Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Gümüşhane’ye Ofis Açıyor. Kırsal Kalkınma Destekleri İçin Düzenlenen Toplantı Gümüşhane Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Gümüşhane’de yılbaşından sonra tarım, hayvancılık ve kırsal turizm başta olmak üzere 16 sektördeki yatırımlara yüzde 50 ve 70 arasında hibe desteği verecek olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) kentte tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Gümüşhane’de uzun yıllardan beri kurulması istenen ve son düzenlemeyle Türkiye’de kalan 39 ille birlikte uygulanmaya 2024 yılında başlanacak olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) destekleri için düzenlenen toplantı Gümüşhane Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Yatırımcıların IPARD III programı kapsamında sağlanacak desteklerden en iyi şekilde faydalanabilmesi, çağrı öncesi süreçte gerekli ön hazırlıkları yaparak çağrı sürecinde mağduriyet yaşamamaları için düzenlenen tanıtım ve bilgilendirme toplantısına Vali Alper Tanrısever’in yanısıra Vali Yardımcısı Bahar Kaya, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, kamu kurumlarının müdürleri, ticaret odalarının temsilcileri, STK temsilcileri ve yatırımcılar katıldı.
AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Hibelerini (IPARD) 2013 yılından bugüne yatırımcılara ulaştıran Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı bir kuruluş olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen programda Gümüşhane’deki TKDK ofisinin bağlı olduğu Giresun Temsilciliği yetkili ve uzmanları tarafından tanıtım yapıldı.
Programda TKDK Giresun İl Koordinatörü Ayhan Uğur ve TKDK Proje Uzmanı Ekrem Demirbaş sunum eşliğinde mevcut tesisleri AB standartlarına ulaştırmak ve yeni tesisleri de AB standartlarında kurmak amacıyla yürütülen proje hakkında bilgiler verdi.
“Burada çakılacak her çiviye tüm kurumlarla beraber destek olacağız”
Toplantıda yaptığı konuşmada TKDK’nın Gümüşhane’de kurulmasıyla birlikte hem tarım hem de turizm sektöründe önemli gelişmeler olacağına inandığını ve bu konuda heyecanlı olduğunu belirten Vali Alper Tanrısever, “Burada bahsedilen evraklar gözünüzü korkutmasın. El ele veririz bu işlerin üstesinden geliriz. Kanunun bize verdiği yetki çerçevesinde burada çakılacak her çiviye tüm kurumlarla beraber destek olacağımızı ifade ediyorum. Bizim heyecanımızın şehirde de olmasını arzu ediyorum. 500 bin euroya varan destekler bu zamana kadar çok nadir verilmiştir. Bizim gibi daha önce TKDK temsilciliği olmayan 39 ilimize pozitif ayrımcılık yapılacağı ve IPARD I ve II’den daha fazla hibe desteği vereceklerini söylediler. Bizim bu desteklerden mümkün mertebe çok fazla sayıda faydalanabilmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
“Ölü toprağını üzerimizden atacağız”
Kentteki tüm sektörlerden bu konuda ayağı yere basan projeler isteyen ve bu süreci kurumlar ve STK’larla işbirliği halinde yürütülmesini isteyen Vali Tanrısever, “Ben bu konuda Gümüşhane iline güveniyorum. Yaklaşık 3,5 aydır söylediğim şey ilde ölü toprağı serilmişti. Bunu hep beraber üzerimizden atacağız. Üretime, istihdama ağırlık vereceğiz. Hepimizin oturup şikâyet etmektense bir işin ucundan tutmaya başlamamız gerekiyor. Bizim bu konuda kararlılığımızı ileriki zamanlarda hem sizler hem de kamu kurumlarındaki çalışan arkadaşlarımız görecekler” diye konuştu.
“Bizim bu şehirde gerçekten şehri dert edinen insanlara ihtiyacımız var”
Vali Tanrısever, TKDK’ya kentte ofis ararken Organize Sanayi Bölgesindeki ofisleri tahsis ettiklerini hatırlatarak, şehirde de “Burası çok uzak, oraya kim gidecek” gibi eleştiriler olduğunu belirterek, “500 bin euro hibe varsa bir zahmet oraya da gidin. Oraya kadar gidemeyecek veya gitmekten erinenler lütfen proje yapmasınlar. Bizim bu şehirde gerçekten şehri dert edinen insanlara ihtiyacımız var. Şehirdeki istihdam sorununu, şehrin göç sorununu en az bizim kadar, bizden daha fazla dert edecek çalışma arkadaşlarına ihtiyacımız var. O sebeple bu tür dedikoduları can sıkıcı bulsam da ciddiye de almadığımı sizlerin huzurunda ifade ediyorum” dedi.
“TKDK yatırımcıların lehine bir proje. Bunu mümkün olduğu kadar değerlendirmemiz lazım”
Toplantıya katılan GTSO Başkanı İsmail Akçay ise “Gümüşhane’de bugüne kadar kırsal kalkınma desteklerinden önemli ölçüde istifade etmişti. Verilen hibeler vergiye tabi olduğu için destekler yüzde 50’lerden 30’lara düşüyordu. TKDK projeleri bunlardan çok farklı, kıymetli ve değerli. KDV yok, gelir vergisi de yok. Bizim alacağımız 1 milyon liralık hibe destek tamamen vergi dışı olacak. Bu çok büyük bir avantaj. Ayrıca yatırıma başlamadan önce banka teminat mektubuyla yüzde 50 avans alınabiliyor. Daha ne yapılabilir ki. TKDK yatırımcıların lehine bir proje. Bunu mümkün olduğu kadar değerlendirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
MÜSİAD Gümüşhane Başkanı Abdulbaki Kara ise bundan sonra yapılacak iş ve işlemlerde kümelenmiş sektörlerle ilgili özel toplantı yapılmasını isteyerek TKDK konusunda kaybedilen yılların telafi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Özellikle Karadeniz bölgesinde kırsal turizm alanında yapılan yatırımların Gümüşhane’de de faydalandırılması amacıyla Giresun ilindeki yatırımlardan örneklerin aktarıldığı toplantıda katılımcıların soruları da cevaplandırıldı.
Kaynak: gumushane.gen.tr 06.12.2023