BUGÜN 10 MUHARREM AŞURE GÜNÜ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

BUGÜN 10 MUHARREM AŞURE GÜNÜ

Giriş Tarihi: 29 Ağustos 2020 - 16:24

Son Güncelleme: 29 Ağustos 2020 - 16:41

İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı, bereket, paylaşma ve birliğin simgesi aşure tatlısının yapıldığı “Aşure Günü” muharrem ayının onuncu gününe denk geliyor.

Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü Müslümanlar arasında Aşure günü olarak bilinir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı takvime göre bu yıl Aşure Günü 29 Ağustos 2020 Cumartesi günü (bugün) idrak edilecek.

Tarihte; Muharrem ayının 10. günü, insanlık ve İslam tarihi açısından önem taşıyan bazı olaylar meydana gelmiştir. Rivayetlere göre Hz. İbrahim aşure günü dünyaya gelmiş, Hz. Musa ve kavmi Firavun’un zulmünden bugünde kurtulmuş, Hz. Nuh’un gemisi Cûdi dağına aşure günü oturmuştur…

Bu özellikleri bakımından aşure bir sevinç, mutluluk ve kutlama günüdür.

Diğer taraftan; Hicri 61 yılının 10 Muharrem gününde Kerbelâ’da, Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in,  “dünyanın iki çiçeği”, “cennet çocuklarının efendileri” diye övdüğü, Hz. Ali ile Hz. Fatıma’nın ciğerparelerinden biri olan Hz. Hüseyin ve çoğu Ehl-i Beyt’ten 70’den fazla insanın şehit edilmesi Muharrem ayını bir mateme ve hüzün mevsimine dönüştürmüştür.

AŞURE ORUCU VE AŞURE GELENEĞİ

Aşure gününde birçok bakliyatın bir araya gelmesiyle oluşan aşure dışında, bu hafta kapsamında oruç da tutulmaktadır.

AŞURE GELENEĞİ

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), “Âşûre günü tutulan orucun, bir önceki yılın günahlarına kefaret olmasını Allah’tan ümit ediyorum” buyurmuş, Âşûre gününe, Muharrem’in dokuzuncu veya on birinci gününü de ekleyerek iki gün oruç tutmayı müminlere tavsiye etmiştir.

Aşure pişirme geleneği Osmanlıdan günümüze değin gelmiştir. Osmanlı sarayının öncülük ettiği bu gelenekte devasa kazanlarda günler öncesinden başlayan hazırlıklar eşliğinde aşure pişirilirdi. Hazırlanan aşuredan ilk olarak padişah, harem halkı ve daha sonra da devlet ileri gelenlerine ve imaretlere dağıtılması adetti.

BU YIL AŞURELER EVLERDE PİŞİRİLİP YENİLECEK

Bugüne kadar çeşitli kurumlar her 10 Muharrem Aşure gününde program yapıp vatandaşlara aşure dağıtırken, bu yıl pandemi nedeniyle bu uygulamalar yapılmayacak. Ancak, evlerimizde aşure pişirme geleneği devam edecektir.

image_print

HABERLER