Cumhuriyet’in 100. Yılı İçin Gümüşhane’de Hangi Eser Yapılacak? - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Cumhuriyet’in 100. Yılı İçin Gümüşhane’de Hangi Eser Yapılacak?

Giriş Tarihi: 07 Kasım 2021 - 16:49

Son Güncelleme: 07 Kasım 2021 - 16:49

HASAN PİR YAZDI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına iki yıl kaldı. 29 Ekim 1923 tarihinde kurulan Cumhuriyetimiz 29 Ekim 2023 tarihinde inşallah 100. yaşını kutlayacak. 

100. Yıl gibi çok önemli bir olay için her ilimizde Cumhuriyetimizin şanına yakışır örnek eserler yapılacaktır. Bu konuda illerin çoğunda şimdiden çalışmaların başladığını duyuyoruz.

Cumhuriyet’in 100. Yılı için Gümüşhane’de hangi eser yapılmalı?

Milletimiz hatırlayacaktır, Cumhuriyet’in  kuruluşunun 10. Yılında, 50. Yılında, 75. Yılında tarihe not düşen önemli eserler yapılıp Cumhuriyetimize armağan edilmişti. Örneğin “50. yıl okulları” yurt genelinde en çok yapılan eserlerdi.

Dünya tarihi için de, Türkiye Cumhuriyeti tarihi için de çok önemli olan Cumhuriyetimizin 100. Yılına iki yıl kaldı.

Peki Gümüşhane, Cumhuriyetimizin 100. Yılına hangi eseri armağan edecektir?  Bu konuda Valilik ve Belediye ne gibi çalışmalar yapıyor veya yapacaktır?

Ülke gündemini yakından takibi ve genel kültür zenginliği ile ilimizde seçkin bir yere sahip olan emekli eğitimci Sayın Serdar Eleman gazetemize yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı için pek çok şehirde şimdiden çalışmalar yapılıyor. Gümüşhane bu konuda ne yapacak merak ediyorum” diyerek çok önemli bir konuyu gündeme getirdi.

Serdar Hoca’nın bu önemli hatırlatması ile biz de konuyu Gümüşhane’nin gündemine taşımak  istedik.

Cumhuriyetimizin 100. Yılına tam iki yıl var. Bu zaman dilimini iyi kullanmak gerek. Gümüşhane Valiliği de, Gümüşhane Belediye Başkanlığı da bu olayı gündemlerine alıp şimdiden planlama yapmalıdırlar.

Kurulacak olan komisyonlar marifetiyle istişareler yapılıp şehrin bütün paydaşları ile neler yapılacağına ortak karar verilebilir. Valilik tarafından planlanacak 100. Yıl eseri için şimdiden 2022 yılı İl Özel İdaresi bütçesine ödenek konulabilir. 2022 yılı bütçesi zannediyorum bu ay veya gelecek ay İl Genel Meclisi’nde görüşülecek. Aynı şekilde Gümüşhane Belediyesi’nin de 2022 yılı bütçesi bu ay veya gelecek ay görüşülecek.

Cumhuriyetimizin 100. Yılına layık önemli bir eser belirlenip, bu eserin iki yılda bitecek şekilde ödeneği bütçelere konulabilir.

Valilik ve Belediye nasıl kararlar alırlar onu bilemem ama, Cumhuriyet’in 100. yılı için Gümüşhane’de yapılmasında zaruri gördüğüm üç eseri gündeme getirmek istiyorum.

Birincisi:

Şu anda  çalışan varyantları bulunan Oltanbey Mahallesi’nden başlayıp, Hasanbey Mahallesi, Karaer Mahallesi, İnönü Mahallesi ve Yeni Mahalle’nin üst kesimlerinden geçen TANJANT yolunun, Eskibağlar Mahallesi ve Üniversite’nin üst kısımlarından da geçirilerek Akçakale Mahallesi’ne kadar uzatılması gerekir. Bu tanjant yoluna Gümüşhane’nin çok büyük bir ihtiyacı var. Standart ölçülerde yapılacak bir TANJANT yolu Gümüşhane’yi rahatlatacak ve Cumhuriyetin 100. Yılına armağan edilecek önemli bir eser olacaktır.

Cumhuriyetin 100. Yılına atfedilecek TANJANT yolunun yapımı için Bakanlıklardan istenen ödenek alınır diye düşünüyorum. Cumhuriyet’in 100. Yılı adına yapılacak böyle önemli bir esere kimse karşı çıkmaz. En azından bu eseri Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan destekler. Yeter ki biz çok kısa sürede planlamamızı yapıp, bakanlıklarla görüşelim.

İkincisi:

Gümüşhane’nin 1967, 1973 ve 1999 yıllarında İl Özel İdaresi tarafından  bastırılmış olan il yıllıkları var. 2023 yılı için yani Cumhuriyetin 100. Yılı için de yeni bir yıllık hazırlanması gerekir. Bu yıllık hazırlama işini yine Gümüşhane Valiliği üstlenebilir. Ve İl Özel İdaresi’nin 2022 yılı bütçesine bu konu ile ilgili ödenek konulabilir.

En son yıllık 1999 yılında Vali Mustafa Çetin zamanında   “Cumhuriyet’in 75. Yılında Gümüşhane” başlığı ile Gümüşhane Valiliği tarafından hazırlanmış ve 3 bin adet basılmıştı.

Cumhuriyetin 100. Yılı için bastırılacak il yıllığı yüz yıllık Cumhuriyet Türkiyesi’nde Gümüşhane ilini derli toplu olarak tanıtan arşiv nitelikli bir eser olacaktır.

Üçüncüsü:

İl valiliklerince tarihleri yazdırılmamış çok az ilden biri de Gümüşhane’dir.  Bu nedenle Gümüşhane’nin de artık derli toplu bir tarih kitabı basılmalıdır.  Bu konuda da önümüzdeki iki yıl iyi değerlendirilip böyle bir tarih kitabı Cumhuriyetin 100. Yılına armağan edilebilir. Bu konuda da gerekli maddi destek Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca veya  devlet fonlarınca karşılanır kanaatini taşımaktayım.

Güzel günler dileğiyle.

image_print

HABERLER