Gümüşhane-Bayburt Havalimanı'na Sahip Salyazı Köyü İlçe Olmak istiyor - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

15 Mayıs 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane-Bayburt Havalimanı’na Sahip Salyazı Köyü İlçe Olmak istiyor

Giriş Tarihi: 09 Kasım 2023 - 20:02

Son Güncelleme: 09 Kasım 2023 - 20:02

Gümüşhane’nin Köse ilçesine bağlı Salyazı köyü muhtarı Demir Uçar, “Belde değil ilçe olmak istiyoruz” dedi.

Salyazı köyüne yapılmakta olan Gümüşhane-Bayburt Havaalanının 2024 yılında hizmete açılacağını belirten Muhtar Uçar, Gümüşkent Gazetesine yaptığı açıklama, “Gerek coğrafi konumu gerekse iklim özellikleriyle stratejik öneme sahip olacak Gümüşhane-Bayburt Hava Limanının yer aldığı köyümüzde, köy sakinleri olarak Salyazı’nın ilçe olması için girişimlerimiz sürüyor” diye konuştu.

“HAVALİMANI YENİ İLÇE İLE TAÇLANMALIDIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanlığı’na ilçelik dilekçelerini verdiklerini anlatan Muhtar Demir Uçar, şöyle devam etti: “Bu stratejik hava limanı yeni bir ilçe ile taçlanması gerekir. Bölgede tarihi geçmişi ile tanınan köyümüz 1965-2013 yılları arasında belde statüsünde olan bir yerleşim yeri idi. Fakat, 2013 yılında yapılan bir yasal düzenleme ile köye dönüşmüştür. Şu anda ise hem nüfus hem de altyapı bakımından ilçelik ve belediyelik şartlarını taşıyan Salyazı’nın bir an önce ilçe olması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızdan “100 il 1000 ilçe Projesi” kapsamında köyümüzün ilçe yapılmasını talep ediyoruz.”

“TOKİ TARAFINDAN 246 KONUT”

Salyazı Köyü Muhtarı Demir Uçar, köylerine Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 104 adet konut yapıldığını anımsatarak, “Orta gelir gurubuna yönelik konutlar bir ay içerisinde hak sahiplerine teslim edilecektir. TOKİ, yine dar gelirliye yönelik 142 adet daha sosyal konut projesini köyümüzde gerçekleştirecektir. Hem hava limanı hem de yeni yapılan ve yapılacak olan konutlarla birlikte köyümüz modern bir kent görünümüne bürünecektir” dedi.

“İKİNCİ BİR GÖLET DAHA YAPILACAK”

Muhtar Uçar, Salyazı ve hava limanının içme suyunu karşılayacak olan ve bin 700 dönüm araziyi   sulayacak olan Salyazı 2 göletinin ihalesinin yapıldığını kaydederek, “Yeni göletimizin yapımına önümüzdeki yıl başlanacaktır. Doğalgazla ilgili hava limanımızla birlikte doğalgaza bağlanmamız için hem dilekçe verdik hem de yetkililerden söz aldık” açıklamasında bulundu.

Muhtar Uçar, Salyazı köyünde arazi toplulaştırmasının tamamlandığını, arazinin yüzde 80’inin Demirözü Barajı’ndan sulandığını da sözlerine ekledi.

DOĞAL VE TURİZM AÇISINDAN DA ZENGİN

2013 yılında nüfusunun 2 binin altına düşmesiyle belde statüsünden çıkarak köy statüsüne düşen Salyazı, doğal ve kültürel zenginliklere de sahip. Adrenalin düşkünleri için Kırklar Mağarası Salyazı sınırları içerisinde bulunuyor. Yine köy sınırları içerisinde yapım tarihi bilinmeyen Bayrampaşa (Heğni) kalesinin kalıntıları bulunmaktadır. Arkeolojik Sit Alanı, Salyazı Köyü Haziresi gibi sit alanları yer almaktadır. 

Salyazı, Köse ilçe merkezine 17 km, Gümüşhane il merkezine 60 km uzaklıktadır. Köyün kuzeyinde Altıntaş ve Oylumdere, güneyinde Örenşar ve Bayrampaşa, doğusunda Çayıryolu, batısında ise Yaylım köyleri bulunur. 
 Haber Kaynağı: Gümüşkent Gazetesi

image_print

HABERLER