Vali Teşbilek’e hassasiyeti için teşekkür ediyoruz

HASAN PİR

Geçen haftalarda Gümüşhane merkez ilçede yaşanan kaya düşme olayları sonrası Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, Özel Kalem Müdürlüğü çıkışlı resmi yazı ile tüm kaymakamlıkları, belediyeleri ve ilgili kamu kurumlarını uyardı.

İlçe Kaymakamlıklarına, Gümüşhane Belediye Başkanlığına, İlçe ve Belde Belediye Başkanlıklarına, Gümüşhane Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ve Gümüşhane İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne gönderilen 02.04.2021 tarih ve 1967 nolu ve “Bina Güvenliği ve Afet Risklerine Karşı Alınacak Önlemler” konulu resmi yazı için Valimiz Sayın Taşbilek’e teşekkür ediyorum.

Teşekkürümün birinci nedeni, Sayın Valimizin Gümüşhane yerel basınını yakından takip edip, gündeme gelen konulara gösterdiği hassasiyet.

İkinci nedeni ise, Gümüşhane’nin yapısal çok önemli bir sorununa ilin en yüksek mülki amiri olarak el atmasıdır.

Valimizin kurumlara gönderdiği bu önemli yazı bugün manşet haber haber olarak da gazetemizde yer aldı.

Vali Bey, yazısının son paragrafında şunları söylüyor: “…Gelinen noktada yukarıda bahsedilen önlemlere riayet edilmediği, birçok yerde kaçak kazı ve inşaat faaliyetlerine devam edildiği, yeni inşa edilen binalarda uygunsuz şev açıları ile açılmış alanlara yakın mesafede yapılar inşa edilmek suretiyle yaşamların riske atıldığı görülmektedir. Bu nedenle daha önce yapılmış binaların kontrolleri yapılarak gerekli önlem yapılarının yapılması/yaptırılması, yeni yapılacak binalarda ise afet risk değerlendirmesi sonucu gerekli mühendislik önlemleri alındıktan sonra ruhsatlandırma işlemleri yapılmalıdır. Önlem yapıları yapılmadan kesinlikle inşaat ve yapı kullanım ruhsatı verilmemelidir. Vatandaşlarımızın can ve mal emniyetinin sağlanması için yukarıda belirtilen hususlara ilgili kurum ve kuruluşlarca riayet edilmesi hususunda gereğini rica ederim.”

Bu çok önemli konuda bundan sonra yapılması gereken; belediyeler başta olmak üzere konunun muhatabı olan kurumların resmi prosedürlerden  taviz vermeden ve hiçbir harici tesir altında kalmadan çalışmalarını yürütmeleridir.

Gümüşhane için hayatî önem taşıyan Sayın Valimizin bu emrinin kalıcı ve uygulanır olması için periyodik bir şekilde takibinin yapılması gerekir. Bu emrin mutlaka geri dönüşüm kontrol sistemi olmalıdır. Yoksa bir ay içinde unutulur gider…

Biz, geçen hafta bu sütunda Gümüşhane’de tehlikenin boyutunu birkaç örnekle gündeme taşımıştık. O yazımızda konu ettiğimiz tehlikelerden bir kaçını tekrar zikredip, sorularımızı yine soralım:

1-Oltan Bey Mahallesi’nde Gümüşhane Belediyesi tarafından yaptırılan Müze Evler sitelerinin arka yamacındaki toprak yüzeyinde yer alan kayalar ne zaman temizlenecek? Ve bu yamaç ne zaman çelik tel örgü korumasına alınacak?

2-Yeni Devlet Hastanesi yolunun üst yamaçları ne zaman çelik tel örgü korumasına alınacak?

3-Karşıyaka Mahallesi’nin dağ yamacının tepe noktasına dökülen 30 bin kamyon hafriyatın bloklaşıp kayma ve heyelan etme riskine karşı ne zaman bu bölgede ölçüm, takip ve önlem sistemi kurulacak?

Bunlar sadece sahadan üç örnek.

Güzel günler dileğiyle.