142 Yıllık Tarihi Sarı Mektep'te Restorasyon Çalışmaları Başladı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

18 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

142 Yıllık Tarihi Sarı Mektep’te Restorasyon Çalışmaları Başladı

Giriş Tarihi: 26 Ağustos 2021 - 19:25

Son Güncelleme: 26 Ağustos 2021 - 19:25

İçerisinde tescilli birçok kültürel yapının bulunduğu Gümüşhane Merkez Süleymaniye Mahallesi’nde önemli kültürel yapılardan bir tanesinde daha restorasyon çalışmaları başladı.

Osmanlı döneminde yapılan ve halk arasında sarı mektep olarak bilinen okul binası, tarihi Süleymaniye Mahallesindeki taş işçiliğin güzel örneklerinden biriydi.

Yıllardır restore edilmeyi bekleyen ve Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek’in yoğun gayretleri ile projeleri tamamlanarak ihalesi yapılan binada Gümüşhane İl Özel İdaresi’nce yüklenici firmaya yer teslimi yapılarak çalışmalara başlandı.

Süleymaniye’deki 142 yıllık sivil mimari örneği yapının önemli tarihi ve kültürel eserlerden biri olduğunu ifade eden Vali Kamuran Taşbilek, “Süleymaniye Mahallemizde, çok sayıda tescilli eser ve sivil mimari örneklerinin yer aldığı tarihi dokunun içerisinde geçmişte restorasyonu yapılan Sultan Süleyman Han Cami, Küçük Mescit, yol, hazire, konut, kilise gibi eserler mevcut. Şimdi de tarihi sarı mektebin restorasyonu başladı. Yapılacak olan restorasyon çalışmaları ile yapının taşıyıcı ayakları, binanın zarar gören duvarları, kalem işleri, elektrik ve aydınlatma tesisatı yapılarak Kent Belleği Müzesi ve kütüphane/kitap kafe olarak halkımızın hizmetine kazandırmayı düşünmekteyiz. Bir kısım ödeneği DOKA tarafından karşılanacak olan proje Süleymaniye Mahallesi’ne çok büyük değer katacak, çok önemli  bir proje.  Süleymaniye’de gerçekleştirilen,  tarihi ve kültürel mirası koruma çalışmaları kapsamında yapımı devam eden ve planlanan restorasyon ve restitüsyon çalışmalarının hızlı, nitelikli ve amacına uygun tamamlanması için tüm kurumların çalışmalarını yakinen takip etmekteyiz” dedi.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE VALİLİĞİ – 26.08.2021

image_print

HABERLER