Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

Tehlikeli madde görüntüleme sistemi geliştirildi

Alışveriş merkezi, hava limanı,

Alışveriş merkezi, hava limanı, metro istasyonu, stadyum gibi toplu bulunulan yerlerde can güvenliğinin sağlanması, sınır ve gümrük kapılarında kaçakçılığın engellemesi için tehlike oluşturabilecek ya da yasalara aykırı nesneleri görüntüleyebilen çözümlere ihtiyaç duyuluyor.

Söz konusu ihtiyaçlara yönelik olarak TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Malzeme Enstitüsünde pasif terahertz yöntemle görüntüleme yapan bir sistem geliştirildi.

Bu sistem sayesinde giysi altında gizlenen, metal ve metal olmayan tehlikeli nesneler, temas olmadan güvenli mesafeden görüntülenebiliyor, otomatik tespit edilerek yetkililere haber veriyor.

Kamu binaları, gümrük sınır kapıları, güvenlik birimleri için pasif yöntemle çalışacak şekilde kullanıma hazır hale getirilen Terahertz Görüntüleme Sistemi, metal dışında giysi altına gizlenen metal olmayan tehlikeli patlayıcı nesneler ile kaçakçılıkta kullanılan uyuşturucu madde, et, alkol, sigara paketi, altın, elektronik eşya ve benzerlerini de görüntüleyebiliyor.

TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilen görüntüleme sistemleri şu anda 11’i gümrük sınır kapılarında ve sahada aktif kullanılıyor. Yeni nesil görüntüleme sistemi ihtiyaç doğrultusunda aktif kullanıma sunulacak.

Geliştirilen sistemin endüstriyel seviyede gerçek zamanlı görüntü sunabilir hale getirilerek ticarileştirilmesi için ASELSAN ile anlaşma yapıldı. Sistemin, 2020 yılında ticarileşmesi hedefleniyor.

Kaynak: Dr. İlhami Pektaş