TEMA TEMSİLCİSİ ORAL, GÜMÜŞHANE İÇİN HANGİ NOKTALARA DİKKAT ÇEKTİ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

TEMA TEMSİLCİSİ ORAL, GÜMÜŞHANE İÇİN HANGİ NOKTALARA DİKKAT ÇEKTİ

Giriş Tarihi: 05 Haziran 2017 - 11:47

Son Güncelleme: 05 Haziran 2017 - 11:47

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, “5 Haziran Dünya Çevre Günü” nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

Yusuf Oral’ın Basın açıklaması şöyledir:

DOĞAYLA TEMASTA OL

1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan bu yana 5 Haziran tüm dünyada “çevre günü” olarak kutlanmaktadır.

Sanayileşme ve ekonomik büyüme ile birlikte insanoğlunun doğa üzerindeki etkisi her geçen gün artmaktadır. Artan bu etki çevre problemlerini berberinde getirmekte ve yaşam alanımız olan dünyamızı kendi elimizle yaşanmaz hale getirmemize neden olmaktadır.

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak bu yıl 5 Haziran Dünya Çevre Gününde herkesi doğaya çıkmaya, doğayla bağlantı kurmaya ve onu korumaya davet ediyoruz.

Bu yıl Birleşmiş Milletlerin Dünya Çevre Günü Teması ”Doğayla Temasta Ol” olarak belirlendi. İnsanların her yaşta doğayla iç içe olması çok önemli. TEMA Vakfı olarak bu bilinci taşımakta ve okul öncesinden üniversiteye kadar çocuklar ve gençler için doğa eğitim programları uygulamaktayız. ”İçeride Çocuk Kalmasın” sloganı ile çıktığımız bu yolda her geçen yıl daha fazla çocuğa ulaşıp doğa eğitimi vermekteyiz.

EN ÇOK KIRSALDA YAŞAYAN BİREYLER ETKİLENİYOR

Ülkemizde ve dünyada bireylerin daha lüks yaşama isteği ne yazık ki doğal güzelliklerimizin azalmasına ve yok olmasına neden oluyor. Özellikle kırsalda yaşayan milyonlarca kişi hava,su ve toprakla iç içe yaşamakta ve geçimlerini verimli topraklardan karşılamaktadır. Haliyle kirlilik ve küresel ısınmanın etkisinden en fazla kırsalda yaşayan insanlar etkilenmektedir.

GÜMÜŞHANE KİRLENİYOR

Gümüşhane’de de sanayileşme ve madencilik faaliyetleri büyük oranda kirliliğe yol açmaktadır. Havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirleten bu olumsuz etkiler ne yazık ki her geçen gün artmakta ve yapılan araştırmalar neticesinde orta ve uzun vade de şehrimizin yaşanılamaz hale geleceği öngörülmektedir.

Siyanür liçi yöntemi ile altın madenleri işletilen Gümüşhane’de mevcutta 3 adet atık barajı bulunmakta, yakın bir gelecekte ise atık barajlarının sayısı 6 ya ulaşacaktır.

Maden işletmeleri ve çimento fabrikasının çevresinde insanların tarım yapmakta güçlük çektiği, tarımsal faaliyetlerle uğraşan bireylerin ürünlerle ilgili ciddi problemler yaşaması kirliliğin direk gözlemlenebildiği anlamını taşıyor.

HARŞİT ÇAYI ÇÖPLÜK GİBİ KULLANILIYOR

Gümüşhane için en büyük çevre kirliliklerinden birisi de Harşit Çayının kirletilmesidir. Havza boyunca insanların dere yatağına bıraktığı özellikle çözülemeyen plastik atıklar Torul Barajında dağ gibi büyümeye devam etmektedir. Dere yatağına atılan her türlü atık daha alt kottaki bir yerleşim yerinin temiz suya erişme hakkını elinden almaktadır.

DOĞANIN MADDİ DEĞERİ YOKTUR

            Doğal varlıkların değeri ancak kaybedildiğinde anlaşılıyor. Doğal varlıklara bir değer biçmek güç, çünkü doğa bize hiçbir karşılık beklemeden paha biçilmez hizmetler sunuyor. Havanın, suyun ve toprağın kıymeti pekala ortada iken değerini anlamak için illa da kirletmemize gerek yok.

Toprakla iç içe yaşayan, köyleri olmadan mutlu olamayan Gümüşhane halkına bu noktada büyük iş düşüyor. Gümüşhane halkı tarafından havayı, toprağı ve suyu kirletici unsurların azaltılması için gerekli kamuoyunun oluşturulması gerekmektedir.

DOĞA SAVUNUCULUĞUNDA TEMA VAKFI GÜMÜŞHANE’DE ETKİN

            TEMA Vakfı 600 bini aşan gönüllüsü, 81 il temsilcisi, ilçe temsilcileri ve Genç TEMA Başkanları ile ulusal ve uluslararasında etkin bir biçimde doğa savunuculuğu görevini yürütmektedir. Başta sürdürülebilir yaşam için olmazsa olmazımız toprağımızın erozyonla yok olmaması için ve sonrasında doğal kaynakların korunması için mücadeleye devam etmektedir.

İlimizde de TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak doğa savunuculuğunda ve erozyonla mücadele de etkin bir biçimde yer alıyoruz. Bütün Gümüşhane halkına gönüllük çağrısı yaparak www.tema.org.tr adresini ziyaret ederek gönüllümüz  olmanızı ve bizlere destek vermenizi istiyoruz.

Sağlıcakla Kalın.

           Yusuf ORAL

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi

 

 

image_print

HABERLER