Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Nisan ayı basın toplantısını yaparak, 2025 Mart ayı asayiş ve güvenlik istatistiklerini bir önceki yılın aynı dönemine göre kıyaslamalı şekilde paylaştı. Valilik Toplantı Salonun’nda yapılan basın toplantısında İl Emniyet Müdürü İsmail Karasakal ile İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Serhat Demiral da hazır bulundu. Vali Baruş’un üzerinde durduğu konulardan biri de sahipsiz sokak hayvanları konusu idi.
SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI KONUSUNDA VALİ BARUŞ ŞUNLARI SÖYLEDİ:
Sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili çalışmalarımızı 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunması hakkında uygulama yönetmeliği hükümleri kapsamında yoğun olarak devam ettiriyoruz.
İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantılarında ilimiz genelinde hayvanların toplanarak hayvan barınak ve bakım evlerinde kontrol altına alınması için gerekli çalışmaların yürütülmesi konusunda belediyelerimizi, il özel idaremizi uyardık ve bu konuda da belediye başkanlarımızla bir toplantı yaptık.
BİRLİK KURULMASI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Özellikle bu konuda ortak hareket edilmesi için ilimizde sahipsiz hayvanları koruma birliği oluşturulması yönünde bir mutabakata vardık ve tüm belediyelerimize bu konuda meclis kararı alınması için gerekli çalışmaları yapmasın istedik. Bu konuda da inşallah kısa zamanda netice alacağımızı düşünüyoruz.
İlimizdeki tüm belediyeleri ve il özel idaresini kapsayacak şekilde bir birlik oluşturup bu konudaki çalışmaları güç birliği halinde etkin bir şekilde sürdürme yönünde çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.
Bu kapsamda yapılan çalışmaları da kısaca ifade etmek istiyorum:
KELİKİT’E 1000 KAPASİTELİ BARINAK YAPILACAK
İlimiz genelinde hayvan barınağı sayısının artırılması, Gümüşhane Belediyesi’nin hayvan barınağına yakın alanda doğal yaşam alanı oluşturulması çalışma başlatılması kararı alınmıştı il Hayvanları Koruma Kurulu’nda. Belediye tarafından yaklaşık 500 kapasiteli doğal yaşam alanı projesi hazırlandı projenin hayata geçirilmesi çalışmaları devam etmektedir. Valiliğimiz tarafından da bu çalışmalar yakinen takip edilmektedir yine ilimizdeki sahipsiz hayvanların barındırılması için sadece Gümüşhane Belediyesi’nin kurmuş olduğu hayvan barınağının yeterli olmayacağı kanaatine varıldığından İl Özel idaremiz tarafından da Kelkit ilçemiz Özen köyü civarında yaklaşık 1000 hayvan kapasiteli geçici hayvan barına ve bakımı projesi hazırlanıyor son aşamaya geldi.
Bu projeyi kısa zamanda hayata geçirerek özellikle kırsal alanda bulunan sahipsiz hayvanların toplanması ve bu barınakta kontrol altına alınması bakımlarının yapılması hastalarının tedavi edilmesi ve kısırlaştırma aşılama işlemlerinin yapılması için gerekli çalışmaları nihayete erdireceğiz.
TOPLAMA EKİPLERİ ÇALIŞIYOR
Bizim birinci önceliğimiz özellikle sahipsiz olup hasta veya yaralı olan bulaşıcı hastalığı bulunan saldırgan özellikleri taşıyan ve can güven vatandaşlarımızın can güvenliğini tehlike altına atan köpeklerin toplanarak bakımevine teslim edilmesi ve bunu sağlamak için de Gümüşhane Belediyesi ile diğer belediyelerde ve il özel idaresi bünyesinde toplama ekipleri oluşturuldu ilçelerde de ilçe özel idareleri bünyesindeki toplama ekiplerine gerekli ekipman temini yapıldı. bu anlamdaki çalışmalar devam ediyor.
185 SAHİPSİZ KÖPEK BARINAKLARA TESLİM EDİLDİ
19 Aralık 2024 tarihinden 1 Nisan 2025 tarihine kadar il merkezi ve ilçelerde bu ekiplerin yapmış olduğu çalışmalar neticesinde 185 sahipsiz köpek toplanarak hayvan barınaklarına teslim edildi.
112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİNE BİLGİ VERİLSİN
Vatandaşlarımızın yaşadıkları alanlarda veya diğer alanlarda gördükleri sahipsiz köpeklerle ilgili bilgileri 112 nolu Acil Çağrı Merkezi’ne bildirmelerini rica ediyoruz veya kendi belediyelerine bildirmelerini, yaşadıkları alan alanlardaki belediyelere bildirmelerini muhtarlarımız tarafından da il özel idaresine bildirilmesini rica ediyoruz ki bu hayvanların toplanması sağlansın ve bakımlarının yapılması için de barınaklara götürülebilsinler.
DİJİTAL KİMLİK İÇİN SON TARİH 31 ARALIK 2025
Diğer önemli bir husus da 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu geçici 4 maddesinde kedi ve köpek sahiplerinin hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yoluyla kayıt altına aldırmak zorunda oldukları hususu. Bu konuda muhtarlıklarımıza da yazı yazdık. 31 Aralık 2025 tarihine kadar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ya da ilçe tarım ve orman müdürlüklerine başvuru yaparak hayvanları için dijital kimlik almaları gerekmektedir bunu almadıkları takdirde sahip oldukları hayvanlar sahipsiz hayvan olarak nitelenerek toplama işlemine tabi tutulacak ve hayvan bakım evlerine götürülecektir.