Gümüşhane’de İl Ekonomi ve Sanayi ve Teknoloji İş Birliği toplantısı Vali Aydın Baruş başkanlığında gerçekleştirildi.
İhracat temalı toplantıda kentin potansiyeli ve ihracat SWOT analizi masaya yatırılırken, üniversite bünyesinde teknokent kurulması tavsiye edildi.
“Ortak bir irade sergilersek umduğumuz gelişmeleri daha hızlı gerçekleştirebiliriz”
Kurul üyelerinin katılımıyla Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada “Hep birlikte Gümüşhane’nin kalkınması için koordinasyon halinde iş birliğiyle birlikte çalışalım” çağrısında bulunan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, “Birlikte çalışırsak, sorunlarımızı birlikte dile getirir ve bunların çözülmesi yönünde ortak bir irade sergilersek umduğumuz gelişmeleri daha hızlı gerçekleştirebiliriz” dedi.
“Sektörler bazında da benzer toplantıları yapacağız”
Gümüşhane’de benzer toplantıları sektörler bazında da yapmayı planladıklarını ifade eden Vali Baruş, “Sanayi sektörü, hizmetler sektörü, turizm, ticaret ve tarım sektörleri bazında benzer toplantıları yapmayı planlıyoruz. Geniş katılımlı toplantılarla ortak bir anlayış belirleyelim ki ondan sonra da birlikte yol alalım” diye konuştu.
“Teknokent kurulmalı”
Gümüşhane Üniversitesinde bir TeknoPark kurulmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Vali Baruş, “Bu çalışma Gümüşhane gibi iller için bu son derece önemli bir çalışma olacaktır. Üretimimizi ve ihracatı arttırma potansiyelimiz var. Ama bu katma değerli ürünler ortaya koymamıza bağlı. Katma değerli ürünleri ortaya koymak için de ARGE faaliyetlerine ihtiyacımız var. Bu konuda bilimsel çalışma yapan, yeni icatlarda bulunabilen, yeni üretim teknikleri geliştiren bir anlayışa ihtiyacımız var. Bu da ancak üniversite ve sanayi işbirliğinin etkin olması ile sağlanabilir. Bunu yapacak olan yerlerde teknopark. Yani sadece sanayicilerimiz için değil aynı zamanda üniversitede öğretim veren öğretim elemanlarımızın pratik hayatla ticari hayatla ilişkiler kurulması bakımından da son derece bu önemli. Bu konuda biz de elimizden geleni yapacağız. Bir yerden bunu başlatmamız gerekli” ifadelerini kullandı.
“Gelecekte karbon ayak izi dediğimiz konu ihracatın temel şartlardan birisi olacak”
Son dönemde gündeme gelen yenilenebilir enerjiyle ilgili gerek ajansların gerek dış kaynakların desteğinin olduğunu hatırlatan Vali Baruş, “Bu desteklerden gerekli şekilde istifade etmemiz lazım. Bu anlamda da özellikle gıda sanayinde yoğun bir enerji kullanımı olduğunu biliyoruz. Gelecekte karbon ayak izi dediğimiz konu ihracatın temel şartlardan birisi olacak. Bu noktada da her firmanın güneş enerjisi tesisi olması lazım. Biz bu konuda yapılabilecek girişimlere her zaman yol göstermeye, önderlik etmeye, destek vermeye hazırız. Ajanslarımızın da bu konuda eğitim faaliyetlerine destek vermesiyle birlikte farkında olan arttırılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansımızın zaten yatırım destek ofisi var. Yani bu konuda ihracatçılarımıza öncülük etmeye hazır. Her türlü yatırma desteği kapsıyor bu” dedi.
Toplantıda daha sonra ilk olarak Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tarık Kocagöz sunum gerçekleştirdi. Kocagöz, geçtiğimiz yıl yapılan Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) toplantısında alınan “Gümüşhane İlindeki yatırım ortamının iyileştirilmesi için yol haritasının hazırlanması amacıyla alt çalışma grubunun kurulması” kararına istinaden Sanayi ve Teknoloji, KOSGEB, Gümüşhane Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret İl Müdürlüğü, İŞKUR, TKDK Ofisi, Yatırım Destek Ofisi ve Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü’nün katılımıyla yapılan değerlendirme toplantısında Gümüşhane sanayisinin gelişmesi ve yeni istihdam ortamının oluşturulması için istişarelerde bulunulduğunu hatırlattı.
Kocagöz’ün ardından Gümüşhane Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Hasan Ayaydın, “Gümüşhane İlinde İhracat Sorunları Üzerine Bir Araştırma: Tespitler, Fırsatlar ve Politika Önerileri” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
GTSO Başkanı İsmail Akçay ise konuşmasında Gümüşhane’nin zenginleşmesi için esnafının ihracat yapar kapasiteye gelmesi için mutlaka devlet teşviklerini ihtiyacı olduğunu belirterek belirledikleri hususlarla ilgili kurul üyelerine bilgi verdi.
Yaklaşık 2,5 saat süren toplantının sonunda kurul üyeleri görüşlerini aktardı.
Kaynak: Gümüşhane Valiliği – 26.12.2024