Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde, Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün katkıları ile 2025 yılı Kırsal Kalkınma Destekleri programı kapsamında tarımsal üretime dayalı yatırımların ve bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesine yönelik bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.
Yoğun katılım ile gerçekleştirilen seminere, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, oda, birlik, kooperatif başkanları, muhtarlar ile üreticiler katıldı.
Toplantının açılışında yaptığı konuşmada zor bir coğrafyada ve zor bir şehirde yaşadıklarını ancak zorluklara rağmen mazeret yok diyerek üretmeye ve çalışmaya devam edeceklerini belirten Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay şunları söyledi:
GTSO BAŞKANI AKÇAY’IN KONUŞMASI
“Türkiye’nin esas gücünün üreten ve istihdam sağlayan girişimcilerimiz ve özel sektörümüzdür. Alın terini akıl teri ve güzel ahlakla buluşturarak, çalışan değerli üreticilerimizdir. Üretimin olmadığı yerde hayat olmaz. Zor şartlar altında yaşadığımız Güzel Şehrimiz Gümüşhane de bu güne kadar devletimizin vermiş olduğu çok kıymetli teşvikler sayesinde çok güzel yatırımlar yaptık. Bugün hem Gümüşhane Organize Sanayi Bölgemizde hem de İlimizin farklı köşelerinde önemli tesisler ve yatırımlar yapıldı. Dolayısıyla devletimizin vermiş olduğu bu desteklerden en iyi şekilde faydalanmaya çalışacağız. Verilen teşvikler yeterlimi diye sorarsanız bu teşviklerin ilimiz için yeterli olmadığını da gönül rahatlığı ile de söyleyebiliriz. Gümüşhane ilimiz dezavantajlı bir şehir. Hepiniz ülkemizin farklı şehirlerine gidiyor ve gerektiğinde teknoloji sayesinde dünyanın farklı ülkelerindeki farklı şehirleri görebiliyor ve inceleme fırsatına sahip olabiliyorsunuz. Görüyoruz ki hakikaten şehrimiz dezavantajlı bir şehir. O itibarla şehrimiz için verilen teşvikleri yeterli bulmuyoruz. Biz Gümüşhane’de mücadele eden üreticinin daha fazla yatırım yapabilmesi ve istihdam sağlayabilmesi için, il dışındaki yatırımcının ilimizi tercih edebilmesi için daha cazip teşviklere ihtiyacımız var. Hepinizin bildiği gibi Gümüşhane yatırım teşvik Siteminde 5. Bölgede yer alıyor. Ancak 5. Bölgenin sağlamış olduğu imkanların ilimiz için pek bir fayda sağladığını düşünmüyorum. TÜİK tarafından açıklanan verileri incelediğimizde Gümüşhane’nin 6. yatırım teşvik bölgesinde olması gerektiği hatta, 6. bölge teşviklerinin bile ilimizin kalkınması için yeterli olmayacağını da ayrıca belirtmek isterim.
Türkiye’nin kalkınma hızı 2024 yılında yüzde 3,2 oldu. Gümüşhane’nin Türkiye’nin kalkınma hızına katkısı ise – 0,0011 oldu. Kalkınan bir Türkiye’de adeta küçülen bir Gümüşhane de yaşıyoruz.
Bütün bu veriler gösteriyor ki ilimizin gerçekten kalkınmamızı sağlayacak daha sonuç odaklı teşviklere ihtiyacı var. Ancak yeni ve cazip teşvikleri alana kadar elimizde ne varsa o teşvik sitemini en iyi şekilde kullanmaya ve faydalanmaya çalışacağız. Verilen teşviklere teşekkür ediyoruz ama yetmediğini de her fırsatta ifade etmekten çekinmiyoruz. Gümüşhane’nin ülkemizin ortalama büyüme hızına erişebilmesi için daha cazip bir teşvik sisteminin yatırımcımıza, üreticiye ve girişimciye sunulması lazım.
Bunun mücadelesini veriyoruz. İlimizin 6. bölge teşviklerinden bile daha cazip teşviklere ihtiyacı olduğunu belirten veriler ile hazırlanmış dosyamız elimizde hazır. Milletvekillerimizin öncülüğünde önümüzdeki günlerde bu dosyamızı Ankara’da bir kez daha ilgili Bakanlarımıza sunarak bu taleplerimizin takipçisi olacağız.
Biraz önce de söylediğim gibi her şeye rağmen mazeret yok diyoruz. Mevcut şartlarda elimizdeki imkanları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacak ilimiz için ülkemiz için neler yapabiliriz gayretinde olacağız. Biraz sonra Tarım İl müdürlüğü uzmanlarımız tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında ekonomik, kırsal altyapı ve bireysel sulama projelerine yönelik %50 hibe destek başvuruları hakkında bizlere değerli bilgiler verecek. Bizlerde bu bilgiler eşiğinde devletimiz tarafından verilen bu teşviklerden en iyi şekilde nasıl faydalanabiliriz değerlendirmesinde bulunacağız. Çünkü Gümüşhaneli ekmeğini taştan çıkarmasını bilir. Bizlerde mücadeleden vazgeçmeyecek ve bu teşvik sisteminden en iyi şekilde nasıl faydalanmaya çalışacağız. Ben değerli katılımınız için sizlere ve İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç ile değerli uzmanlarımıza teşekkür ediyor, seminerimizin sizler ve ilimiz için verimli olmasını diliyorum”
Açılış konuşmalarının ardın ise Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Uzmanları Ziraat Mühendisi Kübra Tüylüoğlu ve Dilek Erkenekli tarafından 2025 yılı Kırsal Kalkınma Destekleri programı kapsamında tarımsal üretime dayalı yatırımların ve bireysel sulama sistemlerinin alanındaki destekleri anlatan bir sunumlar yapıldı.
Kaynak: Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası – 07.03.2025