Gümüşhane’nin Torul ilçesinin dağ köylerinde “Dağ Çileği” olarak bilinen, bilim çevrelerinde ise Doğu Karadeniz dağlarına mahsus “Yaban mersini”nin bir türü olan likaba olarak adlandırılan ve ortalama 2300 rakımlarda yetişen şifa kaynağı dağ çileğinin hasadı başladı.
Sis, duman, rüzgar ve soğuğun hakim olduğu yüksek rakımlarda herhangi bir ağaç varlığının olmadığı bölgelerde ot formunda en fazla 20 – 25 cm boyunda olan dağ çileği – likaba Gümüşhane’nin Torul ilçesinin yaylalarında bol miktarda organik olarak insan eli değmeden yetişiyor.
Dağ çileği, Torul ilçesinin hemen hemen bütün yüksek rakımlı yaylalarında yetişmekle beraber bol miktarda Arpalı, Güzeloluk, Kopuz, Dağdibi, Gümüştuğ köylerinin yüksek tepe ve yaylalarında yetişiyor. Bölge halkı bu mucize meyvenin kendileri için Allah’ın bir lütfu olduğunu belirtiyorlar.
Bu yıl, Temmuz sonu itibariyle hasadı başlayan dağ çileği meyve olarak tüketildiği gibi reçel ve marmelat yapılarak da tüketilmektedir. Yapraklarından ise çay yapılmaktadır.
Amerika ve Avrupa ülkelerinin çokça rağbet ettiği dağ çileği-likabanın özellikle kanserin çeşitli türlerine karşı etkili olduğu bilim çevrelerince belirtilmektedir.
Haber: Mehmet Burak Pir