Gümüşhane Deleme Peyniri De Tescillendi - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

19 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane Deleme Peyniri De Tescillendi

Giriş Tarihi: 31 Mayıs 2021 - 15:30

Son Güncelleme: 31 Mayıs 2021 - 15:30

Gümüşhane’ye özgü ürünlerin tescil edilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla önemli çalışmalar yürüten Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri ile  ‘Gümüşhane Deleme Peyniri ’ne de coğrafi işaret belgesi aldı.

GTSO tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan Coğrafi İşaret başvurularından  bir tanesi olan ‘Gümüşhane Deleme Peyniri ’de  yapılan ilgili inceleme ve tetkiklerden sonra Gümüşhane’ye özgü Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescillendi. Böylece şehrimize ait bir önemli damak tadı da tescillenirken şehrimize ait Coğrafi İşaretli ürün sayısıda 10’a yükseldi.

Kendine özgü özellikleri ile yıllardır sofralarımızda tükettiğimiz önemli bir damak tadının tescil edilerek kayıt altına alınmasının yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılması ve gelecek nesillere aktarılması için çok önemli olduğunu belirten Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay şunları söyledi:

 “Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na şehrimizdeki önemli damak tatlarımızın tescil edilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla 4 farklı Coğrafi işaret başvurusunda bulunmuştuk. Bu ürünlerimizden Gümüşhane Şeker Fasulyesi ve Kürtün Araköy Ekmeğimizin tescil işlemleri tamamlanmış ve coğrafi işaret belgeleri alınmıştı. Gümüşhane Deleme Peynirimiz için de gerekli tescil süreci tamamlandı ve Coğrafi İşaret belgemiz elimize ulaştı.”

‘Coğrafi İşarete Sahip Ürünler,  Daha Rahat ve Yüksek Değerle Pazarlanma İmkanına Sahiptir’

“Şehrimize özgü bu kültürel değerlerin ve yöresel lezzetlerin Coğrafi İşaretli ürün olarak tescil edilmesi, o ürünlerin yöresel bir marka haline getirilerek geleceğe aktarılması açısından çok önemli olduğu düşüncesindeyiz. Ayrıca tescil edilmiş ve marka değeri kazanmış ürünler üreticilerine de önemli bir ekonomik bir katma değer sağlamaktadır. Coğrafi işaret amblemine sahip ürünler, benzerlerinden kolayca ayrılabilir ve diğer ürünlere göre daha rahat ve yüksek değerle pazara sunulur.’’

 “Coğrafi İşaret Demek Yöresel Marka Değeri Demektir”

“Coğrafi işaret tescili ile ürünlerin geleneksel özelliklerinin ve üretim metotlarının da  koruma altına alındığını dile getiren GTSO Başkanı Akçay,  “Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişi ya da firmaların tümünü yani gerçek üreticilerini korur. Bu açıdan bizlerde Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak atalarımızdan bizlere miras bırakılmış lezzet kültürümüzün ve şehrimize özgü ürünlerimizin Pazar ve pazarlardaki gücünü artırarak, daha çok satış ve kazanç elde etmek için mücadele ediyor, bu ürünlerimizi üreten gerçek üreticilerini koruma altına alarak kırsal kalkınmaya öncülük etmek amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu önemli çalışmaları yürütürken de bizlere sürekli destek vererek, büyük emek ve özveri gösteren Karadeniz Teknik Üniversitesinde görevli Gümüşhaneli hemşerimiz Prof.Dr.Oktay Yıldız  hocamızı da ayrıca teşekkür etmek istiyorum.”

KAYNAK: GTSO BASIN BİRİMİ – 31.05.2021

image_print

HABERLER