Gümüşhane İl Müftüsü Hüseyin Gün’e Mektup Var - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane İl Müftüsü Hüseyin Gün’e Mektup Var

Giriş Tarihi: 05 Aralık 2022 - 15:17

Son Güncelleme: 05 Aralık 2022 - 15:17

Hasan Pir

Bugünkü yazımızda bir vatandaşımızın Gümüşhane İl Müftüsü Hüseyin Gün’e yazdığı mektubu konu etmek istiyoruz.

Mektubun sahibi Gümüşhane’nin tanınmış simalarından hemşerimiz A.D.

Hemşerimiz adının açık olarak yazılmasını istemediği için biz de ad ve soyadının  baş harflerini kullanacağımızı kendisine söz verdik.

Hemşerimiz A.D.’ nin İl Müftümüz Sayın Hüseyin Gün’e yazdığı ve bizim de bu köşede yer vermemizi istediği mektubun özel bir içeriği olmadığından ve toplumun genelini ilgilendiren önemli bir konuyu içerdiği için köşemizde yayımlamamızın yararlı olacağını düşündük.

Hemşerimiz A.D.’nin Müftü Sayın Gün’e yazdığı mektubu yorumsuz yayımlıyoruz. Müftümüz Sayın Hüseyin Gün inşallah mektubu okuyup vatandaşımızın isteklerine yardımcı olur.

***

“Değerli Müftümüz  Hüseyin Gün Hoca’ya Arzımdır”

Değerli Müftüm;

Ben, 55 yaşında Gümüşhane’de yaşayan bir vatandaşım. Namazlarımı  20 yaşından beri kılarım. Namazı ve namazda okunan sureleri çocukken 45 yıl önce köyümüzün imamından  mahalle mektebinde öğrenmiştim.  Hâlâ, 45 yıl önce ezberlediğim kısa surelerle namazımı kılıyorum.

On gün önce yaşadığım bir olay hem yüzümü kızarttı, hem de bu mektubu size yazmama sebep oldu.

7 Yaşındaki torunum  Edanur, ezberlediği sureleri bana dinletmek için yanıma geldi. Okumaya başladı. O okudukça ben utandım. Çünkü, torunumun okuduklarının doğru, benim bildiklerimin çoğunun ise yanlış olduğunu gördüm.

Az önce de söyledim. 45 yıl önce ezberlediğim surelerin çoğunu zamanla yanlış okumaya başladığımı anladım. Çünkü, bu ezberlerimizi tekrarlama durumumuz olmadı. Belki de bu bizdeki en büyük noksanlıktı.

O zaman anladım ki, benim yaşımda olan pek çok arkadaşımda da aynı durum var. Bilerek veya bilmeyerek namaz surelerini yanlış okuma durumumuz var.

Değerli Müftüm;

Sizden şunu istiyorum. Camilerde imamlarımız ezanlardan beş dakika önce namazlarda okuduğumuz kısa sureleri Elham’dan başlayarak Elemtere’ye kadar olan kısa sureleri seslice cemaate okusunlar. Ayrıca vitir namazında okunan kunut dualarını da seslice cemaate okusunlar. Biz de seslice tekrar edelim. O zaman hem doğrusunu öğrenmiş oluruz, hem de kendi yanlışlarımızı anlarız. Bu durum çok önemli değerli Müftüm. Yalnız, imamlarımız cemaatin içinde bize ve hiç kimseye seslice sure ve dua okutmasınlar. Kaş yapayım derken göz çıkarmayalım. Sureleri  ve duaları hatalı okuyanlar mahcup olup daha da camiye gelmezler. Yani hocalarımız bizi imtihan etmesinler. Çünkü yanlış okuruz ve mahcup oluruz.  Hocalarımız beş on kez aynı sureyi sesli okurken bizler de seslice tekrarlarsak ben eminim ki belki bir ay içinde hiç yanlışımız kalmaz. Belki hemen sizin aklınıza kurs almamız gelebilir. Sayın Müftüm biz bu yaştan sonra kurslarla da uğraşamayız. Ama, zaten her vakit camiye geliyoruz.  Günde en az üç-dört vakitte veya cemaatin bol olduğu vakitlerde  hocalarımız bu konuya eğilseler bize yeter zannediyorum. Bizim için çok önemli olan bu duruma el atarsanız seviniriz.  Selam ve saygılarımla.   1 Aralık 2022  A.D. Gümüşhane”

image_print

HABERLER