AKÇAKALE MAĞARASI GÜMÜŞHANE ÜNİVERİSTESİ’NE DEVREDİLMELİ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

21 Eylül 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

AKÇAKALE MAĞARASI GÜMÜŞHANE ÜNİVERİSTESİ’NE DEVREDİLMELİ

Giriş Tarihi: 08 Mayıs 2017 - 9:01

Son Güncelleme: 08 Mayıs 2017 - 9:01

Türkiye’nin en büyük mağaralarından biri olarak bilinen ve  1996 yılında Akçakale köyünde ikamet eden hemşerimiz Mustafa Levent tarafından bulunan “Akçakale mağarası”, keşfedildiği  günden bugüne  21 yıldır turizme açılmayı bekliyor.

Adından da anlaşılacağı gibi, “Akçakale mağarası” Gümüşhane merkez ilçenin köyü olan Akçakale köyü sınırları içinde bulunuyor. Bu köyümüzün ve mağaranın Gümüşhane şehir merkezine uzaklığı sadece 5 kmdir.

19 bin m2 lik iç alanı, ve ortalama 40 metrelik yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük ve görkemli mağaralarından biri olan Akçakale mağarası, bilim çevreleri ile MTA tarafından verilen raporların çelişkisi nedeniyle bugüne kadar hizmete açılamadı.

Mağaranın tavanındaki bazı lokal noktalarda çökme olur ihtimali, hizmete açılmamasının en bilinen nedeni gösteriliyor.

Mağaranın tavanında var olduğu söylenen lokal sıkıntılar bugünün teknolojisi ile engellenebilir. Göçük sıkıntısı olan lokal bölgelere tünel teknolojileri ile destek vermekle sorunlar giderilmiş olur ve mağara da hizmete açılır.

21 Yıl önce tehlike görülen tavandaki bölgeler için bu geçen 21 yıllık süre içinde bir çare arayışı olmuş mudur acaba? Böyle bir çözüm arayışı olduğunu zannetmiyorum.

Hemen yanıbaşımızda Cengiz İnşaat firmasınca yeni Zigana tüneli 14km lik 2 ayrı tünel halinde yapılıyor. Yani 28 km dağ delinecek. Bu delinen tünellerin tavan göçükleri nasıl engelleniyorsa Akçakale mağarasının göçük tehlikesi olan noktaları da öyle engellenebilir. Bu konu en azından Cengiz İnşaatın tünel mühendisleri ile tartışılmalı ve onlara mağara gösterilmelidir. Tecrübeli mühendislerin tavsiye ettiği müdahale ile sorunlar kısa sürede çözülür. En azından sorunları çözecek çalışmalar bile Cengiz İnşaat firmasına yaptırılabilir. Boşu boşuna yeniden 21 yıl daha beklemenin anlamı yoktur.

************

Akçakale mağarası ile ilgili olarak 1996 yılında ilk  bilimsel çalışmaları yapanlardan biri olan Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek’in Gümüşhane Üniversitesi rektörü olması, mağaranın turizme açılması için Gümüşhane açısından çok önemli bir fırsattır.

Akçakale mağarası, Gümüşhane’ye 5 km uzaklıktadır ama,  Gümüşhane Üniversitesi’ne 800 metre yakınlıktadır.

Dolayısıyla, neredeyse kendi toprakları içinde olan Akçakale Mağarası Gümüşhane Üniversitesi’ne devredilmelidir.

Bu devir gerçekleşirse, mağara Gümüşhane Üniversitesi’nin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Turizm Fakültesi gibi fakültelerin hem uygulama yapacağı çok önemli bir alan olur, hem de Gümüşhane’nin bu çok önemli turizm değeri, bilimsel bir kurumun elinde olmuş olur.

Mağaranın Gümüşhane Üniversitesi’ne devredilmesini gerektiren en önemli sebep de, Akçakale mağarası ile ilgili bilimsel çalışmaları olan Prof.Dr.Halil İbrahim Zeybek’in Gümüşhane’de bulunması ve Üniversitemizin rektörlüğünü yapıyor olmasıdır.

Bir diğer önemli konu da, Akçakale mağarası Gümüşhane Üniversitesi’ne devredilirse, MTA devre dışı kalacak ve mağara ile ilgili raporlar doğrudan Gümüşhane Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından hazırlanacaktır.

2 Mayıs 2017 tarihinde, yani bundan altı gün önce aynı konu ile ilgili olarak www.gumushanedenhaber.com haber sitemizde bir haber-yorum kaleme almıştım. Konuyu bir de köşe yazımla kamuoyu ile paylaşmak istedim.

Üniversiteler; çevrelerine her bakımdan el atan, vizyon geliştiren, ufuk açan müesseselerdir. Hemen yanıbaşımızda Gürcistan’ın başkenti Batum’da bulunan dünyaca ünlü Botanik bahçesi bir Ziraat Fakültesi tarafından işletiliyor. Ülkemizde de buna benzer çok örnekler var. Yine Gümüşhane’de Bağlarbaşı mahallesi ile Çamlıköy arasında bulunan Gümüşhane İl Özel İdaresine ait bahçe, kuşburnu araştırmaları için Gümüşhane Üniversitesi’ne yıllar önce devredilmişti. Örnekleri çoğaltmak mümkün…

Eğer, Gümüşhane; Akçakale mağarasından yararlanmak istiyorsa; mağara,  Gümüşhane Üniversitesi’ne devredilmeli ve çalışmalar başlatılmalıdır.

Gümüşhane Valisi Sayın Okay Memiş’in,  Gümüşhane’nin Sayın Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Sayın Cihan Pektaş’ın, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Sayın Halil İbrahim Zeybek’in bu önemli konuya sıcak bakacaklarını ümit ediyorum.

Güzel günler dileğiyle.

 

image_print

HABERLER