2024 Yılı Yatırımları İçin  Gümüşhane Milletvekillerine Ve İl Yöneticilerine Önemli Hatırlatma - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

27 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

2024 Yılı Yatırımları İçin  Gümüşhane Milletvekillerine Ve İl Yöneticilerine Önemli Hatırlatma

Giriş Tarihi: 17 Eylül 2023 - 11:28

Son Güncelleme: 17 Eylül 2023 - 11:28

Hasan Pir

Cumhurbaşkanlığı tarafından, 15 Eylül 2023 tarih ve  32310 Sayılı Resmi Gazete’nin 1. Mükerrer  sayısında  “2024-2026 Dönemi yatırım programları ile ilgili 2023/ 14 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi  ve genelge ekinde  2024-2026 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi” yayımlandı.

Bu genelge ve rehber aynı zamanda  Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın internet sitesinde de yayımlandı.

Bu genelge gereğince ilgili kuruluşlar, hem 2024 yılı yatırımları ile son tekliflerini hem de 2024-2026 Dönemine ait son tekliflerini Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na sunacaklardır.

GÜMÜŞHANE AÇISINDAN BU GENELGENİN ANLAMI ŞUDUR:

Öncelikle 2024 yılında Gümüşhane’den hangi yatırımlar “Devlet Yatırım Programına” alınacak? Aynı şekilde 2025 ve 2026 yılları için de Gümüşhane için öngörülen yatırımlar neler olacak?

Aslında yatırımlarla ilgili olarak 15 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı yatırım talepleri duyurusu yaptı. Kurumlardan bu taleplere gönderilen cevaplarda tüm iller gibi Gümüşhane’nin de yatırım talepleri Cumhurbaşkanlığı’na gitti. Ama Cumhurbaşkanlığı son bir kez daha yayımladığı genelge ile bu yatırımlarla ilgili proje bazında tekliflerde varsa oluşan değişiklikleri ivedilikle istiyor. Bunun için de “yatırım programı hazırlama süreci tablosu” nda son tarih olarak 25 Eylül 2023 tarihi verilmiş.

GÜMÜŞHANE’NİN İDARİ VE SİYASİ YETKİLİLERİ NE YAPMALI?

Gümüşhane iline ait öncelikle 2024 yılı yatırım programına alınması ve revize edilmesi düşünülen projelerle, 2025 ve 2026 yılları için düşünülen projeler muhtemelen Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Milletvekilleri, Belediyelerle ve yatırımcı kuruluşlarla geçtiğimiz haziran ayında paylaşılmıştır.

Paylaşılmışsa da paylaşılmamışsa da Gümüşhane Valiliği başta olmak üzere Gümüşhane Milletvekilleri, Gümüşhane il ve ilçe belediyeleri, yatırımcı kuruluşlar ve STK’lar 25 Eylül’e kadar bu konuyu özellikle Giresun’da bulunan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile görüşerek Gümüşhane için Ankara’ya nelerin gönderildiğini ya da nelerin gönderileceğini öğrenmeleri gerekir.

NEDEN GİRESUN, NEDEN DOKAP?

Gümüşhane; devletin yaptığı planlama gereği DOKAP kapsamında olan bir il. Bu bağlamda, Giresun’da bulunan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP)’ın yatırımlarla ilgili rolü genelgede şöyle ifade edilmiş: “Yatırım tekliflerinde GAP, DAP KOP, DOKAP  Eylem Planları kapsamında  yer alan öncelikler  dikkate alınacaktır”

ACELE EDİLMELİ

Cumhurbaşkanlığı’nın yatırım programları ile ilgili verdiği son tarih 25 Eylül 2023 tür. Yani süre bir hafta sonra bitiyor. Dolayısıyla Gümüşhane’nin idari ve siyasi önderleri; Valilik, Milletvekilleri, belediyeler bu hafta içinde öncelikle DOKAP yetkilileri ile görüşerek DOKAP eylem planlarında Gümüşhane’nin yatırım önceliklerinin neler olduğunu  sorgulayıp, yine öncelikle 2024 yılı Devlet Yatırım Programı’na Gümüşhane ile ilgili hangi projelerin teklif edildiğini, bu tekliflerin hangi kurum ve kuruluşlarca yapıldığını hem DOKAP tan, hem de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan sormaları gerekir.

Gümüşhane, devlet yatırımlarına muhtaç bir il. Bu fırsat kaçırılmamalı. Gerekirse, Milletvekillerimiz, Gümüşhane’de yetkililerle acil olarak toplanıp, mesai içi ve dışı, gece gündüz demeden bu bir hafta içinde turizmden sağlığa, ulaşımdan tarıma, eğitimden alt yapıya  öngörülen tüm projelerin “Devlet Yatırım Programı” na teklifi sağlanmalıdır.  Bu teklif süreci tamamlandıktan sonra da bu tekliflerin yatırım programlarına girmesi için yine başta Sayın milletvekillerimiz olmak üzere kendisini sorumlu hisseden herkesin elini taşın altına koyması gerekir.

Güzel günler dileğiyle.

image_print

HABERLER