28 Şubat Zulmünün 26. Yıl Dönümü - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

25 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

28 Şubat Zulmünün 26. Yıl Dönümü

Giriş Tarihi: 28 Şubat 2023 - 0:05

Son Güncelleme: 27 Şubat 2023 - 23:34

Bugün; muhafazakâr Anadolu insanına inançları nedeniyle yıllarca çile çektiren ve “28 Şubat”  olarak tarihe geçen zulüm kararlarının alındığı kara günün 26. yıl dönümü.

Necmettin Erbakan’ın başbakan, Tansu Çiller’in başbakan yardımcısı olduğu 28 Şubat 1997’de yapılan Millî Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla muhafazakâr insanlara karşı bir zulüm süreci başlatıldı.

28 Şubat 1997 tarihinde alınan kararlar, Erbakan’ın istifasına ve REFAHYOL Hükûmetinin düşmesine yol açtı. 28 Şubat kararları postmodern darbe olarak da adlandırıldı.

28 Şubat 1997 de Türkiye tarihinin en uzun Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yapıldı. O toplantıda alınan kararlar, inanç özgürlüğünü hiçe sayan uygulamaları da beraberinde getirdi. İnançlı, muhafazakâr kesime tam bir baskı uygulanmaya başlandı. İmam Hatiplerin ortaokul kısımları kapandı. Üniversiteye girişte katsayı uygulaması getirilerek, İmam Hatiplileri engellemek adına, tüm meslek liseli öğrenciler mağdur edildi. Öğrenciler için üniversitelerde ikna odaları kuruldu. Başörtü yasağı nedeniyle 3500 öğretmen ihraç edildi, on binlerce memur ya istifa etmek zorunda kaldı ya da görevlerinden uzaklaştırıldı. 33 bin kişi fişlendi. Binlerce başörtülü öğrenci okullarından atıldı veya bırakmak zorunda kaldı. Verilen kararların ve yaptırımların uygulanıp uygulanmadığını denetlemek için de Batı Çalışma Grubu kuruldu.

ERDOĞAN 28 ŞUBAT SÜRECİNE DUR DEDİ

2003-2014 Yılları arasında Başbakanlık görevini yürüten 2014 yılından sonra ise Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat sürecine son vererek inançlı, muhafazakâr Anadolu insanını rahatlattı. Başörtüsü serbest edildi. Üniversiteye giriş engelleri kaldırıldı. İnanç hürriyetinin uygulamada önünü kesen engeller kaldırıldı. 28 Şubat sürecinde mağduriyet yaşayanların hakları verildi. Kurum ve okul binalarına uygulanan mescit yasakları kaldırıldı.

CEZALARINI ÇEKİYORLAR

2012 yılında TBMM, “Darbeleri Araştırma Komisyonu” kuruldu ve 28 Şubat başta olmak üzere askerî darbeleri araştırmaya başlandı. Bu sürecin yargılanmasına ise 28 Şubat’ta etkin rol oynayanların tutuklu yargılanması ile başlandı.

Dönemin 54. Türkiye Hükûmetini “zorla devirmeye, düşürmeye ortaklık” ile suçlanan 103 sanık hakkında açılan dava Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

14 Nisan 2018 tarihinde kararını açıklayan Mahkeme Heyeti, 21 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiğini duyurdu.  9 Temmuz 2021 tarihinde 14 sanığın müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.

28 ŞUBAT MAĞDURLARINDAN BİRİ  DE CUMHURBAŞKANIMIZ ERDOĞAN İDİ

28 Şubat sürecinde mağdur olanlardan biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan idi. 28 Şubat döneminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıydı. Okuduğu bir şiir sebebiyle hukuksuz bir şekilde hapse atıldı ve siyasi hayatı bitirilmek istendi.

GÜMÜŞHANE’DE DE BÜYÜK ZULÜM YAPILDI

Türkiye’nin her tarafında olduğu gibi 28 Şubat sürecinde Gümüşhane’de de büyük zulüm yapıldı. Süreç içinde Gümüşhane’de görev yapan başarılı bir vali sadece eşinin başörtülü olması nedeniyle irticacı ilan edildi. Okullara başörtülü öğrenciler ve öğretmenler alınmadı. Başarılı bürokratlar inançlarından dolayı görevlerinden alınıp sürüldüler. Okullarda ve kurumlarda açık olan mescitler kapatıldı. Gümüşhane Hükümet Binası’nın 2. Katında bulunan mescit 28 Şubat sürecinde kapatılarak mescit halıları hükümet konağının kömür – kalorifer deposuna taşındı. Her türlü vasıta ile millete inançlarını yaşamalarından dolayı mobing uygulandı.

ANADOLU İNSANI ERDOĞAN’A DUA EDİYOR

İnançlı Anadolu insanını kendi öz yurdunda potansiyel suçlu olarak gösteren 28 Şubat sürecinin karanlık günlerine son veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve ekibine milletimiz dua ediyor.

Kaynak: Gümüşhane Olay Gazetesi 28.02.2023

image_print

HABERLER