Gümüşhane Bu İhmali Hak Etmiyor… - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

16 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane Bu İhmali Hak Etmiyor…

Giriş Tarihi: 16 Ağustos 2021 - 9:47

Son Güncelleme: 16 Ağustos 2021 - 9:47

HASAN PİR

 “Harşit Islah Projesi” kapsamında  Gümüşhane kent merkezindeki bazı köprüler yenilendi. Bağlarbaşı Mahallesi Ahmet Ziyaüddin camii önündeki  köprü ve yine  Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki  Sarı Köprü yenilenen köprülerden bazılarıdır.  Bu  bölgelere standartları yüksek yeni  köprüler yapılınca eski köprüler de yerlerinden kaldırıldı.

2016 yılı sonlarında bir köprü de Jandarma köprüsü olarak anılan yere yapılıp monte edildi. Ama, eski köprü yerinden sökülmediği gibi, yeni köprü de kullanıma açılmadı.

Eski köprünün özelliği dar ve  yüksekliğinin yeterli olmayışı idi. Bu özelliği ile bu köprü belki de Harşit üzerindeki en dar köprüdür.

Yaklaşık beş yıl önce 2016 yılı sonlarında buraya kurulan yeni köprü eğer çalışmaya başlasa idi eski köprü sökülecekti. Ama bu olmadı.

Bir yoğun sel anında eski Jandarma köprüsünde suyun önü moloz v.b. maddelerle tıkanınca sular köprü üzerinden geçmeye başlıyor ve çevredeki karayolu  da su altında kalıyor.  Trafik akışı kısa süreli de olsa duruyor. Son 20 yıl içinde bu olay en az üç beş kez yaşandı.

Son zamanlarda ülkemizin neredeyse her bölgesinde sel felaketleri sıkça yaşanınca aklımıza Gümüşhane için bu köprünün darlığının oluşturduğu risk geldi. Eğer Kastamonu ilindeki oranda bir yağış olursa Allah korusun bu köprü, sel sularının getirdiği ağaç, moloz vs. nedenlerle yıkılma tehlikesi yaşar, hem de dere suları karayoluna taşar ve sular Gümüşhane’nin kent içine kadar girer, etrafı tahrip eder.

Bu nedenle bir an önce bu köprünün taşıdığı risk giderilmeli, yetkililer bu potansiyel soruna acil çözüm üretmelidirler.

İşin en garip ve tuhaf tarafı ise, 2016 yılı sonunda bu köprünün hemen yanına monte edilen yeni köprünün içler acısı halidir.

Bu köprü sanki yola ters monte edilmiş ve yol sathı ile irtibatı sağlanmamış. Öylece durup duruyor. Bu köprü herhalde bu şekliyle demir ve beton abidesi olsun diye yapılmadı. Peki niçin yapıldı? Maalesef yaklaşık bu soruya 5 yıldır cevap veren yok.

Biz de konuyu Türkiye’nin muhtelif bölgelerinde yaşanan sel felaketleri nedeniyle gündeme almış olduk.

Yapılması gerekli acil iş bir an önce yeni bir köprü tasarımı  ve montajıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız geçen hafta Kastamonu’da yaptığı konuşmada yeni köprülerin nasıl olması gerektiğini ifade etti.  Bu bölgeye yeni bir köprü yapılınca orada bulunan diğer köprülerin de acilen kaldırılması gerekir.

Güzel günler dileğiyle.

image_print

HABERLER