Gümüşhane Belediye Başkanı Çimen’den Önemli Hizmet, Eski Çöp Alanı Rehabilite Ediliyor - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

14 Mayıs 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane Belediye Başkanı Çimen’den Önemli Hizmet, Eski Çöp Alanı Rehabilite Ediliyor

Giriş Tarihi: 07 Nisan 2023 - 14:57

Son Güncelleme: 07 Nisan 2023 - 14:58

Gümüşhane kent merkezi için büyük sorun oluşturan Çamlıca Mahallesi’ndeki eski çöp depolama alanı Gümüşhane Belediyesi’nce rehabilite ediliyor. Müteahhit firma, projenin yapım uygulamasına başladı.

1991 yılında kullanılmaya başlayan 2021 yılı sonunda evsel atık dökümü durdurulan evsel katı atık düzensiz depolama sahası için 2021 yılında Rehabilitasyon işlemi için hazırlanan proje Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı. Müteahhit firma çalışmalara başladı.

Konu ile ilgili olarak gazetemizin sorularını cevaplandıran Belediye Başkanı Ercan Çimen şunları söyledi:

“Yapmaya başladığımız bu çöp depolama alanı rehabilitasyon projesi Türkiye’nin en zor coğrafi şartlarında yapılan bir rehabilite çalışması olacak.  Evsel Kati Atik Düzensiz Depolama  Sahası rehabilitasyon projesi, Belediyemiz Sıfır Atık Şube Müdürlüğü tarafından 2022 yılında  ihale edilmiş olup denetim ve kontrolü aynı müdürlük teknik personeli tarafından sağlanmaktadır. 8.200.000 TL bedelli ihale için Müteahhit firmaya yer teslimi yapılmış olup hali hazırda çöp sızıntı suyu yolu açma çalışmalarında sona gelinmiş ve projesi çalışmaları devam ettirilmektedir. Bakanlık kaynaklarından onaylı örnek proje için 3.000.000 TL nakdi yardım temin edilmiştir.

Proje kapsamında sızıntı suyu bağlantı yolu ve Boru bağlantıları ve sızıntı suyu tankı çalışmaları ilk olarak gerçekleştirilecektir. Oluşma ihtimali olan düşük debili Çöp Sızıntı suyu,  Yeni Toki bölgesinde cami yakınında bulunan menfez üzerinden kanalizasyon ağı ile Atıksu Arıtma Tesisine yönlendirilecek ve arıtımı gerçekleştirilecektir.

Ardından eğimli arazide çöp sahasına ulaşmak için ulaşım yolları açılacaktır. Bundan sonra ise mevcut çöpün homojen bir şekilde yaklaşık 10 dönüm arazide eşit bir şekilde serimi yapılacak ve yüzeye kil serimi, stabilize malzeme ve jeomenbran serimi ile süreç devam edecek son katmanda eğitimli arazide toprak tutundurmak için geo grid malzeme kullanılacaktır. Yer altında birikecek metan gazı için metan gazı borulama çalışması ve metan gazı bacaları Çöp alanına yerleştirilecektir. Geo menbran ile yüzey suları ve mevsimsel yağmurların çöpe karışması önlenmiş olacaktır.

Yeraltı suyu izleme çalışmaları kapsamında,  memba ve mansaba gözlem kuyuları açılacak ve çevre mevzuatı kapsamında yeraltı suyu izlemesi düzenli olarak dönem boyunca gerçekleştirilecektir.

Saha çevresi boyunca yağmur suyu girişlerini önlemek için derivasyon kanalı veya yağmur suyu yönlendirme düzenlemesi yapılacak sahaya şu girişi onlenecektir. Ayrıca 10 dönümlük saha çevresi tehlike olusturmaması için tel çıt ile kapatılacaktır. Saha izleme çalışmaları 15-20 yıl boyunca devam edecektir.

Projenin 10.000.000 TL üzerinde bir fiyatla tamamlanması planlanmakta olup Gümüşhane İlinde gerçekleştirilen en büyük cevresel proje unvanını elinde bulundurmaktadır. Projenin Gümüşhanemize hayırlı olmasını diliyorum”

Haber: Rüveyda Usta – Gümüşhane Olay Gazetesi

image_print

HABERLER