AYASOFYA HEM ŞAHLANDI, HEM ŞAHLANDIRDI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

AYASOFYA HEM ŞAHLANDI, HEM ŞAHLANDIRDI

Giriş Tarihi: 24 Temmuz 2020 - 22:21

Son Güncelleme: 24 Temmuz 2020 - 22:37

Cami iken, 4 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrilen İstanbul’un Fethi’nin sembolü olan Ayasofya, Danıştay 10. Dairesi’nin Bakanlar Kurulu’nun müze kararını iptal etmesi sonrasında 10 Temmuz 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararla yeniden camiye dönüştürülmüştü.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 86 yıl sonra 24 Temmuz 2010 Cuma günü kılınan cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı. Müminlerin Ayasofya’ya, Ayasofya’nın da müminlere olan hasreti sona erdi.

Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığınca cuma namazı öncesi Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde dua programı düzenlendi.

86 yıl aradan sonra kılınan cuma namazıyla yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde sabah saatlerinde başlayan ve cuma namazına kadar devam eden programda, tekbirler getirildi, Kur’an-ı Kerim tilavet edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kur’an-ı Kerim Okudu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da programda Kur’an-ı Kerim okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatiha Suresi’ni ve Bakara Suresi’nin ilk 5 ayetini okurken, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş program sonunda dua etti.

Duaların ardından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin 4 minaresinden 4 müezzinle ezan okundu. Cuma hutbesini Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş okuyup, Cuma namazını da yine Erbaş kıldırdı.

86 yıl sonra kılınan ilk namazda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin yanı sıra çok sayıda davetli saf tuttu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da kadınlar için ayrılan bölümde namazını eda etti.

Alanlar cuma namazı vaktinden önce doldu.

Cuma namazını Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kılmak isteyen, İstanbul’un yanı sıra başka kentlerden ve yurt dışından gelenler, sabah erken saatlerden itibaren 11 yerde kurulan güvenlik noktalarından Ayasofya Meydanı’na alındı. Giriş noktalarında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı.

İl dışından otobüsle gelen vatandaşlar, kendileri için park yeri olarak tahsis edilen Yenikapı Etkinlik Alanı’ndan İETT otobüsleriyle Çatladıkapı’ya kadar ücretsiz taşındı. Vatandaşlar buradan yürüyerek namaz kılınacak alanlara ulaştı.

Namaz için belirlenen alanlar cuma namazı vaktinden önce doldu. Vatandaşlara seccade, dezenfektan ve su dağıtıldı. Mobil araçlar üzerine kurulan dev ekranlarla arka saflarda yer alan kişilerin alanı görmesi sağlandı.

21 bin polis görev yaptı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin açılışı dolayısıyla 21 bin polis görev yaparken, bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamının dolması nedeniyle misafir girişleri durduruldu.

Ayasofya Meydanı’nın dolmasının ardından otobüs servislerinin durdurulmasıyla cuma namazını kılmak isteyenler Yenikapı Etkinlik Alanı’na yönlendirildi. Cuma namazı sonrası Ayasofya’yı görmek isteyenler için tekrar seferlerin başlayacağı duyuruldu.

Girişlerin kapatılması sonrası vatandaşlar çevredeki camilere yöneldi. Camilerde yer bulamayanlar, evlerinden getirdikleri seccadeleri cami çevrelerinde bulundukları yere sererek, cuma namazını kıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayasofya’da kılınan ilk Cuma namazına 350 bin kişinin katıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Fatih Sultan Mehmet türbesini ziyaret etti.

Açılış etkinliği televizyon kanallarının yanı sıra sosyal medya platformları üzerinden de canlı yayımlandı. Program, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kişisel sosyal medya hesaplarından ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi adına açılan resmi Twitter hesabından da izlendi.

image_print

HABERLER