Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

Torul Belediye Başkanı Evren Evrim Özdemir Gümüşhane’de Haftanın Konuğu Oldu

Torul Belediye Başkanı Evren

Torul Belediye Başkanı Evren Evrim Özdemir, Gümüşhane Olay Gazetesi’nin “Haftanın Konuğu” programında Hasan Pir, Rüveyda Usta ve Bekir Bulut’un sorularını cevaplandırdı.

19 Ekim 2020 tarihli Gümüşhane Olay gazetesi’nde yayımlanan röportajı sunuyoruz.

OLAY: Değerli Başkanım, öncelikle Gazetemiz Olay’a hoş geldiniz. Bugün sizlerle çeşitli konularda sohbet edeceğiz. İlk sorumuzla başlayalım. Sayın Başkanım, Evren Evrim Özdemir kimdir? Bize kendinizi tanıtır mısınız?  

Evren Evrim ÖZDEMİR: Ben, Evren Evrim Özdemir, 1973 yılında Gümüşhane’nin Torul ilçesinde doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Torul’da tamamladım. 1990-1994 yılları arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde okudum. Mezun olduktan sonra Torul’un Aksüt ve Büyükçit köylerinde vekil öğretmenlik yaptım. Daha sonra üniversite mezunlarına tanınan bir öğretmenlik hakkı vardı. 1997 yılında da Erzurum’un Başçakmak köyünde 3 yıl öğretmenlik 1 yıl da idarecilik olmak üzere 4 yıl kadrolu öğretmenlik yaptım. 2001 yılında kurumlar arası geçişe başvurdum. 2001 yılında Gümüşhane’de Tarım Bakanlığı’na bağlı Kuşburnu Üretme İstasyonu Müdürlüğü’ne Ziraat Mühendisi olarak atandım. Ben bu kurumda 2 yıl çalıştım daha sonra kurum kapatıldı. O dönemde açılan üretme istasyonlarının çoğu daha sonra Türkiye genelinde kapatıldı.  2003 yılında Torul Tarım Müdürlüğü’ne Ziraat Mühendisi olarak atandım. 2003-2013 yılları arasında Ziraat Mühendisi olarak çalıştım. 2013’ten 2018 yılına kadar da Torul Tarım İlçe Müdürlüğü’ne vekalet ettim. Asaleten atanmadım. 2018 yılında 21 yıllık devlet memuriyetimden istifa ederek Torul Belediye Başkan adayı oldum ve sonrasında başkanlığa seçildim. Evliyim, biri kız diğeri erkek olmak üzere iki çocuk babasıyım.

OLAY: Eski bir tarımcı olarak sizce kapatılmış olan Kuşburnu Üretme İstasyonu’nun yeniden Gümüşhane’ye açılması yararlı olur mu?

Evren Evrim ÖZDEMİR: Tabi yararlı olur. Bunun için çok usta eller lâzım. Dikenli bitkilerin kültüre alınması gerçekten zor. Biz Türkiye’ye kuşburnu ismini duyuran iliz. Kuşburnuyu marmeladından çayına kadar her şeyini en iyi kullanan iliz. Bu yüzden bu istasyonun yeniden kurulmasında yarar görüyorum.

OLAY: Sayın Başkanım, yaklaşık 2 ay önce Covid-19 testiniz pozitif çıktı. Karantinaya çekildiniz ve kısa sürede iyileşerek görevinizin başına döndünüz. Covid-19 testiniz pozitif çıkınca neler hissettiniz? Bize yaşadığınız bu serüveni anlatır mısınız?

Evren Evrim ÖZDEMİR: 2020 Ağustos ayı başında, Kurban Bayramı’ndan sonra Torul’da ilk vaka ortaya çıkmıştı. Vaka çıkınca ailem de ben de dahil olmak üzere biz Covid-19’u evimizde bulacağımızdan emindik. Çünkü halkla iç içeyiz. Salı günü Torul’da ilk vaka çıktı, ben Perşembe günü başhekimimize gittim. Semptom yoktu ama başhekime her yerde olduğumu söyleyerek test yapılmasını istedim. Testimizi verdik ve başhekimimiz testin pozitif olduğunu söyledi. Testimin pozitif çıktığını ben de 15 Ağustos 2020 tarihinde kamuoyu ile paylaştım. Haberi evde çay içerken aldım. Tabiiki aile fertlerinin hepsinde hem şaşkınlık ve küçük bir telaş oldu. Haberi alınca maskeleri taktık, aramızdaki mesafeyi uzaklaştırdık. İlk iş olarak odamı ayırdım. Haberi alınca sabaha kadar evde kimse uyumadı. Sabah filyasyon ekibi gelerek ilacımı verdi. Ailem de test verdi. Onların testi negatif çıktı. Sonucu alınca çocuklarımı köye gönderdim. Eşim, bakımın önemli olduğunu söyleyerek benimle kaldı. Ben de fazla semptom görülmedi, hafif ateş, hafif öksürük oldu, ağrım olmadı. C vitamini gerçekten bizim için çok önemli. Kuşburnuyu gerçekten dağda dalında bırakmasınlar. Çok yararlı. Karantina sürem boyunca tam 7 kilogram kuşburnu marmelatı tükettim. Sulandırdım suyuyla beraber içtim. Sumak çayı içtim. 5 gün boyunca filyasyon ekibinin getirdiği ilacı kullandım. 12 gün karantinada kaldım ve sonrasında tekrar test aldılar. O negatif çıkınca köye gittim. Psikolojik olarak bu süreçte çok yıpranıyorsunuz. Çocuklarına dokunamıyorsun, bardağa çay dolduramıyorsun. Demliğe temas ederim de eşim de temas eder ve ona da bulaştırırım düşüncesi oluşuyor. Allah herkesin yardımcısı olsun. Eğer sevdiklerinizden kısa ya da uzun süre ayrılmak istemiyorsanız maske-mesafe ve hijyene herkes dikkat etsin. Dikkat etmezsek sevdiklerimizden bizi ayırıyor.

OLAY: Belediye başkanlığı yaptığınız Torul, eskiden beri Karadeniz’in Doğu’ya giriş kapısı. Bayburt, Erzincan, Erzurum ve bu yol istikameti ile Doğu illerine giriş kapısı. Böyle bir misyonu olan Torul’da belediye başkanlığı yapmak nasıl bir duygu?

Evren Evrim ÖZDEMİR: Öncelikle şunu belirteyim, belediye başkanlığı belki de meslekler içinde en zor olanı…  Ama diğer yandan da çok zevkli bir meslek… Yaptığınız işi görüp, halkın da memnuniyetini görünce bu size yetiyor…

Belediye Başkanı olduğumdan beri çok ciddi bir altyapı çalışması başladık, çok ciddi masraflarımız oldu. Bu bizi çok yordu. Altyapı projesine yağmur suyunu da ekledik. Şimdi ne kadar yağmur yağarsa yağsın Torul’un içinde su birikintisi oluşmuyor. Daha sonra üstyapı ihalesi gerçekleştirerek ana caddelerimizi yaptık. Şu anda kendi ekibimizle ana caddeleri yapıp asfaltlama ve parke çalışmalarına devam ediyoruz. İnşallah bu yılsonuna kadar bitirmeye çalışacağız.

Göreve geldiğimizden beri 2 yılımız Torul’un altını ve üstünü düzeltmekle geçti. Ama Torul’a baktığınız zaman Gümüşhane’nin en büyük destinasyonlarına sahip olan bir ilçe. Zigana Kayak Merkezi, Limni Gölü, Torul Cam Terası, Karaca Mağarası, Altınpınar Limni Gölü, Artabel Gölleri, Soğuksu çayırları… Bu kadar destinasyona sahip olan bir ilçenin farklı şeyler yapması lazım. Torul’da gelen ziyaretçileri ağırlayacağımız belediyeye ait bir Butik Otel olması lazım.

Torul’un sosyal ve kültürel açılımına bir sempozyumla başlamak istiyoruz. Torul’un tarihini ve güzelliklerini insanlara anlatmamız lazım. Bunun için “Torul Tuğrulbey Tarih ve Turizm Sempozyumu” adı altında bir sempozyumla Torul’u tanımak ve tanıtmak istiyoruz.  Bugüne kadar hiç yapılmamış bir sempozyumu gerçekleştirerek Torul’un tarihini anlatmak istiyoruz. Torul Asya ile Avrupa’yı bağlayan bir nokta konumunda. Doğu’ya gitmek isteyen bize uğramadan geçemiyor, Karadeniz’e açılmak isteyen de bize uğramadan açılamıyor. Bunu çok iyi değerlendirmeliyiz.

OLAY: Sayın Başkanım, 2022 yılında Yeni Zigana Tüneli’nin hizmete girmesi bekleniyor. Devletimiz bu konuda kararlılığını sürdürüyor. Zigana Tünelleri ile Torul’un makus talihi değişecek. Çünkü Dünyanın 2’inci en uzun tüneli, Türkiye ve Avrupa’nın da en uzun tüneli. Herkesin merak ettiği bir destinasyon olacak. Bir de tünelin arka yakasında dünyaca ünlü Sümela Manastırı bulunuyor. Oraya gelecek olan turistin büyük çoğunluğu birden Torul’a gelmiş olacak. Böyle bir olayla karşılaşmaya hazırlık için nasıl senaryo hazırlayacaksınız?

Evren Evrim ÖZDEMİR: Torullular olarak bizler Yeni Zigana Tünellerinin açılmasını büyük bir heyecanla bekliyoruz. Zigana tünelleri Torul’da ve Torullularda büyük değişime neden olacak. Torul’un turizm yıldızı parlayacak.

Torul, turizm açısından Gümüşhane’nin en önemli destinasyonlarına sahip bir ilçesidir. Bununla ilgili Torul Kalesi Cam Seyir Terası’nda yapmış olduğumuz bir çalışma var. Avrupa Birliği Projesi olarak zepline projesi hazırladık ve sonucunu bekliyoruz. Zepline projemiz 850 metre uzunluğunda. Bu proje Avrupa Birliği’nden geçse de geçmese de biz bu projeyi gerçekleştireceğiz. Bir müteşebbis bulduk. Yap-İşlet-Devret modeli ile bu projeyi gerçekleştirebiliriz. Cam Seyir Terası’nda gelenlere daha iyi hizmet verebilmek için Tuğrulbey Otağımız var. Bunun yanındaki yapımızı da hızlandırdık. Pandemi tüm belediyelerimizi ve ülkemizi etkiledi. Büyük ihtimalle 2021 yılının Haziran ya da Temmuz ayında bu projemizi de tamamlayacağız. Tuğrulbey Otağı’nın içinin otantik olması için çalışma yapmayı planlıyoruz. Kültür Varlıkları kurumu ile birlikte çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Tarihi Torul kalesindeki mevcut surlar restore edilecek, bu konudaki çalışmalar devam ediyor. Kalede aydınlatma ve çevre düzenlemesi yapacağız. Torul’un içinden Cam Seyir Terası’na bir merdiven yapmayı hedefliyoruz.

Bütün bu hazırlıklar 2022 de meyvesini verirse Zigana tünellerinden Torul’a giriş yapanlar Torul’un yeni yüzü ile karşılaşmış olacaklardır.

OLAY: Torul Belediye Başkanı olarak, mevzuattaki yapmanız gerekenlerin dışında Torul’un bir şehrül emin’i olarak Torulluları yönlendireceğiniz, yatırımcıları organize edeceğiniz yeni nesil projeler var mı gündemde?

Evren Evrim ÖZDEMİR: “Tuğrulbey Tarih ve Turizm Sempozyumu” ile il dışında yaşayan yatırımcılarımıza ulaşmayı hedefliyoruz. Onları sempozyum vasıtası ile Torul’a davet edeceğiz. Belediye olarak yapacaklarımız sınırlı, devlet olarak da düşündüğünüzde küçük bir ilçeye bu kadar yatırım yapar mı? Keşke yapsa…

Yeni nesil projelerimiz var. Bu projelere ilgi duyan iş adamlarına tabiiki kapımız açık.  Torul olarak bazı imkânların mağduriyetini yaşıyoruz. Torul’da Cam Seyir Terası’ndan başka Torul’un içerisinde ailenizle oturabileceğiniz bir tane park yok. 2021 yılında Allah nasip ederse Torul’un içerisinde bulunan 4 dönümlük alanımıza çok güzel bir park yapmayı hedefliyoruz. Çocuklarımızın oyun alanlarından spor alanlarına, kütüphaneden piknik alanlarına kadar birçok şey bu alanın içinde yer alacak.

Bizim aslında en büyük sıkıntılarımızdan biri de Torul Barajı. Torul Barajı’ndan kastım Gümüşhane’nin tüm çöpünü biz barajdan topluyoruz. Bununla ilgili olarak Torul’da eski regilatörümüzün olduğu bir alan var. Oraya çok güzel bir bent yapmayı düşünüyoruz. Bu projenin asıl amacı gelen bütün çöpü burada biriktirmek. Torul Barajı’na aktarmamak. Bunun yanında Torul’un içerisinde Harşit Çayı içerisinde göletler oluşturacağız, bentler yapacağız. Bentlerle birlikte yürüyüş yolları, kamelyalar ve ışıklandırmasını yapacağız. Torul’un içinden baktığınız zaman Harşit Çayı’nın etrafı ışıl ışıl olacak. Bunun için de tersip bendinde biriktirdiğimiz suyu elektrik enerjisi üretiminde kullanarak belediyemize katkı sağlayacağız. 4 veya 5 megavat üreteceğimiz elektrik Torul Belediyesi’ne yılda yaklaşık olarak 5 ile 10 milyon lira arasında bir gelir getirecek.

OLAY : Sayın Başkanım; Torul Can Seyir Terası’nın yolunun korkulukları yapıldı mı?

Evren Evrim ÖZDEMİR: Yapılmadı. Torul Cam Seyir Terası’nın yolunun korkuluklarını inşallah  Selçuklu mimarisi kalıplarıyla beton olarak yapacağız. Bununla beraber çok üst seviye bir aydınlatma da yapacağız. Bu çalışmaları inşallah 2021 yılında gerçekleştireceğiz.

OLAY: Başkanım, 2022 yılı Yeni Zigana Tünellerinin açılışı sonrası için “ne yapılabilir” noktasında vatandaşlardan da görüş alıyor musunuz?

Evren Evrim ÖZDEMİR: Torul, Torulluların ortaklaşa yönetebileceği bir yer. Biz aday olduğumuzda da bir grubun adayı değil Torul’un Belediye Başkanı olacağız dedik. Bahsettiğiniz ortak akıl fikirleri için Tuğrulbey Tarih ve Turizm Sempozyumu’nu çok önemsiyoruz. Torul’un çok daha güzel şeylere ihtiyacı var. Allah nasip ederse sempozyum bir başlangıç olacak. Her Torullu hemşerimiz her zaman Torul için düşündüğü fikirleri bizimle paylaşabilir.

OLAY: Başkanım, istihdam oluşturmak ve üretim yapmak anlamında Torul’da bir sera çalışmanız bulunuyor. Nasıl başladınız, hedefiniz neydi, şu anki durumu nedir? Bu konuyu biraz açar mısınız?

Evren Evrim ÖZDEMİR: Göreve geldiğimde İller Bankası’na ilk olarak sunduğum proje ‘Sera Projesi’dir. Projemiz onaylandı. Şu anda 3 dönüm kapalı seramız, 300 metrekare alanda da kültür mantarı projemiz bulunuyor. Sera alanımız Altınpınar yolu üzerinde yer alıyor. Şu anda altyapısını hazırladık ve elektrik projesini sunduk. Elektriğimizi bağladıktan sonra mantar seralarımızın klimasını tamamlayacağız. Tahmin ediyorum 1 ay içerisinde ilk fidelerimizi dikeceğiz.

Bu projeyi belediyemize ait şirketimiz üzerinden gerçekleştiriyoruz. Üretim olarak yazlık ve kışlık olarak ikiye ayırıyoruz. Bu dönemde marul, taze soğan, tere, roka üreteceğiz. Bahar döneminde de domates, salatalık, biber üretimi yapacağız. Kültür mantarlarımızı da 12 ay boyunca üreteceğiz. Satışı ile ilgili Trabzon halinden bile isteniyor. Biz Torul esnafımızın halden domatesi 3 liraya alıp 5 liraya satacağına bizden 2-3 liraya alıp 4 liraya satsın istiyoruz. Vatandaşa daha ucuza ürünü sunmasını istiyoruz.

Seralarımızda 3-4 tane Ziraat Mühendisi çalışacak. Sadece seralarda çalışmak üzere yeteri kadar işçi istihdam edeceğiz. 3 dönümlük bir alandan bahsediyoruz. Böyle 3 dönümün kapalı olduğu bir alan bulunmuyor. Karadeniz Bölgesi’ndeki belediyelerden de böyle bir projeye imza atan yok.  O dönemde projeyi İller Bankası’na sunduğumuzda bu zamana kadar böyle bir projeyle bize gelen olmadı, onaylayıp gönderiyoruz dediler. Projemizde toprağını serdik, kuruluşunu tamamladık. Seralarımız bitti, şimdi fide dikimine hazırlanıyoruz. Bir de ambalajlama düşünüyoruz ve ürünlerimizi Torul Belediyesi adı altında satışa çıkaracağız.  

OLAY: Gümüşhane ve ülkemiz spor kamuoyu sizi voleyboldaki çalışmalarınızla ve ligdeki başarınızla tanıdı. Bu konu nasıl gelişti, anlatır mısınız?

Evren Evrim ÖZDEMİR: Torul Voleybol Kulübü 2006 yılında kuruldu.Ben o dönemde ilçede Ziraat Mühendisiydim. O zamanın Beden Eğitimi öğretmenleri Mahmut Terzi, Ümit Terzi bana geldiklerinde 2007 yılıydı, bize abilik yapar mısın, başkanımız ol dediler. Ben de kabul ettim fakat maddi olarak fazla bir şey yapamayacağımı söyledim. Sen abilik yap devamı gelir dediler. Biz de böyle kulüp başkanı olduk. O yıl bölgesel ligde oynadık ve sonrasında 3’üncü lige çıktık. İnanır mısınız 3.lige katılım parasını bir arkadaşımızın adına bankadan para çekerek ödedik ve 3.lige başladık. Dönemin milletvekili Kemalettin Aydın’ın ve rahmetli Mustafa Canlı’nın çok ciddi desteklerini gördük. Bu macera böyle başladı. Daha sonra İzmir’de playoff’a kaldık ve başarılı olarak 2.Lige çıktık. 2.ligde de başarılı olarak 1.lig playofflarına katılarak 1.lige çıkmayı başardık.

1.lig gerçekten çok zaman isteyen, para isteyen bir lig. Benim o zamana kadar kredi kartım yoktu. Kulübün bazı ihtiyaçlarını giderebilmek için kredi kartı çıkarmak zorunda kaldım. Herkes de katkı sağladı. O dönemde Torul’un içinden de dışarıdan da büyük destekler aldık. 1.lige çıktıktan sonra bütçe arttı. Yabancı oyuncu olmazsa ligde sıkıntıydı. Çok iyi bir takım kurmak zorundasın. Güzel bir takım kurduk, çok ses getirdik ama ilk 5 maçı yenilmiştik. Daha sonra atağa geçtik.  O dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de ve Avrupa’da mağlubiyeti yoktu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni İstanbul’da yenmemizle Türkiye’de prim yaptık. Peşinden Halk Bankası’nı, Beşiktaş’ı yendik derken 5 maç üst üste galip geldik. O dönemde dışarıdan da çok destek aldık ve o yılımızı borçsuz bitirdik.

2013 yılına kadar kulüp başkanlığı yaptım. 2010’dan sonra ciddi bir mali krize girdik. Verilen sözlere rağmen istenilen yardımlar olmadı. Ligde oynamaya devam ediyorsunuz, borcumuz 1 milyon lirayı buldu. O dönemde de şu anki kulüp başkanımız Özden Bostancı Bey geldi. Kulüp şu anda ikinci ligde. Voleybol futbol gibi değil. Çok az maliyetle 1.ligde oynanabilecek bir yapıda. Salonlarımız kadınlarımızla da doluydu. Ayakta bile maç izlenecek yer yoktu. O atmosferi yeniden bulabilir miyiz bilemiyorum? Ekip ruhuyla inşallah tekrar o günlere geliriz diye düşünüyorum.

OLAY: Birinci ligde oynayarak adından söz ettiren bir kulüple Torulluların azim ve çalışkanlığını gösterdiniz. Bu başarı, Torul’un her türlü zorluğu başaracağının da bir göstergesi midir?

Evren Evrim ÖZDEMİR: O zaman logomuzu dağların arasından bir el çıkıyor ve elinde voleybol topu olacak şekilde tasarladık. Dağların arasından çıkan takım anlamını taşıyordu. Taraftar grubumuz “Akrepler” in kulübe büyük katkısı oldu.Türkiye’de Torul bilinmiyordu. Artık Torul’u duyurmuş olduk. Kendi küçük ama yüreği büyük insanların yeridir Torul. Yaşadığımız yer küçük olabilir ama yüreğimiz çok büyük. Gümüşhaneli de bu bölgede her şeyin en iyisinin olmasını istiyor. Biz de o yüzden yola çıktık. İnşallah Torul ilçemizde güzel şeyler yapmaya çalışacağız.

OLAY: Başkanım son olarak Torullulara neler söylemek istersiniz?

Evren Evrim ÖZDEMİR: Ben bu sorunuza cevap olarak Torullu hemşehrilerime yine müjdeler vereyim, bize güvenmeye devam etsinler.

Allaha şükür altyapı ve üstyapımız bitme noktasına geldi. Bundan sonra içme suyu projemiz bulunuyor. Biz suya ayda 60-70 bin lira masraf yapıyoruz. Keson kuyudan çektiğimiz için. Şimdi cazibeli bir su bulduk. 1350 rakımdan 1040 rakıma cazibeli su getireceğiz. Tüm kurum görüşleri alındı. Yerin tahsisi ile ilgili Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne yazıldı. Zaten orada bir proje vardı fakat başlanamamıştı. Biz şimdi o projeyi bir aksilik olmazsa hayata geçiriyoruz. Bu projeyle hem belediyeye kar getireceğiz hem de cazibeli suyu vatandaşımızın hizmetine sunacağız.

Allah nasip ederse 2021 yılında Torul’un içerisine çok güzel dokunuşlar yapacağız. Avrupa Birliği’ndeki projelerimiz geçerse onlarla birlikte Kültür Merkezi de yapacağız. Sema Doğan Yaşam Alanı tarzında Torul’da bir alan oluşturacağız. İçme suyu, Zepline ve Kültür Merkezi, Torul Dere yatağının yönünün değişmesi projelerini Avrupa Birliği projesi olarak hazırladık.  Bu projelerin değerlendirmeleri bitti. İnşallah 3 projemiz de geçerse bizim için bulunmaz bir nimet olacak. Bu projeler geçmese bile Torul dere yatağının değişmesi ile Zepline projesini biz yapacağız. Torullu hemşerilerim az sabretsinler. Yeni istihdam sahaları oluşacaktır. Güzel şeyler yapacağız. Gerçekten Torul’u güzel günler bekliyor.  Burada önemli olan birbirimize destek olmamızdır.  Torullu bütün hemşehrilerime sevgi, saygı ve selamlarını sunuyorum.

OLAY: Başkanım Teşekkür ediyoruz, başarılar diliyoruz.

Evren Evrim ÖZDEMİR:  Olay Gazetesi ailesine bu güzel sohbetten dolayı ben de teşekkür ederim.