ÇORUH EDAŞ’TAN HAYATÎ UYARI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

ÇORUH EDAŞ’TAN HAYATÎ UYARI

Giriş Tarihi: 15 Haziran 2020 - 10:13

Son Güncelleme: 15 Haziran 2020 - 10:13

Çoruh EDAŞ Kurumsal İletişim Yönetmenliği yaptığı kamuoyu bilgilendirmesi ile çok önemli konularda vatandaşları uyardu.

ÇORUH EDAŞ TARAFINDAN YAPILAN UYARI BİLGİLENDİRMESİ ŞÖYLEDİR:

Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. (Çoruh EDAŞ), dağıtım bölgesinde yer alan tüketicilerine kesintisiz enerji sunma hedefi doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor.

Yaz mevsiminin gelmesi ile özellikle nüfus yoğunluğunun arttığı köylerde vatandaşların bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde elektrik şebekelerine müdahale etmeleri sonucu elektrik dağıtım hizmetinde zorluklar yaşanmaktadır.

Tehlikeli ve yasak olan işlemlerde altı çizilmesi gereken en önemli konu, vatandaşların uzun süreli kesintilere maruz kalmasının yanı sıra can ve mal kayıplarının yaşanmasıdır.

Alçak gerilim (AG) ve yüksek gerilim (YG) elektrik şebekelerinde her türlü bakım, onarım ve bağlantı yetkisi sadece Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. teknik ekiplerinde bulunmaktadır. Elektrik arızasına müdahale, enerji kesme-açma, armatür arızası, armatür takma, habersiz ağaç kesim vb. gibi durumlarda şebeke ve direklere üçüncü şahısların müdahale etmesi tehlikeli ve yasaktır.

ŞEBEKELERE BİLİNÇSİZCE MÜDAHELE ETMEYİN

Çoruh EDAŞ ekipleri, haber verilmeden yapılan ağaç budama işlemiyle ağaçların devrilerek şebekelere zarar verdiğini belirtti. Elektrik Kuvvetleri Akım Yönetmenliği’ne (EKAT) göre Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon il ve ilçelerinden gelen talep ve ihbarlar üzerine ağaç dalları budanmaktadır. Ağaç dallarının elektrik hatlarına temas etmesi durumunda meydana gelebilecek can ve mal güvenliği tehlikesi, kar ve rüzgarda yaşanan arıza durumlarına karşı önlem amacıyla bilinçli ve ekosistem dengesi göz önünde bulundurularak budanan ağaçlar, can ve mal kayıpları başta olmak üzere elektrik arızası gibi meydana gelebilecek risklerin önüne geçmektedir.

Çoruh EDAŞ, özel mülk alanlarında bulunan ağaçların budanması ağaçların elektrik tesislerinin veya elektrik şebekesindeki iletkenlerin üzerine devrilmemesi, kısa devrelere ve enerji hattında arıza kaynaklı kesintilere yol açılmaması için önlem alınması gerektiğini, planlı kesinti yapılabilmesi için mutlaka haber verilmesinin önem taşıdığını da bildirdi.

ELEKTRİKTE GÜVENLİ MESAFE

Çoruh EDAŞ, elektrik şebekesi altında veya yakınında 3. şahıslar tarafından yapılan çalışmalarda, elektriğin bilinçsizce kullanımı veya iş güvenliği kurallarına dikkat edilmemesi sonucu enerji hattına iletken maddelerle temas sağlanması ile birlikte çarpılmalar yaşandığını ifade etti.

İnşaat alanlarında ya da ikamet edilen konutun çatısında çalışırken EKAT Yönetmeliği’ne göre emniyet mesafesi uygun olan elektrik hattına temas edilmesi, iş makinesi ile inşaata beton dökümü yapılırken dikkatsizlik sonucu iletkenlere temas sonucu can ve mal kayıplarının yaşanmaması için dikkatli olmak gereklidir.

Çalışmanın, bilinçli ve iş güvenliği kurallarına dikkat ederek yapılması gerektiğine, şebeke yakınında yapılan çalışmalarda da mutlaka şebekeye temas etmeyecek şekilde güvenli mesafede bulunulmasına, bunun için de Çoruh EDAŞ’a mutlaka haber verilmesinin hayati önem taşıdığına vurgu yapıldı.

YASAL PROSEDÜRLERE DİKKAT

Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Artvin, Giresun, Rize ve Trabzon illerinde yoğun olarak kullanılan kurulu veya kurulacak teleferiklerin yasal teknik prosedürlere göre can ve mal emniyetine dair önlemlerin alınarak çalıştırılması önem arz etmektedir. Değişik yörelerde taşıma ve ulaşım güçlüğünün önüne geçebilme, yaş çay taşımacılığında kolaylık sağlayan teleferik aboneliklerinin usulsüz kullanımı can ve mal güvenliğini tehdit etmekte olup usulsüz kullanımda olan aboneliklere cezai işlem uygulanmaktadır.

USULSÜZ ENERJİ TEDARİKİNİ BİLDİRİN

Usulsüz kullanımların şebekelerde büyük hasarlar medyana getirerek uzun süreli kesintilere yol açmakta olduğu ifade eden Çoruh EDAŞ, usulsüz kullanım gibi durumlarda 7/24 hizmet veren 186 Arıza, İhbar ve Çözüm Merkezi ya da www.coruhedas.com.tr resmi internet sayfası üzerinden iletişime geçilmesini gerektiğini belirtti.

image_print

HABERLER