DERNEK BAŞKANI ERYILMAZ'IN ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

DERNEK BAŞKANI ERYILMAZ’IN ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

Giriş Tarihi: 01 Aralık 2019 - 19:05

Son Güncelleme: 01 Aralık 2019 - 19:10

Gümüşhane Engelliler Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Dernek Başkanı Mürsel Eryılmaz 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesaj şöyledir:

“Bilindiği üzere 1992 yılında Birleşmiş Milletlerin aldığı karar sonrası “Uluslararası Engelliler” günü olarak ilan edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlaya bilmek için belirlenmiş bir gündür.

Asılolan engelli bireyleri bir gün değil hergün hatırlaya bilmek, sevebilmek ve anlayabilmektir. Çünkü gündelik hayatta karşılaşabildikleri sorunlar sadece engellilerin sorunları değil hepimizin sorunudur.

3 Aralık Engelliler Günü olarak kutlanması elbetteki çok önemli bir durumdur. Ancak engelli vatandaşlarımızı bir günde hatırlamak sonrada onları unutmak doğru bir yaklaşım değildir. Demiştik. Geçen zaman göstermiştir ki Genel manada gösterilen hassasiyet yerel ölçeğe indiğimiz zaman maalesef gösterilmemiştir.

Bizler Engelli bireyler olarak yaşadığımız ilde bu geçen zamanda çokça sorunla karşılaşmış ve bu sorunların çözümü için zaman zaman yetkili kişilerin kapısını çalmışızdır. Şahsi sorunlarımızı değil ilimizde yaşayan Engelli kardeşlerimizin sorunlarını ve taleplerini dile getirmişizdir. Bunları birkaç ana başlıkta ele almak istiyorum;

  • Herkes için tasarlanmış konutlar, sokaklar, kentler, toplu taşıma araçları ve ürünler istiyoruz. Dedik. Engelli bireylerin erişilebilirliği konusunda geldiğimiz noktada çokça noksanlıklar gördük. Çok basit bir konuda duyarlılığa davet ediyorum. Kaldırımlara görme engelli kardeşlerimiz için kabartmalı yürüyüş bandı yapıldı. Yürüyüş bandının önüne elektrik direkleri dikildi, trafolar kondu, esnaf tarafından işgal edildi vs. saymakla bitiremediğimiz engeller kondu şimdi sizden bir gün gözlerinizi kapatıp farkındalık oluşturmanızı istiyorum. Maalesef bir çok kamu kurumunda, özel işletmelerde ve konutlarda erişilebilirlik açısından bir sürü eksiklikler var. Denetleme mekanizması işini yapmıyor bu eksiklikleri tespit edip gereken cezai işlemi uygulamıyor. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Bu güne kadar bunca eksiğe rağmen herhangi bir cezai işlem uygulanmış mı? Uygulanmamışsa neden?
  • Engelli bireylerin, Şehit ve Gazilerimizin, Hamile Hanım kardeşlerimizin, Muhtaç ailelerin, Yaşlıların muhatap olduğu sorunları için çözüm aradığı kurum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüdür. Şimdi buradan seslenmek istiyorum. Bu sorun asıl dipsiz olan vakadır. Kim bu kurumu buraya yapmış ve taşımışsa öncelikle şunu söyleyeyim dünyevi hak ve hukukumuzu helal etmiyoruz. İnanın Engelli bir kardeşimizin erişmesi ulaşması mümkün değil yolu yol değil yeri yer değil değerli basınımızı da bu konuda duyarlılığa davet ediyoruz. Günü birlik çözüm önerileri ile bu sorunun aşılamayacağını biliyoruz ve yetkililerdende bu kurumun erişim ve ulaşımın kolay olduğu bir yere taşınmasını istiyoruz. Öneri olarak da boşalan eski yetiştirme yurdunun olduğu binayı sunduk ve bir an öncede çözüm istiyoruz.
  • Yaptığımız bir araştırmada tüm il belediyelerinde %40 engelli raporu olup ikamet ettiği hanedeki su abonesi için % 50 indirim uygulanmaktadır. Biz de Engelliler Derneği olarak uygulanmayan tek il olan Gümüşhane Belediyesinin de  bu indirimi uygulaması için gerekli müracaatı yaptık. Sayın Başkanın bu konuda gerekli araştırmayı yaptıktan sonra gerekli adımı atacağını düşünüyoruz. Ayrıca oto parklardan engelli araçlara ücretsiz park etme hakkı da tanınmasını istiyoruz.
  • Hastanelerden alınan %40 ve üzeri engelli raporlarının Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün sistemine entegre olmasını istiyoruz. Engelli kişinin hastaneden almış olduğu rapor hastane tarafından onaylandıktan sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün sistemine otomatik düşerse bu sayede her il kendi içinde bulunan engelli sayısını tespit etmiş olur. Ayrıca engelli adına düzenlenen kimlik belgesinin de bu rapor doğrultusunda düzenleyerek vatandaşın adresine gönderme gibi bir çalışmanın da içerisinde olmuş olur. Bu bir öneridir uygulanırsa güzel olur düşüncesindeyiz.
  • Gerek kamuda gerek özel sektörde çalışan engelli kardeşlerimizin sorunları dinlenmeli ve çözüm üretilmelidir. Engelli kardeşlerimizin ellerinden geldiği kadar almış oldukları görevin sorumluluğunu yerine getirdiğinden şüphemiz yoktur. Ancak kaldıramayacağı yükte yüklenmemelidir.
  • Engelli kardeşlerimiz toplumsal yaşamda, bilimde, sanatta ve siyasette etkin rol almalıdır. Almakta istiyoruz. diyor

Engellilikten kurtulmanın yolu engelleri aşacağına inanmakla başlar diyor. Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli kardeşlerimin sağlık ve mutluluk içerisinde 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü Kutluyorum.

GÜMÜŞHANE ENGELLİLER SOYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEK BAŞKANI MÜRSEL ERYILMAZ

image_print

HABERLER