Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

Uzm.Dr.Gizem Yılmaz, Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde Açılan Kemoterapi Ünitesi Hakkında Bilgi Verdi

Haber: Hasan Pir Gümüşhane

Haber: Hasan Pir

Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde kemoterapi ünitesi açılarak hizmete başladı.

Gümüşhaneli hastaların kemoterapi uygulamalarının dış merkezlerde yapılması hem hasta, hem de hasta yakınları açısından büyük zorluklar içeriyordu.

Kemoterapi ünitesinin hizmete açılması özellikle kanser hastaları ve hasta yakınları için büyük kolaylıklar getirmiş olacak.

Kemoterapi ünitesi ile ilgili vatandaşlarımızın merak ettiği konuları ünite yetkilisi Gümüşhane Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gizem Yılmaz’a sorduk. Doktorumuzdan aldığımız cevapları sizlerle paylaşıyoruz.

İşte o soru ve cevaplar?

*Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde kemoterapi ünitesi açılıp hizmet vermeye başladı mı?

“Hastanemizde kemoterapi ünitesi kuruldu ve hizmet vermeye başladı. Gümüşhanemiz için hayırlı olsun. Bu hizmetten Gümüşhaneli hastalarımızın haberdar olup, hizmet almalarını bekliyoruz.”

*Kemoterapi Uygulaması Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde nasıl yapılacak?

“Kanser vücutta anormal şekilde büyüyen hücreler topluluğudur. Ailesel veya çevresel faktörlerle oluşabilir. Kanser tedavisinde günümüzde kemoterapi, radyoterapi, immunoterapi uygulanabilmektedir. Tümörün tespiti Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde sağlanabileceği gibi bazı organlara ulaşım zorluğu olması sebebiyle ( akciğer vs.) hastanemizde yapılamamaktadır. Kanser tanısı konulan her hastanın kanser tipine göre onkoloji veya hematoloji uzmanına görünmesi ve tedavi planlaması yapılması gerekmektedir. Dış merkezde kemoterapi planı yapıldıktan sonra ilk kürünü kendi merkezinde alan hasta için sonraki kürlerini alabilmesi açısından hastanemiz bünyesinde açılan kemoterapi ünitesine başvurabilir. Dış merkezde belirlenen kemoterapi protokolündeki ilaç dozlarını hastanemizde aldıktan sonra son kemoterapi dozunu yine kendi hastanesinde almasını önermekteyiz. Bu şekilde tedavisinde bir aksama görülmemesi amaçlanmaktadır.”

*Kemoterapi ünitesinin personel durumu nedir?

“Kemoterapi ünitemizde personel eksikliği olmaması için Sağlık Bakanlığı’nca yönlendirilen merkezlerde hemşirelerimiz ve doktorlarımız eğitim almakta, sonrasında ünitemizde hizmet vermektedirler. Bu sayede ünitenin personel devamlılığı sağlanacaktır. İlerleyen dönemlerde onkoloji uzmanımızın da olabileceği ön görülmektedir.”

*Hangi düzey kemoterapi ilaçları Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde verilmektedir?

“Şu an için 2.düzey kemoterapi ilaçlarının hastanemizde verilmesi planlanmaktadır. İmmunoterapi denilen akıllı ilaçların şu an için verilmesi planlanmamaktadır.  Diğer taraftan kemoterapi sonrası tedavinin etkinliğini görebilmek için hastanemizde halihazırda tomografi çekimleri yapılabilmektedir.”

*Hastaların kemoterapiye hazırlık durumu nasıl olacak ve uygulama sonrası süreç nasıl işleyecek?

“Kemoterapi öncesi hastalar genel durum değerlendirmesi ve kan değerlerinin bakılması için doktor kontrolü olması gerekmektedir. Doktor tarafından hastanın kilosuna göre ilaç dozları ayarlanıp, doktor kontrolünde tedavileri yapılacaktır.

Hastalarımızda kemoterapi nedeniyle kan değerlerinde düşme, bulantı, kusma, saç dökülmesi, solunum sorunları, kardiyak sorunlar ve lokal yan etkiler ( ciltte kızarıklık, şişlik, yanma ) görülebilmektedir. Kemoterapi öncesi kan sayımı, karaciğer ve böbrek değerlerine bakılmaktadır. Oluşabilecek yan etkiler açısından hasta, kemoterapi öncesi ve sonrası değerlendirilecektir. Bazı yan etkiler ilacın kesilmesine kadar uzanabilir bu tür yan etkiler oluşması halinde kendi merkezi ile iletişim sağlanmalıdır.”

Verdiği cevaplar için Uzman Dr. Gizem Yılmaz’a ve kemoterapi ünitesinin açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, kemoterapi ünitesinin Gümüşhanemize, hasta ve hasta yakınlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz.