“TEDx Gümüşhane University” etkinliği “Hayatın Ritmi” temasıyla Gümüşhane Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
İlk kez 1984 yılında düzenlenen TED etkinlikleri, çeşitli konulardaki konuşmaları kapsayan bir konferans serisi olarak tanımlanıyor. İngilizce “technology, entertainment ve design” kelimelerinin kısaltmasından oluşan bu kavram Türkçede “Teknoloji, Eğlence ve Tasarım” anlamına geliyor. Kavramdaki x harfi ise bağımsız organize edilen etkinlikler anlamında kullanılıyor.
“TEDx Gümüşhane University” etkinliği, Gümüşhane Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Gümüşhane’de ilk kez düzenlenen etkinlikte alanında uzman kişiler deneyimlerini izleyenlerle paylaştı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi: “İşin özü; başarıdır, başarıyı nasıl yakalarız, sorusuna cevap bulmaktır. Hayatta başarılı olma gayreti içerisinde oluyoruz her birimiz. 35 yıllık akademik hayatım bana başarının üç kolay yolunu öğretti. Bunlar; görgü, tecrübe ve liderlik. Bazı insanlar doğuştan diğer insanlardan daha farklı olarak dünyaya geliyor. Onlara lider tipli insanlar diyoruz. Çabuk karar veriyorlar, hızlı karar veriyorlar, doğru karar veriyorlar. Bunlardan da çok fazla yok. Liderler yüz yılda bir, iki yüz yılda bir, milletten millete, toplumdan topluma değişecek şekilde var oluyorlar. Bizler sizlerin ön lisans, lisans ve lisansüstü programda bir taraftan öğrenim alanlarınız ile ilgi donanımlarınız noktasında sizlere katkı sağlamaya çalışırken bu tür etkinliklerle de aynı zamanda sizleri hayata hazırlıyoruz. Böylelikle alanında uzman ve tecrübeli misafirlerimizin kendi başarılarına nasıl ulaştıklarını sizlerle paylaşmalarına imkân sağlıyoruz. Bu vesileyle de programın gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri kutluyor, aramızda bulunarak deneyimlerini bizlerle paylaşacak olan tüm konuşmacılarımıza da teşekkür ediyorum.”
Etkinlikte konuşan Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever ise şunları söyledi: “Milattan önce 3 bin yılında bulunan bir yazıtta bile ‘şimdiki gençler hiç laf dinlemiyor’ şeklinde bir ifade vardır. Biz bazen sizden nüfus cüzdanında daha kıdemli olanlar olarak sizleri eleştirirken bu cümleyi de kullanabiliyoruz. Bu bugünün problemi değil, geçmişte de böyleymiş. Yaklaşık 23 yıllık meslek hayatımda şunu gözlemledim: Gençlerimiz, özellikle zamane gençlerimiz başarıyı bir an önce elde etmek istiyor, parayı bir an önce kazanmak istiyor ve bir an önce popüler olmak istiyor. Böyle bir dünya yok. Olanlar suni hayatlardır, bunu ilerde yaşayarak göreceksiniz. Başarı, zorlu bir süreçten ve çok çalışmaktan geçiyor. Çalışmadan ve yorulmadan başarının elde edilemeyeceğini tüm başarı hikâyelerinde rahatlıkla görebilirsiniz. Türk milleti olarak bizim fıtratımızda ümitsizliğe yer yoktur. Bunu bize en fazla ve en iyi gösteren kimdir? Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Eğer o dönemde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmasaydı, Anadolu’daki insanlar bu vatanı kurtarmaya aşkla, şevkle çalışmasaydı bugün çok daha farklı bir ortamda olabilirdik. Yakın coğrafyada da bunu bugün görüyoruz. O zaman her daim ümit var olması gerekiyormuş. Kesinlikle geleceğe aydınlık yüzlerle bakmak gerekiyor. Sizlerden beklentimiz ve isteğimiz de budur. Atalarımız eğer bu toprakları kazanmak için kanını yere döktüyse sizler de bu memleketi kalkındırmak
Etkinlikte; sahalarında tanınmış kişilerden Dilek Ertürk, Orhan Koç, Güney Sevindik, Fatih Aydın, Buğra Ayan, Aydanunr Aydın, Ecehan Yıldırım, Oktay Yıldız, Barış Yalçınkaya ve Ahmet Can Altunışık düşüncelerini, hikâyelerini, hayat tecrübelerini izleyicilere aktardılar.