“15 Temmuz Demokrasi Şehitleri ve Gazileri” Gümüşhane’de Anıldı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

“15 Temmuz Demokrasi Şehitleri ve Gazileri” Gümüşhane’de Anıldı

Giriş Tarihi: 31 Mart 2017 - 0:33

Son Güncelleme: 31 Mart 2017 - 0:33

“Gümüşhane İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” tarafından hazırlanan  “15 Temmuz Demokrasi Şehitleri ve Gazileri’ni anma programı” 30 Mart 2017 Perşembe günü Gümüşhane Kültür Merkezi’nde icra edildi.

Gümüşhane Belediyesi ve KYK Zeynep Ana Yurt Müdürlüğü’nün katkılarıyla hazırlanan programa Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı Murat Kahraman, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda daha sonra protokol konuşmaları yapıldı.

VALİ OKAY MEMİŞ’İN PROGRAMDA YAPTIĞI KONUŞMA:

VALİ OKAY MEMİŞ ŞUNLARI SÖYLEDİ: “15 Temmuz’da sizlerin geleceğine kast eden hainlerin bir girişimi oldu. Sizlerin özgür, bağımsız bir şekilde yaşamanızı istemeyen içerimizdeki hainler belki de bu ülkenin anahtarını emperyalist güçlere vermek için darbe girişimi yaptılar. O gün sabah kadar mücadele eden ve şehit olan 248 şehidimiz var. Bundan beş tanesi bizim Gümüşhaneli hemşerimiz. Şerife abla gibi büyüklerimiz, binlerce gazimiz ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve hükümetimizin önderliğinde bu darbe girişimine hayır dendi. Bu darbe girişimine engel olundu ve darbe girişimi geri püskürtüldü. Bu çok değerli bir şey, çok kıymetli bir şey.”

“Darbe girişimin ilk saatlerinde, darbe girişimi olduğunu anladığımız andan itibaren Gümüşhane olarak anayasal sisteme seçilmiş iradeye, seçilmiş Cumhurbaşkanımıza sonuna kadar sahip çıktık. Emniyet müdürümüzle, alay komutanımızla, kolluk kuvvetlerimizle ve çok kıymetli, fedakar, vefakar Gümüşhaneli hemşerilerimizle bu girişimi kınadık. Bizim ilimizde ne emniyette ne de jandarmada böyle bir girişim teşebbüsü olmadığı için açıkçası birazda rahat ettik.”

“Televizyonlarda Türkiye’yi izledik. Ama tepkimizi sokaklara çıkarak ve ondan soran gösterdiğimiz performansla dile getirdik. Belediye başkanımız çok güzel bir liderlik gösterdi. Büyük şehir ölçeğinde olabilecek bir organizasyon yaptı. Vatandaşlarımızla cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bir arada olduk. Devletin bütün birimleriyle iyi bir sınav verdik. İnsan hayatında bazı noktalar vardır sizi ya kahraman yapar, ya da korkak hain yapar. Biz bu sınavı iyi verdik”
AK PARTİ GÜMÜŞHANE MİLLETVEKİLİ HACI OSMAN AKGÜL’ÜN  PROGRAMDA YAPTIĞI KONUŞMA:

MİLLETVEKİLİ AKGÜL ŞUNLARI SÖYLEDİ: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kurtuluş Savaşı mücadelesinden sonra en anlamlı, en cesur, en yiğitçe mücadelesini 15 Temmuz’da vermiştir. 15 Temmuz bir darbe girişiminden ziyade bu ülkeyi işgale, işgal güçlerine açan bir hamledir. Bu ülke çeşitli darbe ve darbe girişimlerini yaşamıştır. Ama darbe yapanların hepsinin bir amacı vardır. Belirli bir süre yönetimde kalıp ondan sonra tekrar kışlasına dönmektir. Ama 15 Temmuz kesinlikle onlarla mukayese edilecek bir darbe girişimi değildir. Yabancı güçlere bu ülkenin işgalini hazırlama, onlara adeta bu ülkenin anahtarını sunma ve bu ülkeyi bölüp parçalama girişimidir. 15 Temmuz’un daha anlamlı olması için daha iyi anlayabilmemiz için önce 1960 darbe girişimini sorgulamamız lazım. 1971 darbe girişimini sorgulamamız lazım. 1980 darbesini sorgulamamız lazım. 1998, 28 Şubat sürecini sorgulamamız gerekiyor. Bu darbe süreçlerinde bu devletin kurumlarına sızma hamleleri, hareketleri nasıl gerçekleşti, bu darbeler ne amaçla, kime hizmet için yapıldı? Bunun en son örneğini 15 Temmuz’da yaşadık. 15 Temmuz’a gelene kadar ülkemiz üzerinde sinsi emelleri olan, bu ülkemizi Kurtuluş Savaşında İşgal edemeyen kahraman Türk Milletini ve onun Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki askerlerimizi yenemeyen güçler o günden itibaren bu süreci başlatmışlardır. 2002 yılından itibaren de 15 Temmuz sürecine kadar bu vekalet savaşlarını belirli terör örgütleri aracılığıyla başta FETÖ olmak üzere kullanmışlardır.”

“17-25 Aralık operasyonu bu darbe girişiminin bir başlangıcıdır. Bu girişimlerde Türkiye’yi ve Türk Cumhuriyetini, bu milleti alt edemeyenler 15 Temmuz’da final yapma hevesi, heyecanıyla bir girişimde bulundular. Vatan mevzu bahis olunca Türk Milleti için her şeyin teferruat olacağını hesap edemediler. Bu millet Alevi’siyle, Sünni’siyle, Kürdüyle, Lazıyla Çerkeziyle, CHPlisiyle, MHPlisiyle, AK Partilisiyle, Büyük Birlik Partilisiyle, Saadet Partilisiyle, bütün siyasi partililerle birlikte birlik ve beraberlik içerisinde bu hain girişimi sonlandırmıştır. Bu hain girişimin sonlanmasıyla birlikte bu günlerde dikkatinizi çeken bir hamle daha başlatılmıştır. Bu vekaleten Türkiye üzerinde savaş yürüttükleri bu terör örgütlerinden netice alamayan güçler artık direk sahaya inmişlerdir. Amerika’sıyla, Almanya’sıyla, Hollanda’sıyla, Fransa’sıyla, Belçika’sıyla, Danimarka’sıyla, İsviçre’siyle, müttefikimiz ve ortağımız olduğumuz NATO’suyla birlikte ülkemize karşı özelliklede 16 Nisan’da yapılacak referandum öncesinde girişimlerini artık vekâlet aracılığıyla değil de, direk kendileri sahaya inerek yapmak durumundadırlar. Yapıyorlar da ama bu millet onları yine eli boş bırakacaktır. Bu ülkeyi kesinlikle bu ülkenin bölünmesine parçalanmasına fırsat vermeyecektir.”

“Biz ülke olarak özellikle Cumhuriyet döneminde ne zaman ülke olarak kalkınma hamlemizi başlattık güçlendik, ekonomimiz büyüdü,  refah seviyemiz arttı, o anda birileri bu güne kadar o vekalet güçlerini o terör örgütlerini devreye soktu. Bu millet bir şeyi kuşattığı zaman ona hiçbir gücün dokunma ve onu alt etme, onu yenme gücüne erişmesi mümkün değil. Bu ülke dünyadaki bütün mazlumların bir sığınağı, umudu ve onların hamisidir. Bu ülke dünyada bir değişimin zaruretini ortaya çıkaran ve bu değişimi tetikleyen Türkiye Cumhuriyeti Devletidir.  Ve onun başındaki liderimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Dünya artık mevcut başka ülkelerin kaynaklarının sömürerek kendilerinin refah düzeyini yükseltmek ve o milletlerin kaynaklarını sömürmekle elde edilen bu refahlarını birilerinin ‘one minute’ diyerek ‘dünya beşten büyüktür’ diyerek engellediği ve bu değişimi tetiklediği bir dünyada yaşıyoruz. Bu değişim kaçınılmazdır. Çünkü iletişim çağında artık siz hiçbir ülkeye kendinizi maskeli bir şekilde tanıtma şansına sahip değilsiniz.”

“Türkiye’de olduğu gibi nasıl maske düşüyorsa bütün dünyada da maskeler düşüyor. Artık bu ülkeler bu sistemdeki bozukluğu dile getirip, bu değişimi tetiklen Türkiye Cumhuriyeti Devletiyle açık açık mücadele etmektedirler. Ama şunu iyi bilmelidirler ki eğer bir değişim hissediliyorsa, gerekliliği ortaya çıkıyorsa halkta, millette bunu talep ediyorsa bunun önünde hiçbir güç duramaz. Nasıl  ki 15 Temmuz’da tankların, uçakların, helikopterlerin, bu milletin imanı karşısında duramadığı gibi. Eğer sizi inanıyorsanız, iman ediyorsanız siz güçlüsünüz ve mutlaka siz galip geleceksiniz. Biz güçlüyüz, biz inanıyoruz, biz iman etmişiz ki bu topraklar hiçbir düşman eli değmeyecek kadar kutsaldır ve gönül coğrafyamızda yaşayan o mazlum milletlerin ümidini de söndürme, yok etme hak ve hürriyetine sahip değiliz. Onun için sorumluluğumuz çok büyüktür. Tüm dünyada yaşayan mazlum milletler adına 15 Temmuz’da vermiş olduğumuz o kahramanca mücadeleyi bundan sonrada tekraren yürüteceğiz. Birlik beraberliğimizi her daim muhafaza edeceğiz”

GÜMÜŞHANE BELEDİYE BAŞKANI ERCAN ÇİMEN’İN PROGRAMDA YAPTIĞI KONUŞMA:

BAŞKAN ÇİMEN ŞUNLARI SÖYLEDİ: “Bu ülkenin vatandaşı olarak Başkomutan Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği yol bizlere 15 Temmuz’u unutturmadı, unutmadık, unutturmayacağız Her zaman, kim olursa olsun bize proje getirenlerin yanında olacağız. 15 Temmuz’u unutturmamak için hazırlanan bu projeye de destek verdik.”

“Hepinizin bildiği gibi 15 Temmuz hain darbe girişiminde 248 şehidimiz var. Bunların beş tanesi ilimiz nüfusuna kayıtlı. Yaklaşık 2 bin 200 civarında da gazimiz var. Bu gazilerin de 22 tanesi Gümüşhanelidir. Ben şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Türk Milleti’nin başı sağ olsun. Gazilerimize de Allah acil şifalar versin.”

“Ben buradan tüm belediye meclisi üye arkadaşlarıma da teşekkür etmek istiyorum. 15 Temmuz’da olağanüstü toplanarak, 15 Temmuz’u unutmamak için Zafer Meydanı’nın adını 15 Temmuz Zafer Meydanı olarak ilan ettik. Yakın bir zamanda da binalardaki giydirmeleri yaparak meydanımızın tabelasını dikerek, anlamlandıracağız. Uçağımızın olduğu bölgeyi de 15 Temmuz Şehitleri Parkı olarak yapacağız, ihalesini yaptık, Pazartesi günü başlıyoruz. 15 Temmuz’un birinci yıldönümünde de bu parkımızı hizmete açacağız.”

İBNİ SİNA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ MÜDÜR ADEM ASLAN’IN PPROGRAMDA YAPTIĞI KONUŞMA:

MÜDÜR ASLAN ŞUNLARI SÖYLEDİ: “Ülke genelinde düzenlediğimiz resim yarışmasına 264 resim geldi. Konu  liseli gençlerin gözüyle “15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Şehitleri”dir. Böyle bir yarışmayı da ülkemizde başlatan tek okuluz. Verilecek olan ödüller belki bu eserlerin karşılığı değil ama ödül olarak da resimde birinci gelenlere 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye de bin lira dördüncüye de mansiyon ödülü olarak 500 lira verilecek. Şiir ve kompozisyonda da aynı ödül yöntemi uygulanacak. Ayrıca dereceye giren eserlerin sahipleri ile en yakın akrabalarından üçer kişi ilimizde misafir edilecek. Ülkemizin her yerinden resimler geldi. Gelen resimler tamamen ilçelerin birinci gelen resimleridir. 10 bin 549 lisede yapılan eserler süzülerek birinci olan resimler bize geldi. Şu anda birinci olan tüm eserler elimizde. Bu eserleri Nisan ayının birinci haftası içerisinde değerlendireceğiz, dereceye girenleri Nisan ayı sonunda ilan edeceğiz. Daha sonra, daha anlamlı olması açısından 15 Temmuz’un birinci yıldönümünde ödülleri vereceğiz.  Bugün 30 eseri sergiledik. Diğer eserleri de belediyemizde yapacağımız bir açılışla birlikte sergileyeceğiz. Hazırladığımız proje Bakanlığımıza gönderildi. Milli Eğitim Bakanlığımız da tüm okullara göndererek yarışmamızın duyurusunu yaptı. Her okul da kendi arasında birincisini seçti. Okul birincileri de il ve ilçelerde değerlendirildi.  İlçe ve il merkezleri de bize birinci olan eserleri gönderdi. Dolayısıyla şu anda elimizde bulunan eserler ilçe ve illerin birinci olan eserleridir. Şiir ve kompozisyonlarda da aynı yöntem izlendi.”

Programda konuşmaların ardından “Diriliş” adlı eser sahnelendi.

Programın ardından 81 ilden gelen resimlerden oluşan 15 Temmuz konulu resim sergisini gezildi.

 

image_print

HABERLER