31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ
Uzm. Dr. Tuğba Çimşir Soran – Torul Devlet Hastanesi Aile Hekimi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1987 yılından bu yana her yıl 31 Mayıs tarihinde kutlanan Dünya Tütünsüz Günü, tütün kullanımının yol açtığı sağlık sorunlarına dikkat çekmek ve tütün ürünlerinin tüketimini azaltmak amacıyla düzenlenen küresel bir farkındalık günüdür.
Tütün kullanımı, dünya genelinde önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Sigara başta olmak üzere tüm tütün ürünleri, akciğer kanseri, kalp-damar hastalıkları, solunum yolu enfeksiyonları ve daha birçok ciddi sağlık sorununa yol açmaktadır. Ayrıca pasif içicilik de toplum sağlığını tehdit eden önemli bir unsurdur. Tütün ve tütün ürünlerinin zararları yalnızca insan sağlığı ile sınırlı kalmamakta; aynı zamanda çevresel boyutlarıyla da yerkürenin sağlığını olumsuz etkilemektedir. Tütünsüz bir gelecek için, tüm bireylerin bu konuda duyarlılık göstermesi büyük önem taşımaktadır.
Sigara bağımlılığıyla mücadelede önemli bir rol üstlenen Sigara Bırakma Poliklinikleri, ülke genelinde birçok sağlık kuruluşunda ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Bu polikliniklerde, bireylere tütün bağımlılığıyla ilgili profesyonel destek sunulmakta; hekimler tarafından kişiye özel tedavi planları oluşturulmaktadır. Danışanlara davranışsal terapi, farmakolojik tedavi gibi yöntemlerle sigarayı bırakma sürecinde rehberlik edilmektedir. Sağlıklı bir yaşam için atılacak en önemli adımlardan biri olan sigarayı bırakma sürecinde, bu poliklinikler vatandaşlarımıza güvenli ve etkili bir destek sunmaktadır.
Unutmayın, sigarayı bırakmak sadece sizin için değil, sevdikleriniz için de en değerli hediyedir. Şimdi tam zamanı! Bir gün değil, bugün karar verin. En yakın sigara bırakma polikliniğine başvurarak hayatınızda yepyeni ve sağlıklı bir sayfa açın. Çünkü her nefes bir umuttur.
Geleceğiniz, bugün aldığınız kararlarla şekillenir; sigarayı bırakın, sağlıklı ve umut dolu bir yarına adım atın…
Haber Kaynağı: Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Basın Bürosu