Gümüşhaneli Teknik Meslek Mensupları Derneği (GÜM-TEK), İçişleri Bakanlığının desteğiyle 7-9 Ağustos 2026 tarihleri arasında Gümüşhane’nin tarihî, kültürel ve doğal değerlerini tanıtmayı amaçlayan kapsamlı bir program gerçekleştirecek.
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün destekleriyle hayata geçirilen “Teknikten Tarihe Kültürel Yolculuk Projesi” kapsamında, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin farklı şehirlerinden mühendis, mimar, teknik meslek mensubu ve üniversite öğrencilerinden oluşan yaklaşık 40 kişilik bir heyet Gümüşhane’de ağırlanacak.
Üç gün sürecek program boyunca katılımcılar, Gümüşhane’nin öne çıkan tarihî, kültürel ve turistik noktalarını ziyaret ederek kentin sahip olduğu değerleri yakından tanıma imkânı bulacak. Projenin, farklı meslek gruplarından katılımcıları bir araya getirerek şehirle ilgili kültürel bilincin artırılmasına katkı sunması hedefleniyor.
Tarihî ve doğal güzellikler gezilecek
Program kapsamında heyetin Satala Antik Kenti, Santa Harabeleri, Kov Kalesi, Karaca Mağarası ve Tomara Şelalesi gibi Gümüşhane’nin önemli tarihî ve doğal alanlarında incelemelerde bulunması planlanıyor.
Katılımcılar, ziyaret edecekleri bölgelerde şehrin tarihî dokusu, mimari yapısı, kültürel mirası ve doğal güzellikleri hakkında bilgi edinirken, gözlem ve belgeleme çalışmaları da gerçekleştirecek.
Teknik meslek mensupları ile öğrencilerin katılımıyla düzenlenecek gezilerin, Gümüşhane’nin sahip olduğu kültürel mirasın farklı şehirlerden gelen katılımcılara tanıtılması açısından önemli bir fırsat oluşturması bekleniyor.
Zeki Kadirbeyoğlu Konağı’nda Herfene Programı
Projenin ilk gününde, Gümüşhane’nin tarihî yerleşim alanlarından biri olan Süleymaniye Mahallesi özel bir programa ev sahipliği yapacak.
Bu kapsamda 7 Ağustos Cuma günü saat 18.30’da tarihî Zeki Kadirbeyoğlu Konağı’nda Herfene Programı gerçekleştirilecek. Yemek organizasyonuyla başlayacak etkinlikte, Gümüşhane kültürünün önemli geleneklerinden biri olan herfene kültürü yaşatılacak.
Programda katılımcılara Gümüşhane’nin gelenekleri, tarihî yapısı, mimari özellikleri ve şehir kültürü hakkında bilgi verilecek. Böylece teknik gezi programı, kültürel bir buluşmayla da desteklenmiş olacak.
Akçay: “Şehrimizin değerlerini tanıtacağız”
GÜM-TEK Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Tuncay Akçay, proje kapsamında farklı şehirlerden gelecek teknik meslek mensupları ve öğrencilerle Gümüşhane’nin tarihî ve turistik yerlerini gezme fırsatı bulacaklarını belirtti.
Akçay, İçişleri Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleştirilecek programın 7, 8 ve 9 Ağustos tarihlerinde düzenleneceğini ifade ederek, yaklaşık 40 kişilik katılımcı grubunun Gümüşhane’nin önemli değerlerini yerinde göreceğini söyledi.
Zeki Kadirbeyoğlu Konağı’nda düzenlenecek Herfene Programına da değinen Akçay, bu etkinlikle Gümüşhane’nin geleneksel kültürünün katılımcılara tanıtılacağını kaydetti.
Üç gün sürecek proje ile Gümüşhane’nin tarihî, kültürel, mimari ve doğal zenginliklerinin teknik meslek mensupları ve üniversite öğrencilerine kapsamlı şekilde aktarılması amaçlanıyor.


