Aliya İzzetbegoviç ve Bosna-Hersek Gümüşhane'de Konuşulacak - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Aliya İzzetbegoviç ve Bosna-Hersek Gümüşhane’de Konuşulacak

Giriş Tarihi: 02 Ekim 2018 - 10:55

Son Güncelleme: 02 Ekim 2018 - 10:55

Gümüşhane Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl birincisi düzenlenecek olan “Uluslararası Bir Bilge Bir Ülke Sempozyumu” 3-5 Ekim 2018 tarihleri arasında “Aliya İzzetbegoviç ve Bosna-Hersek” temasıyla Gümüşhane Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.

Sempozyumumuzda vefatının 15’inci sene-i devriyesinde Doğu’yu ve Batı’yı derinliğine bilen bir aydın ve devlet adamı olarak Izzetbegoviç’in sanata yaklaşımından siyaset anlayışına, dava bilincinden özgürlük tutkusuna, dini kavrayışından ahlaki duruşuna, öğretmen bakışından aktivist tavırlarına kadar sayısız örnek yönü ülkesiyle bütünleştirilerek konuşulacak. Üç gün sürecek ve yedi oturum altında yirmi beş eşzamanlı oturumla gerçekleşecek programa; Bosna-Hersek, Azerbaycan, Kırgızistan, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, Makedonya ve Sudan’dan otuzu yabancı, doksan altı bilim insanı seksen beş bildiri ile katkı sunacak. Bildirilerin yanında çağrılı konuşmacı olarak Başbakanlık Balkan İşleri Eski Uzlamlaştırıcısı Prof. Dr. Mustafa KAHRAMANYOL “Boşnakların Haysiyet ve Hürriyet Mücadelesi: Soykırım Tehdidi Altındaki Bosna’nın Savunmasında Türkiye’nin Yeri”, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Admir MULAOSMANOVIC “Aliya İzzetbegoviç’in Sosyo-Politik Anlayışı”, Makedonya’dan akademisyen ve yazar Prof. Dr. Ismail BARDHI “Günümüzden Aliya İzzetbegoviç’e Bakış” ve gazeteci-yazar Süleyman GÜNDÜZ “Sade ve Bilge Lider: Aliya İzzetbegoviç” başlıklı konuşmalarıyla etkinliğe katkı sağlayacak.

Ayrıca, 3 Ekim Çarşamba saat 19.00’da Saraybosna Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dzemaludin LATIC, İstanbul eski milletvekili Hüseyin KANSU ve Sudanlı aktivist-yazar Fatih Ali Hasaneyn Muhammed ŞERİF’in katılacağı “Aliya İzzetbegoviç’i Anlamak” konu başlıklı panel programı ve 4 Ekim Perşembe günü saat 19.00’da Bosna Halk Müziği (Sevdalinka) Konseri düzenlenecek. Yanı sıra, sempozyum günlerinde “1992-1995 Kuşatma Altındaki Saraybosna’dan Savaşa Ait Fotoğraf Kareleri” adlı fotoğraf sergisi, katılımcıların beğenisine sunulacak.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek; tarihe iz bırakan çok önemli bir şahsiyet olan Aliye İzzetbegoviç adına organize edilen kongrenin önemine dikkat çekti. Rektör Zeybek: “Bu vesileyle, her yıl gönül derinliğimizdeki bir ülkeyi ve o ülke ile özdeşleşmiş bir şahsiyeti merkeze alan, hem bilim dünyasına katkıda bulunmayı hem de sözü edilen ülkenin bilim insanları ile bir araya gelerek diyalog alanları üretmeyi amaçladığımız I. Uluslararası Bir Bilge Bir Ülke Sempozyumu’muza bütün öğrencilerimizi ve halkımızı davet etmekten mutluluk duyarız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

(Kaynak: Niyazi Poyraz)

 

image_print

HABERLER