Bayburt Doğal Taş Fabrikası, Törenle Hizmete Açıldı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Bayburt Doğal Taş Fabrikası, Törenle Hizmete Açıldı

Giriş Tarihi: 03 Nisan 2017 - 9:35

Son Güncelleme: 02 Nisan 2017 - 20:36

Bayburt Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrika binasında 01.04.2017 Cumartesi günü gerçekleştirilen açılış törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Vali İsmail Ustaoğlu, Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, Belediye Başkanı Mete Memiş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, Doğal Taş Fabrikası Genel Müdürü Tamer Çelik,  Avrupa Birliği (AB) Temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, sektör temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, doğal taş tesisinin Bayburt başta olmak üzere bölgedeki doğal taş rezervlerinin işlenerek ekonomiye kazandırılmasına ve Türkiye’nin dünya pazarlarındaki payının artırılmasına katkı sunacağını ifade etti. Türkiye’nin doğal taş rezervleri bakımından zengin bir bölgede bulunduğuna değinen Bakan Ağbal, “Bu potansiyelimizi ekonomiye kazandırma noktasında her geçen gün daha güzel gelişmeler oluyor. İnşallah bu tesiste bu gelişmelerin bir parçası olacak. Son yıllarda ülke olarak doğal taş ihracatımız 4 milyar dolar seviyesine erişti. Bunu daha da yukarılara taşımak için yeni ocakları faaliyete geçirmenin yanı sıra taşları blok olarak ihraç etmek yerine bu fabrikada olduğu gibi modern tesislerde işlenmiş taş ihracı yapmak daha önemli hale geldi. Yani katmak değeri bu ülke içerisinde oluşturacağız. Bu açıdan işte bu tesisimizin önemi de açıkçası buradan geliyor. Hem bölgesindeki doğal taş madenlerinin kapasitesini artıracak hem de bu taşların işlenerek piyasaya sürülmesini de sağlayacaktır.” dedi.

Doğal taş fabrikasının gelişen, büyüyen ‘Yeni Bayburt’un resmi olacağını belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Şimdi çarklar dönmeye başlıyor. Bugün gördüklerim beni ziyadesiyle memnun etti. Geçen ziyaretimde bloklar vardı. Bugün kesilmiş taşları gördüm. Bir dahaki gelişimde buradan yüklenen tırları göreceğiz. Bayburt’tan yüklenen tırlar Azerbaycan’a gidecek, Rusya’ya, Körfez’e, Arap ülkelerine, Blakanlara, Avrupa’ya gidecek. Dünyanın dört bir tarafından Bayburt’tan ihracat olacak.  Onun için son derece önemli, son derece kritik bir projenin başlangıç gününde tarihi bir günde burada birlikteyiz. Bu Bayburt’un yeni resminin başlangıcı olacak.” diye konuştu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ise sözlerine Bayburt’un geleceğinin çok parlak olduğunu söyleyerek başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘Bilim Merkezleri Projesi’ kapsamında Bayburt’a da bir bilim merkezi yapılacağı müjdesini vererek sözlerine devam eden Bakan Özlü, “Bayburt’un doğal taş konusunda çok önemli bir potansiyeli bulunuyor. Bölgede KOBİ düzeyinde üretim yapan doğal taş firmalarına hizmet verecek olan bu merkez işte bu potansiyelin çok daha güçlü bir şekilde hayata geçirmek için kuruldu. Bu merkezde yürütülecek olan faaliyetlerde işletmelerimizin daha yüksek katma değerde üretim yapmalarının önünü açacağız.” dedi.

Vali İsmail Ustaoğlu’da Bayburt’un tarihi günlerden birini yaşadığını belirtti. Bayburt’un doğal taş fabrikasının açılışıyla en önemli hayallerinden birini gerçekleştirdiğine değinen Vali İsmail Ustaoğlu, “Zaman zaman umutsuzluğa kapılmasına rağmen pes etmemiş, ısrar etmiş ve Maliye Bakanımızın verdiği cesaretle bu tesis AB projesi ile bugün hayata geçiriliyor. Açılışını yaptığımız bu tesis, yıllık 30 bin ton blok işleme ve 400 bin metrekare plaka elde etme kapasitesiyle ilimizi doğal taş sektöründe bölgenin aktörü haline getirecek, umudumuzu ve hayallerimizi gerçekleştirme noktasında bizleri bir adım daha ileriye taşıyacaktır.” İfadelerini kullandı.

Organize Sanayi Bölgesi Altyapı ihalesinin 13 milyon 500 bin Türk Lirası (TL) keşif bedeli ile tamamlandığını bildiren Vali İsmail Ustaoğlu, “Kanalizasyonu ve içme suyundan, telekomünikasyonuna kadar Organize Sanayi Bölgemizin gerekli tüm alt yapı eksikliklerini 2017 yılında tamaml ıyoruz. Artık, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yapılan başvurular da dâhil olmak üzere ilimize gelecek tüm yatırımcılar için uygun bir yatırım bölgemiz var.  Bu konuda desteklerinden dolayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk Özlü’ye  ve İlham veren kararlılığı ve vizyonuyla ilimiz için sürekli yeni ufuklar açan Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal’a da huzurlarınızda teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bayburt Valiliği ve Bayburt Üniversitesi arasında, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası arasında, Taş Kütüphanesi ve Bayburt Doğal Taş Üretim ve Pazarlama Merkezi arasında  çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirmek amacıyla protokol imzalandı.Bilim,  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Vali İsmail Ustaoğlu yanlarındaki heyetle birlikte imza törenin ardından fabrikanın açılışını gerçekleştirerek, üretilen ürünleri inceledi.

(Kaynak:Bayburt Valiliği İnternet Sitesi)

image_print

HABERLER