GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ BİLİM ADAMI KEMAL KURT, YENİ BİR ÖRÜMCEK TÜRÜ KEŞFETTİ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

16 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ BİLİM ADAMI KEMAL KURT, YENİ BİR ÖRÜMCEK TÜRÜ KEŞFETTİ

Giriş Tarihi: 06 Ağustos 2018 - 15:00

Son Güncelleme: 06 Ağustos 2018 - 15:00

Gümüşhane Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Kurt, yaptığı araştırmalar sonucunda yeni bir çoban örümceği keşfetti.

Gümüşhane Üniversitesi Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu öğretim üyelerinden Doç. Dr. Kemal Kurt, dünyada ilk kez Kilis’te bulunan yeni bir çoban örümceği türü keşfetti.

Kilis Akçağıl köyü civarında yapılan arazi çalışmalarında toplanan örneklerin değerlendirilmesi sonucunda yeni bir takson olduğu anlaşılan türe, türü keşfeden Doç. Dr. Kemal Kurt ile örnekleri toplayan Doç. Dr. Ersen Aydın Yağmur’un adlarına atfen ‘Microliobunum erseni Kurt, 2018’ ismi verildi.

Yapılan çalışma SCI-Expanded kapsamındaki Turkısh Journal of Zoology isimli bir dergide yayımlandı. Microliobunum cinsine ait olan bu tür, ilk defa tanımlaması ve isimlendirilmesi yapılarak dünya literatürüne kazandırıldı.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, yapılan bu keşfin kendilerini memnun ettinini belirterek şunları söyledi: “Ülkemiz çok büyük bir canlı ekosistemine sahiptir. Halen keşfedilmemiş türleri içerisinde bulunduran ülkemiz; Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının kesişme noktasında bulunması, olağanüstü zengin topografik ve iklim çeşitliliğine sahip olması, üç kıtanın tarihi göç yolları üzerinde yer aldığı için değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması gibi sebeplerle oldukça zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Türkiye tür çeşitliliği açısından da dünyanın sayılı ülkelerinden birisidir. Ülkemizde 30.000 kadar omurgasız hayvan türünün yaşadığı tespit edilmiştir. Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Kurt hocamız tarafından yapılan araştırma sonucunda bulunan ‘Microliobunum erseni Kurt, 2018’ isimli tür hem bilim dünyası hem de bizler için büyük bir heyecan oldu. Bu nedenle de türe ait örnekleri toplayan Doç. Dr. Ersen Aydın Yağmur ve türün keşfini gerçekleştiren Doç. Dr. Kemal Kurt’u bu keşiflerinden ötürü tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” açıklamasında bulundu.

(Kaynak: Niyazi Poyraz – 06.08.2018)

image_print

HABERLER