GÜMÜŞHANE VALİLİĞİ’NDEN SON SİYANÜR AÇIKLAMASI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

23 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE VALİLİĞİ’NDEN SON SİYANÜR AÇIKLAMASI

Giriş Tarihi: 23 Temmuz 2019 - 22:34

Son Güncelleme: 23 Temmuz 2019 - 22:39

Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane merkez ilçe Karamustafa Köyü’nde bulunan Yıldız Bakır Mad. San. A.Ş. tarafından işletilen Kurşun-Çinko-Altın madeni zenginleştirme tesisine ait atık barajına atık su basan borunun 17.07.2019 tarihinde saat 19:15 sularında kopması neticesinde meydana gelen olay sonrasında atıkların dereye karışması ile ilgili olarak son labaratuvar analizleri ve sonuçları konusunda 23 Temmuz 2019 Salı günü akşamı bir bilgi notu yayımladı.

BİLGİ NOTU AÇIKLAMASI ŞÖYLEDİR:

“İlimiz Merkez ilçesi Karamustafa Köyü’nde bulunan Yıldız Bakır Mad. San. A.Ş. tarafından işletilen Kurşun-Çinko-Altın madeni zenginleştirme tesisine ait atık barajına atık su basan borunun 17.07.2019 tarihi saat 19:15 sularında kopması neticesinde atık barajına gitmesi gereken atık su, baraj kenarında temiz yüzey sularının ve yağmur sularının taşınması için yapılmış olan kuşaklama kanalına karışarak söz konusu kanal marifetiyle dereye ulaşmış olup, olay haber alınır alınmaz ilgili kamu kurumlarımız tarafından anında gerekli önlemlerin alınması sağlanmıştır.

Olayın hemen akabinde olayın gerçekleştiği alanda bulunan ve atığın karıştığı midi deresinden,  saat 22:05’te tesisin kuşaklama kanalından ve saat 23:30 da da Hasköy mevkiinden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz teknik personellerince yetkili laboratuvara gönderilmek üzere su numuneleri alınmıştır. Olaydan olumsuz etkilenmesi muhtemel olan vatandaşlarımızın hassasiyetleri de göz önünde tutularak, deredeki siyanür oranının bir an önce anlaşılması için Gümüşhane İl Özel İdaremiz tarafından 23:30 sularında aynı bölgeden su numunesi alınmış olup, aynı gece siyanür içeriği açısından analizleri yapılmıştır.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce alınan numuneler Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş laboratuvara gönderilerek gerekli analizler yapılmış olup, yapılan analizler sonucunda;  olayın hemen akabinde atığın karıştığı Midi deresinden alınan numunede toplam siyanür, askıda katı madde ve demir oranlarının Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğindeki ilgili sınır değerlerini aştığı görülmüştür. Ancak aynı akşam tesisin kuşaklama kanalı ve Hasköy civarından alınan numunelerin analiz sonuçlarında ise sınır değerlerinin aşılmadığı belirlenmiştir. Atığın karıştığı midi deresinden saat 23.30 da İl Özel İdaresince alınan numuneler de siyanür içeriği açısından özel bir firmada analize tabii tutulmuş ve sınır değerlerin altında olduğu tespit edilmiştir.

Ayrıca olayın yaşandığı tarihin ertesi günü saat 12:00 de yine aynı alandan (atığın karıştığı midi deresinden) yetkilendirilmiş laboratuvar tarafından kontrol amaçlı su numunesi alınmış olup yapılan analiz sonucunda; Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğindeki ilgili sınır değerlerinin aşılmadığı tespit edilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

(Kaynak: Gümüşhane Valiliği)

image_print

HABERLER