GUATR’A DİKKAT - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

16 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GUATR’A DİKKAT

Giriş Tarihi: 14 Şubat 2022 - 16:24

Son Güncelleme: 14 Şubat 2022 - 16:26

Gümüşhane Devlet Hastanesi doktorlarından genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Hamdi Burak Piyade, Gümüşhane’de de çok sık görülen hastalıklardan biri olan Guatr hakkında bilgilendirmede bulundu.

Guatrın tiroid bezinin anormal büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu kaydeden Op. Dr. Piyade, “Tiroit bezi boynumuzun ön tarafında yer alan kelebek tarzında bir organdır. Tiroit bezi metabolizma ve beyin fonksiyonları üzerine çok önemli rollere sahip olan tiroit hormonlarının salgılandığı yerdir” dedi.

Guatr Belirtileri

Guatrın bazı hastalarda hiç belirti vermezken, bazı hastalarda boyunda şişliğin yanında yutma güçlüğü, öksürük, nefes darlığı ve ağrıya yol açabileceğini kaydeden Piyade, “Guatrda tiroit bezinin az veya çok hormon salgılamasına bağlı belirtiler de görülür. Yetersiz hormon salgılanması durumunda kilo alma, uyku hali, uyuşukluk, kuru ve kaba cilt, kabızlık, halsizlik ve saç dökülmesi görülebilir. Normalden fazla hormon salgılandığında ishal, çarpıntı, baş ağrısı, titreme, sinirlilik ve bulantı görülebilir” diye konuştu.

Guatr kimlerde daha sık görülür?

Guatrın her yaşta hastada ortaya çıkabileceğini fakat orta yaş üstü insanlarda ve kadınlarda daha sık görüldüğünü ifade eden Piyade, iyot eksikliği, kalıtım, geçirilen viral enfeksiyonlar, lityum kullanımı, radyasyon, gebelik, menopoz ve sigara kullanımı guatrın en sık nedenleri olduğunu söyledi.

Gümüşhane bölgesinin endemik guatr bölgesi olması dolayısıyla bölgedeki vatandaşlar arasında tiroid nodüllerinin yaygın bulunduğunu kaydeden Op. Dr. Piyade, “Özellikle halsizlik, boyun ve boğaz ağrısı, boyunda şişlik, çarpıntı vb şikayetleri olan vatandaşlarımızın guatr veya tiroid kanseri konusunda uyanık olması gerekmektedir. Benzer şikayetleri olan vatandaşlarımız randevularını alarak tarafımıza başvurması halinde Gümüşhane devlet hastanesi genel cerrahi kliniğinin, Guatr ve tiroid kanserinin gerek tanısı gerek takibi gerekse cerrahi ve medikal tedavisi konusunda gerekli imkanları bulunmaktadır. Takibi gereken hastalarımızın 6 aylık ve senelik ultrason ve tiroid fonksiyon testleri denilen kan değerleri ile takipleri yapılırken. Nodülleri belirgin ve şüpheli olan hastalarımızın biyopsileri de hastanemizde yapılabilmektedir. Şayet cerrahi gereken hastalar mevcut ise cerrahileri de yapılabilmektedir. Son dönemde birtakım kaygılarla yöremizde guatr ameliyatlarının yapılmadığı görülmüştür. Bu hastaların büyük kısmının şehir dışında ameliyat olmaya çalıştığı anlaşılmaktadır. Vatandaşlarımızın böyle çözümler için şehir dışında sıkıntı yaşamaları gerekli değildir. İmkân olarak Gümüşhane Devlet Hastanesini aşacak hasta grubu çok küçük bir gruptur. Bu hastalar gerekli görülürse tarafımızca ileri merkezlere yönlendirilebilir. Diğer vatandaşlarımızın teşhis ve tedavileri hastanemizde yapılabilecektir” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ – 14.02.2022

image_print

HABERLER