Bayramda Nasıl Beslenmeliyiz
Girişimsel Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Ali Metin Esen
Özellikle oruç tutan bireyler bayramda nasıl beslenmeliler ki sağlıkları ile ilgili sorun yaşamasınlar.
Çünkü Ramazan Bayramı kahvaltıdan itibaren bir yemek yeme şölenine dönüşüyor maalesef. Sabah kahvaltısında ağır bir kahvaltı içerisinde son derece farklı tatlıların olduğu, farklı börek ve çörek çeşitlerinin olduğu ağır bir kahvaltı yapılıyor. Umumiyetle kızartmalar olabiliyor, yağda kızartılmış besinler, işlenmiş et grupları -sucuk gibi- tüketiliyor. Patates kızartmaları, köfteler yapılıyor. Kahvaltı adeta düğün yemeğine dönüşüyor.
Uzunca bir süre sabah kahvaltısı yapmayan bizler o sofralarda oturup o kahvaltıyı yapıyoruz. Daha sonra bir takım ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Her ziyarette, her gittiğimiz evde bize pastalar ikram ediliyor, tatlılar ikram ediliyor, baklavalar ikram ediliyor ve biz onları da dayanamayıp yiyoruz ve bu durm ertesi güne kadar devam ediyor. Ve gece geç vakitlere kadar yemeler İçmeler devam ediyor.
Peki böyle olunca ne oluyor? Böyle olunca kandaki şeker yükselebiliyor. Şeker hastasıysak eğer veya şeker hastalığına yakın bir durum varsa şeker krizleri söz konusu olabiliyor. Tansiyon atakları söz konusu olabiliyor.
Bu kadar ağır beslenmenin meydana getridiği sindirim sistemi problemleri, mide ve bağırsaktaki oluşan gaz sorunları kalbi de etkiliyor, kalpte bir basınç oluşturuyor ve kalbin çalışmasını kalbin ritmini bozabiliyor. Özellikle tuzlu, yağlı ve şekerli ürünlerin çok fazla tüketilmesi halinde ki bunu biz istatistiksel olarak da böyle olduğunu biliyoruz kalp krizleri Bayram günlerinde daha fazla gözüküyor.
O yüzden Bayram kahvaltılarını son derece rutin, sakin, mütevazi kahvaltılar şeklinde yapmayı öneriyorum. Mümkün olduğu kadar tatlılardan uzak peynir, zeytin, yumurta, az miktarda belki ekmek tüketilerek mevsim sebzelerinden domates, salatalık vesaire bir sebze tabağı oluşturarak bir kahvaltı yapmak.
Misafir olduğumuz yerlerde de “hayır ben yemeyeceğim, almayacağım, lütfen ısrarcı olmayın” demeyi başarmamız gerekiyor. Misafir edenlerin de bu konuda anlayışla karşılaması ve ısrarcı olmaması gerekiyor. Ne kadar ikram edilirse hiç değilse onun yarısını tüketmeye çalışın.
Bayram günlerinde akraba eş dost ziyaretlerine gidiliyor. Bu ziyaretleri de mümkün olduğu kadar yürüyerek yapmaya çalışın ve bayram akşamı mutlaka bir saat çıkıp yürüyüş yapın ve o gün içerisindeki yediklerinizin de sindirimine yardımcı olun. Gün içerisinde mutlaka bol su tüketin. Çay ve kahveyle aldınız sıvının suyun yerine geçmeyeceğini unutmayın. Özellikle Bayram günlerinde bol su tüketmeyi de ihmal etmeyin.
Kaynak: Prof.Dr. Ali Metin Esen’in facebook Sosyal Medya Hesabı