ATAÇ KÜTÜPHANESİ VE KENT BELLEĞİ MERKEZİ İÇİN EN UYGUN BİNA - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

19 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

ATAÇ KÜTÜPHANESİ VE KENT BELLEĞİ MERKEZİ İÇİN EN UYGUN BİNA

Giriş Tarihi: 07 Mayıs 2019 - 19:08

Son Güncelleme: 07 Mayıs 2019 - 19:08

YORUMLU HABER/HASAN PİR

Gümüşhane’nin kadim ailelerinden Ataç ailesi mensubu olan ve İstanbul’da ikamet eden Av.Rafet Ataç’ın İstanbul’da kurulu bulunan kütüphanesini Gümüşhane Valiliği ya da Gümüşhane Üniversitesi’ne devretmek istediği geçen günlerde Gümüşhane basınında yer almıştı.

Eğitimci yazar Yusuf Sadık’ın gündeme getirdiği bilgiye göre Av. Rafet Ataç; Türkiye’nin önde gelen özel kütüphanelerinden biri olan 55 kitabın yer aldığı kütüphanesini uygun bir mekana yerleştirmek kaydı ile Gümüşhane’ye taşıyabileceğini ve Gümüşhane Valiliği veya Gümüşhane Üniversitesi’ne devredebileceğini söylemişti.

55 bin kitaplık bir özel kütüphanenin Gümüşhane’ye gelmesi Gümüşhane açısından çok önemli bir kültür zenginliği olacaktır.

Bu önemli kütüphane için ve yine Gümüşhane Valisi SayınKamuran Taşbilek’e ait olan “Kent Belleği Merkezi” fikri için en uygun bina  Gümüşhane Bağlarbaşı Mahallesi’nde yer alan tarihi Aktürkler konağıdır.

Geçtiğimiz günlerde sahipleri tarafından satışa çıkarılmış olan üç katlı ve özel mimarili Aktürkler konağı Gümüşhane’nin tarihi simgelerinden biridir. Bu konağın satın alınması ile Gümüşhane kültürüne büyük hizmet verilmiş olunacaktır.

Daha önceki yıllarda satın alınan ve bugün devletin malı olup turizme hizmet eden Özdenoğlu ve Balyemez konakları gibi Aktürkler konağının da satın alınması gerekir.

Aktürkler konağı satın alındıktan sonra iki katına Ataç kütüphanesi, bir katına da kent belleği merkezi açılabilir.

Aktürkler konağının satın alınma prosedürü ise hem Gümüşhane Valiliği, hem de Gümüşhane Üniversitesi tarafından işletilebilir.

image_print

HABERLER