DİBEKLİ KÖYÜNDE YAŞANAN OLAY VE KÖYLERDEKİ İÇME SUYU SORUNLARI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

25 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

DİBEKLİ KÖYÜNDE YAŞANAN OLAY VE KÖYLERDEKİ İÇME SUYU SORUNLARI

Giriş Tarihi: 09 Temmuz 2019 - 11:35

Son Güncelleme: 09 Temmuz 2019 - 12:06

HASAN PİR

Gümüşhane Merkez Dibekli köyünde 6 Temmuz 2019 Cumartesi günü meydana gelen ve 120 vatandaşın hasta olup Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde tedavi edildiği ishal vakası Allah’a şükür şimdilik bir vahim sonuçla karşılaşılmadan sona erdi.

İçme sularının yetersizliği nedeniyle herhangi bir arıtma ve klorlama işlemine tabi tutulmadan dereden su depolarına pompalanan sulardan kaynaklı olduğu açıklanan sorun inşallah bir daha tekrar etmez.

Dibekli köyünde meydana gelen bu küçük de olsa vahim olay aslında içme suyu gibi çok hayatî bir ihtiyacın köylerimizdeki alt yapılarını gündeme getirdi.

İnsanlar için en acil ihtiyaçların başında hiç şüphesiz su ve yol sorunu geliyor.

Köylerimizdeki içme sularına ait su kaynağı kaptacları, isale ve şebeke hatları ve köy içi depolarının ilk yapıldığı yıllarla bugün arasında belki en az yirmi otuz yıllar geçti. Belki süreler Dibekli için geçerli olmayabilir. Dibekli köyünün su şebekesi belki yakın tarihlerde yenilenmiş de olabilir. Ama, genellikle Gümüşhane köylerinin su şebekeleri en az 20 – 30 yıllıktır.

20 – 30 yıllık süre; içme sularının kaynağından köy içi deposuna kadar alt yapı tesislerinin hem eskimesine hem de yıpranmasına yol açmıştır. Bu bağlamda; bu uzun yıllar boyunca kış şartlarından kaynaklı nedenler, yaban hayvanlarından kaynaklı nedenler ve iklim şartlarından kaynaklı su azalma ve çoğalmaları aslında İl Özel İdaresi ve Sağlık Müdürlüğü ortaklığında oluşturulacak ekipler tarafından sürekli olarak kontrol edilmeli ve önlem alınmalıdır.

Gümüşhane genelinde köy yerleşim yerlerinde içme suyu kaynak, şebeke ve depolarının günün şartlarına göre iyileştirilmesi bir hayatî zorunluluktur.

KÖYDES programından gelen paralar öncelikle içme suyu ve yollar için harcanmalı, hayatî olmayan ihtiyaçlara paralar harcanıp da asıl hayatî konular ihmal edilmemelidir.

Son yıllarda Gümüşhane İl Özel İdaresi bir çok köyün içme suyu deposuna güneş enerjisi ile çalışan otomatik klorlama cihazı taktı. Ama, pek çok köyümüzün deposuna ise hâlâ bu cihazlar takılmadı.

Bu klorlama cihazları her depoya takılıp, kontrolleri de sistematik olarak yapılmalıdır. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileriyle koordine içinde yapılacak çalışmaların sürekliliği ve disiplini önemlidir.

İnsan sağlığına yönelik her türlü kamusal tedbirin alınması çok önemlidir. Bir şey olmaz diyerek alınacak önlemleri ve yapılacak çalışmaları ötelememek gerekir. Bu hem bir vazife suiistimali, hem de vebal olur.

Dibekli köylü hemşehrilerimize tekrar geçmiş olsun diyoruz. Allah bir daha böyle vahim bir sorun yaşatmasın.

image_print

HABERLER