayakta kalmasını öğrendik. İstanbul olmadan köyünde kalmanın bir önemi olmuyor çünkü köydeki eski yaşam şartları kalmadı, ihtiyaçlar arttı ve değişti o yüzden zorlukları aşarak İstanbul’da yarım asırdır yaşıyoruz. İstanbul artık seksenbir ilin yaşadı uluslararası bir metrepol şehir.

Değerli Bakanımız Sayın Oltan Sungurlu abimizin bir sözüdür herkes Gümüşhanelileri dikkate almak zorundadır çünkü coğrafi konumundan dolayı çok göç veren bir memlekettir her yerde Gümüşhaneli vardır.

OLAY GAZETESİ: Unutamadığınız anılardan bir kaçını bizimle paylaşır mısınız?

TAHSİN SÖĞÜT: İlkokulda beşinci sınıfta iken dördüncü ve beşinci sınıflar bir sınıfta idi. Günlerden çarşamba sabah saat:09:30 tarih dersi öğretmenimiz Ali Kemal Karakelle idi. Derse başladık öğretmen benim yanımda oturan sınıf arkadaşlarımdan sırayla ayağa kaldırıp sorular sordu, bilemediler. Tüm sınıfın ayağa kalkıp ellerini açmasını istedi. Herkes ayağa kalktı ve ellerini uzattı. Öğretmen, eline aldığı elli cm sopayla benim solumdan iki arkadaşımın ellerine sopayla kuvvetlice vurdu, üçüncü ben idim ancak ben ayağa kalkmadım elimi de açmadım. Öğretmen bana sen neden ayağa kalkmadın elini açmadın dedi ben kendisine, “Beni de arkadaşlarımı da dövemezsiniz, hele sopayla hiç dövemezsiniz, çünkü müfettiş geldiğinde sopayı sokacak yer aradığını gördüm. Ben dersime çalıştım, arkadaşlarım çalışmadı ancak onların notunu verebilirsiniz ama asla dövemezsiniz. Ben dilekçe yazarım müfettiş gelince sizi şikâyet ederim”  benim bu çıkışımla tüm okuldan sopa kaldırıldı ancak mezun olurken ben okulun birincisiyim ve kültür kolu başkanıydım bana diplomamı pekiyi yerine iyi derece ile verdiler. Hiç unutamadığım bir anı çünkü hakkım yenildi.

Bir diğer anıma gelince; Gümüşhane’de 1969 yılında ramazan ayı iş için geldim iş bulamadım yatacak yerim olmadığı için kendi memleketimde sokakta yattım ve ertesi günü Gümüşhane İmam Hatip Okulu’nun tadilatında çalışan akrabam Mahmut Yıldız’ın yanı giderek Paşa Akçay abimizle tanıştım. Bana çocuk yaşta olmama rağmen iş imkânı verip sahip çıktı. Her ikisini de rahmetle, minnetle anıyorum, mekânları cennet olsun.

OLAY GAZETESİ: Sayın Başkanım en çok nelerden mutlu olup, nelerden üzülürsünüz?

TAHSİN SÖĞÜT: Her insanın olduğu gibi bizim de mutluk duyduğumuz ve üzüldüğümüz konular vardır. Benim şahsen en mutlu olduğun anlardan birisi insanlara yardımcı olduğumda onların duaları ve mutlulukları beni sonsuz mutlu eder. Tabiki her yaptığınız iyiliğin sonunda suistimal olursa çok üzülürsünüz. Bir diğer konu da yıllarca dost ve arkadaş diye güvendiğiniz insanların size yaptığı yanlış ve ihanetlere çok üzülürüm. Değer verdiğiniz insanlardan karşılık görmemek… İş hayatımızda en önemli mutluluk duyduğum konu ise çalışanın emeğinin karşılığını zamanında vermektir.

OLAY GAZETESİ: Hayatınızda uyguladığınız doğrular nelerdir?

TAHSİN SÖĞÜT: İnsanın hayatında önemli olan; aşının, eşinin, işinin birbirine karışmamasıdır. Evinde iyi bir ev reisi olmak, işinde kurumsal bir idareci olmak, dost ve arkadaşlarınla iyi geçinmek, ön yargılı olmamak bunlara dikkat edilirse hayatınızda fazla sorun ve sıkıntı kalmaz. Ve en önemlisi de bir insan; hatasını da kabullenecek kadar dürüst olabilmelidir.

OLAY GAZETESİ: Kendinize rehber aldığınız kimler var?

TAHSİN SÖĞÜT: Başta Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevî Hazretleri’ni, Diyanet İşleri Eski Başkanımız Gümüşhane eski milletvekilimiz Değerli Lütfü Doğan Hocamızı. Anavatan Partisi kurucularından beş dönem Adalet Bakanlığı, bir dönem Milli Savunma Bakanlığı yapan çok değerli abimiz Mahmut Oltan Sungurlu’yu takdir eder ve kendime örnek alırım.

OLAY GAZETESİ: Gençlerimize tavsiyeleriniz neler olur?

TAHSİN SÖĞÜT: Gençler bizim geleceğimiz. Gençlerimize önerimiz öncelikle köklerinden kopmasınlar. Köklerini küçümsemesinler. İnançlarından uzaklaşmasınlar ve inançlarının gereğini yapsınlar. Sevdikleri alanlarda eğitim alarak kendi işlerini kursunlar. Helal kazansınlar. Dost ve arkadaşlarını çok iyi seçsinler.

OLAY GAZETESİ: Tahsin Söğüt Başkanım; sorularımıza verdiğiniz samimi cevaplar ve güzel sohbetiniz için teşekkür ediyoruz.

TAHSİN SÖĞÜT: Ben de sizlere, Gümüşhane Olay Gazetesi camiasına teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 18.05.2021

RÖPORTAJI OLAY GAZETESİ’NDEN OKUMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ

image_print

HABERLER