BİR TORUNUN ŞEHİT DEDEYE VEFASI KİTAPLAŞTI. GÜMÜŞHANELİ S.VEDAT KARAARSLAN’IN KİTABI YAYIMLANDI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

20 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

BİR TORUNUN ŞEHİT DEDEYE VEFASI KİTAPLAŞTI. GÜMÜŞHANELİ S.VEDAT KARAARSLAN’IN KİTABI YAYIMLANDI

Giriş Tarihi: 27 Aralık 2020 - 11:21

Son Güncelleme: 27 Aralık 2020 - 11:21

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

Gümüşhaneli hemşerimiz Arkeolog ve Elektronik Mühendisi Sayın S. Vedat Karaarslan tarafından yazılan “Karadeniz Neden Pontus Değildir?” adlı kitap yayımlanarak okuyucusu ile buluştu.

Yazar, S. Vedat Karaarslan, Gümüşhane Bağlarbaşı mahallesinin kadim ailelerinden Karaarslan ailesinin evladıdır. Gümüşhane/Torul doğumludur. İki üniversite bitiren, hem arkeolog, hem de elektronik mühendisi olan Karaarslan, üçüncü üniversitesini de felsefe alanında halen okumaktadır.

Ülkemizin çok önemli kurumlarında yıllarca başarıyla görev yapan Karaarslan halen, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Modelleme ve Simülasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Karaarslan, bilimsel yazılarını genel yayın yönetmenliğini yaptığı www.arkeotekno.com adlı internet sitesinde yazmaktadır. Karaarslan’ın telekominikasyon sektörüne yönelik yayınlanmış iki de eseri bulunmaktadır.

S. Vedat Karaarslan’ın   “Hitabevi” yayınlarından çıkan ve Türkiye’nin tanınmış kitabevlerinde satışa sunulan “Karadeniz Neden Pontus Değildir?” kitabı,tarihi gerçeklere derli toplu olarak ışık tutan nadir kitaplardan biridir.

S. Vedat Karaarslan; eseri için şunları söylüyor: “Bu kitap; Doğu Karadeniz Bölgesi’nin bir bölümünün Pontus ya da Pontos olarak adlandırılmasındaki tarihi yanılgıları ortadan kaldıracak arkeolojik ve tarihsel kanıtları yerel, ulusal ve batı kaynaklı eserlere dayanarak ortaya koymakta ve bu  adlandırmaya dayalı sözde bir Pontus Meselesinin propaganda ve yanlı bir politika ile uluslararası düzeye nasıl çekilmek istendiğini tartışmaktadır. Bu çerçevede Birinci Dünya Savaşı’nda bölgenin işgal edilmesi ile birlikte bölgede yaşanan olaylar Gümüşhane ili kapsamında Hafız Mehmet’in Ermeni komitacılar tarafından şehit edilmesine şahit olanların anlattıkları ile ortaya konulmuş ve işgalden sonra bölgeyi tekrar ele geçiren Osmanlı Ordusu ile kurtuluşa kadar giden hadiseler ele alınmıştır.”

Türk milletinin hoşgörü toleransından yararlanarak, bu topraklarda yıllarca bizimle yaşayıp, bizim ekmeğimizle, suyumuzla beslenen Ermenilerin, ecdadımıza nasıl ihanet ettiğini ve bu Ermeni komitacıların; Sayın S.Vedat Karaarslan’ın dedesi merhum Hafız Mehmet’i Gümüşhane’de nasıl şehit ettiklerini bu kitapta ibretle okuyacaksınız.

Gerçek bilim adamlarının kitaplarını okumak insana bir başka haz veriyor. Bu gerçeği bir kere daha bu taze yayınlanmış kitabı okurken yaşıyorsunuz.

Sayın S.Vedat Karaarslan Bey’in büyük emeklerle hazırladığı  315 sayfalık bu kitabı ilk okuyanlardan biri olma şansına sahip olduğum için kendimi mutlu addediyorum.

Her şeyden önce Sayın Karaarslan, arkeolog olmanın da getirdiği bilimsel zenginlikle antik çağlardan başlayarak günümüze kadar Gümüşhane ve Karadeniz bölgesinin bütün dönemlerini ve bu dönemlerde bu topraklarda yaşayan halkları, kavimleri ve devletleri çök güzel bir bilimsel bütünlük içinde ve tarihsel kaynaklarını da göstererek analiz edip yorumlamış.

Türkiye’deki iller içinde resmen tarihi yazılmamış çok az ilden biri olan Gümüşhane’nin tarihinin bu kadar özenerek, anlaşılır ve derli toplu anlatıldığı ilk eser Sayın Karaarslan’ın bu eseri olmuş diyebilirim. Özellikle üniversitelerimizde genç araştırmacıların, Vedat Bey’in bu eserini rehber edinerek daha geniş araştırmalara imza atacaklarını ümit ediyorum.

Sadece Gümüşhane ve Karadenizlerin değil, Türk tarihini bir bütün olarak irdelemek isteyen herkesin bu mütevazi kitabı okuması gerekir.

Kitaba başladığınızda kitap sizi bırakmıyor, ilk defa karşılaştığınız bilgiler ve merak sizi sayfalarda koşturuyor.

Ve kitapta işlenen en acı gerçek ise, içimizdeki Ermeni Komitacıların  yaptığı vahşet…

S.Vedat Karaarslan’ın dedesi Hafız Mehmet, 25 Ağustos 1916 tarihinde Gümüşhane Bağlarbaşı’ndan Eski Gümüşhane’ye giderken Ermeni komitacılar tarafından şehit edilir. Merhum Şehit Hafız Mehmet’in kabri Bağlarbaşı mahallesi sarı köprü yanındaki mezarlıktadır.

Bu çok önemli bilgileri muhtevi kitap artık yayımlanmıştır. Bundan sonra ümit ederim ki, Gümüşhane Valiliği ve Gümüşhane Belediyesi  tarafından Şehit Hafız Mehmet’in kabir düzenlemesi şehidimize yakışır şekilde yapılır ve sarı köprü mevkiine Ermeni ihanetini anlatan anıt dikilip, gerçekler bu anıtla gençlerimize anlatılır.

Sayın S.Vedat Karaarslan bu kitabı yazarak başta dedesi olmak üzere bütün şehitlerimize bir vefa borcu ödemişse, Gümüşhane’yi yöneten yöneticilerimiz de hem mezarlığı hem de anıtı yaparak kamusal vefalarını ödemelidirler.

Bu güzel ve nadide eserden dolayı Sayın Karaarslan’ı tebrik ediyorum. Dedesi şehidimiz Merhum Hafız Mehmet’e ve diğer şehitlerimize de Allah’tan rahmet diliyorum.

Güzel günler dileğiyle.

image_print

HABERLER