Demirel’den Gramajda Hile Uyarısı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

7 Mayıs 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Demirel’den Gramajda Hile Uyarısı

Giriş Tarihi: 09 Ocak 2024 - 19:35

Son Güncelleme: 09 Ocak 2024 - 19:35

Tüketici Birliği Federasyonu üyesi Gümüşhane Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜHAK) Genel Başkanı Eyyüp Demirel,  “Gramajda hile yapanlar ticaretten men edilsin. Hazır ambalajlı mamullerin ağırlık ve hacim esasına göre net miktarı tespitine dair yönetmenlikte bazı düzenlemeler yapılmalıdır. Gramajda çalınan mal tüketiciye iade edilmelidir” dedi.

Demirel açıklamasında şunları söyledi:

“Küçük Puntolarla yazılan yazılara tüketici dikkat etmiyor. Şampuanda, peynirlerde, kaşarlarda, tereyağında, ayçicek yağında, kuruyemişte, bisküvilerde, şekerde, pirinçte, salçada, gramda hile var. Tuvalet kağıdında bile hile var. Büyük marketlerde terazi olsun. Tüketici isteğinde tuvalet kağıdını bile tartsın. Tüketiciyi yanıltma var. “Bazı marketler” ambalaj yapan firmalarda gram oyununda hile yapıyor. Yumurtada bile sahtecilik var. Yumurtada gramaj hilesi büyük denilen orta,  orta boy yerine denilen küçük boy çıkabilir. Çok büyük boy 73 gram üzeri büyük boy 63-73 gram, orta boy 53-63 gram küçük boy 53 gramın altında 4 farkı gramaj ile piyasaya sürülüyor. Büyük kolilerde küçük yumurta olabiliyor. Büyük boy yumurtanın içerisinde midyem yani küçük boy çıkabiliyor.”

“Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hazır ambalajlı mamullerin ağırlık ve hacim esasına göre net miktarı tespitine dair yönetmenlikte bazı düzenlemeler yapılmalıdır. Ticaret Bakanlığı piyasaya arz edilen mallarda yönetmenlikte belirtilen testleri ve gereklilikleri karşılayan hazır ambalajlı mamullerin piyasaya arzını, bu yönetmelik gereğince taşıması gereken işaretler, hacim veya ağırlıklarının tespiti veya bunların ölçüm ve kontrol metotları gerekçeleriyle “engeller ve yasaklar ve kısıtlar “ şeklinde değiştirilmelidir. Çarşı ve pazarlar marketler ilgili bakanlıklarda belirtilen birimler çarşı pazar denetimi sağlıyor. Yapılan usulsüzlüklerin önüne geçilmesi için; hilelerin yapılmasına engel olunamıyor. Uydurdukları gramaj hilelerini önlemek için mallar “piyasaya çıkmadan mühürlensin” piyasaya öyle çıksın. Binaenaleyh gramaj standartlar “bir birim belirlenmelidir”. “Örneğin 20 gr, 50 gr, 100 gr, 200 gr, 500 gr, 1 kg, 2 kg 5 kg ve 20 ml, 50 ml,100 ml, 200 ml,500 ml, 1 litre, 5 litre gibi standartları oluşması gerekiyor”


“Çarşı ve Pazar ve marketler ve ticaret alanında zulmü ortadan kaldırmak için gramaj ve buna benzer ticari çekişmeyi artık bir son nokta koymak ve bu çekişmeyi uzaklaştırmak gayesi ile bir düzenleme yapılmalıdır. Gramaj zulmünü ve diğer çekişmeleri ortadan kaldırmak gerekiyor. Açık ifadeyle gramaj ve diğer konular anlaşılır olarak kolayca anlaşılmasına imkân verilmelidir. Gramajdan (ticaretten) çalmak hırsızlıktır. Kul hakkıdır. Bunun Allah indinde de yeri yoktur. Bu çalınan mal (gramaj) tüketiciye iade edilmelidir. Gramaj konusunu tatbik etmek gerekiyor. Adet haline getirdikleri ispat edildiğinde kendisi ve aile fertleri ticaretten men edilmelidir. Hülle yolu ile iş yeri açanlara ve aile fertlerine de ticaretten men edilmelidir”

image_print

HABERLER