Gümüşhane Belediye Başkanı Sayın Ercan Bey’in Dikkatine - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

18 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane Belediye Başkanı Sayın Ercan Bey’in Dikkatine

Giriş Tarihi: 13 Eylül 2021 - 8:23

Son Güncelleme: 12 Eylül 2021 - 22:44

HASAN PİR

Sayın Ercan Başkanım;

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Kahramanmaraş’ta düzenlenen “Gençlerle Şiir Gecesi” ne katıldı. Sizler de bu programın bir bölümünü twitter hesabınızdan paylaştınız. 

Kahramanmaraş’ta şiir gecesinde kültür konuşuldu, şiir konuşuldu. Kahramanmaraş’ın şairleri ve şiirleri konuşuldu.

Şiir ve kültür altyapısının hazır olduğu Kahramanmaraş’ta yapılan bu şiir programı milyonlarca kişi tarafından izlendi ve çok beğenildi.

Sayın Başkanım;

Gümüşhane’nin alt yapısına büyük emek verdiniz. Teşekkür ediyoruz. Gümüşhane’ye gelen 20 bini aşkın Üniversite öğrencimiz Gümüşhane’nin sokaklarını, caddelerini ezberlediler. Bu öğrencilerimize artık Gümüşhane’nin değerlerinin de,  kültürünün de tanıtıldığı çalışmalara ağırlık vermenizi istiyoruz.

Sadece üniversiteli öğrencilerimiz için değil, başta Gümüşhaneliler, analar, babalar, çocuklar sizin küçük bir dokunuşunuzla Gümüşhane’nin değerlerini, kültür yüzünü de görebilirler, görmelidirler.

Şehrin başından sonuna uzanan Harşit Çayı yürüme yolu bitmek üzere. Bu yol üzerine, özellikle Belediye binası çevresindeki alanlar da dahil olmak üzere halkın gelip geçerken okuyacağı merkezi yerlere kalıcı ve estetik metal, cam veya ahşap levhalara yazılmış/kazılmış Gümüşhane’de iz bırakan aydınların, şairlerin, edebiyatçıların, sanatçıların, bilim adamlarının, siyasetçilerin, iş adamlarının, sporcuların fotoğrafları ve hayat hikayeleri yazılıp kalıcı olarak dikilebilir. Bu meydan ve yollardan geçenler Gümüşhane’nin bu zenginliğini de görmüş, okumuş olurlar.

Sayın Başkanım;

Gümüşhaneliler bile  Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî Hazretleri’nin adını ancak anma programlarında seneden seneye duyuyorlar. Halbuki böyle bir çalışmayla her gün karşılarında göreceklerdir.

Bu bağlamda ilk aklıma gelen isimleri sıralamak isterim. Büyük İslam âlimi Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî,  Türk resim tarihine adını altın harflerle yazdıran Şeref Akdik ve babası ünlü hat sanatçısı Kamil Akdik, tarihi şahsiyetlerimiz Zeki Kadirbeyoğlu, Hasan Fehmi Ataç, TBMM’nin ilk şehit milletvekili Ziya Tuğlu, ünlü Edebiyatçı Vasfi Mahir Kocatürk, ünlü İş adamı Aydın Doğan, Gümüşhaneli âlimler Lütfü Doğan, Mehmet Devran, ünlü siyasetçimiz Mahmut Oltan Sungurlu, Ermeni çeteleri tarafından şehit edilen Hafız Mehmet, Hüseyin Hüsnü Selçuk, Ömer Doğru, Milli kayakçımız Muzaffer Demirhan, Türkiyem şiirinin şairi Dilaver Cebeci, genç yaşına rağmen kendisini Türk şiir camiasına kabul ettiren Talat Ülker, Gümüşhane’ye pestil ve köme sektörünü kazandıran Kaya Büyükbayraktar gibi her alanda pek çok değerimizden söz edilebilir.

Bu değerlerimizin bir kısmının veya tamamının adı bir mahalleye, bir sokağa verilmiş olabilir. Bu ayrı bir konudur. Bizim teklif ettiğimiz proje kişilerin adlarını belirli yerlere verme projesi olmayıp, bu kente hizmet etmiş ve tarihe mal olmuş dinamiklerin sürekli olarak diri tutulup tanıtılması projesidir.

Sayın Başkanım;

Gümüşhane artık kültürü ile de anılmalı. Bu proje önemli bir kültür hizmeti olur. Bu çalışma bir A4 kağıdı üzerine yazılan bir çalışma da olmamalı. Estetik ve görkemli tasarım ve kaliteli malzemelerle hazırlanarak değerlerimizin en güzel şekilde tanıtıldığı kalıcı görseller kamuya açık yerlere konuşlandırılmalıdır.

Bu kadar önemli ve kalıcı olacak bir çalışmada yer alacak isimlerin belirlenmesi de bu işin ehli olan geniş bir komisyon tarafından yapılmalıdır. Gümüşhane Belediyesi’nin organize edeceği böyle bir belirleme komisyonunda Üniversite yetkilileri, mahalle muhtarları, şehrin yaşlı aydınları, ilgili STK temsilcileri, Siyasi parti temsilcileri, gazete temsilcileri, Kültür müdürlüğü temsilcileri v.b. gibi çok geniş kapsamlı bir komisyon marifetiyle bu belirleme yapılmalı ki, hem kamuoyu kabulü olsun, hem de itiraza mahal olmasın. Bu kişilerin belirlenmesine sadece Gümüşhane Belediyesi’nin karar vermesi hem yanlış olur, hem de projenin kalıcı olmasına engel olur. Tüm Gümüşhane’nin kabulü olacak bir seçim ve belirleme çalışması yürütülmelidir.

Bahsettiğim çalışmanın benzerlerinin pek çok ilimizde belediyeler tarafından yapıldığını duymuştum. O örnekler de incelenebilir ama, Gümüşhane’de yapılacak olan çalışmalar hepsinden öne geçmeli Türkiye’de örnek gösterilmelidir.

Sayın Başkanım;

Sizin için de önemli bir hizmet olacak olan ve yarınlarda hayırla yâd edilmenize vesile olacak olan bu projeye destek olacağınıza olan inancım tamdır.

Saygılarımla.

image_print

HABERLER