GÜMÜŞHANE VALİSİ OKAY MEMİŞ; FETÖ İLE MÜCADELENİN DETAYLARINI EN AÇIK ŞEKİLDE BİR KEZ DAHA ANLATTI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE VALİSİ OKAY MEMİŞ; FETÖ İLE MÜCADELENİN DETAYLARINI EN AÇIK ŞEKİLDE BİR KEZ DAHA ANLATTI

Giriş Tarihi: 26 Aralık 2016 - 18:01

Son Güncelleme: 26 Aralık 2016 - 18:27

Gümüşhane Valisi Okay Memiş; 26 Aralık 2106 Pazartesi günü, FETÖ/PDY’ ye yönelik olarak Gümüşhane’de  yapılan çalışmalar hakkında “Basın Bilgilendirme” toplantısı düzenlendi.

İl Emniyet Müdürlüğü brifing salonunda düzenlenen toplantıya Gümüşhane Valisi Okay Memiş, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, Jandarma Alay Komutanı Albay Cezayir Danışan ve basın mensupları katıldı.

GÜMÜŞHANE’DEKİ FETÖ/PDY SAYISAL BİLGİLER

Bugüne kadar FETÖ/PDY darbe soruşturması kapsamında Gümüşhane’de toplam 230 kamu görevlisine işlem yapıldığını kaydeden Vali Okay Memiş, 217 kişinin görevden uzaklaştırıldığını, 155 kişinin ihraç edildiğini, 74 kişinin an itibariyle tutuklu olduğunu, 42 kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını, 15 kişinin de görevine iade edildiğini söyledi.

Darbe soruşturması kapsamında 64 sivil vatandaş hakkında işlem yapıldığını, bunlardan 18’inin tutuklandığını, 15’inin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı, 6 kişinin de serbest bırakıldığını ifade eden Vali Memiş: “Bu, alçak terör örgütünün devlete nasıl sızmak istediğinin somut göstergesidir. Sivilden ziyade kamu görevlisi. Bu rakamlar her gün güncelleniyor. Çünkü her gün arkadaşlarımız yeni bir operasyon yapıyor, yeni bir ifadeye başvuruyor veya Türkiye’nin başka yerlerinde Cumhuriyet Savcılıklarının yapmış oldukları işlemlerden dolayı Gümüşhane’deki bir kamu görevlisi ile ilgili olarak da işlem yapıyoruz. Dolayısıyla bu sayılar artabilir ya da azalabilir. Ama FETÖ yapılanmasının, tamamıyla devleti ele geçirip kendi yönetim anlayışlarını ortaya koymak için devlete sızmış bir devlet yapılanması olduğu anlaşılıyor.” diye konuştu.

GÜMÜŞHANE’DE FETÖ FİNANSAL KAYNAKLARI İNCELENİYOR

Fetullahçı Terör Örgütü FETÖ/PDY’nin finans kaynaklarının kurutulmasına yönelik örgüt bağlantılı kazanılan kamu ihaleleri ve sosyal destekleme programları üzerinden gerçekleştirilen usulsüzlüklerin araştırılmasına devam edildiğini vurgulayan Vali Okay Memiş:“Bu kapsamda hali hazırda 10’a yakın kamu ihalesi üzerinde incelemeler savcılık, mali polis, uzman ve bilirkişiler vasıtasıyla sürdürülmektedir. Yine 11 adet FETÖ/ PDY bağlantılı dernek üzerinden gerçekleştirilen proje ve faaliyetlerde incelenmektedir. 11 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirilen operasyonla adli makamlara intikali sağlanan dosyalardan örnek olarak birinde proje için harcanan parasal miktarın en az yüzde 40’ında kamu zararı oluştuğu net olarak tespit edildi. Bu ne demek? Yapılan işlemler öyle afaki değil, somut. Arkadaşlarımız gecesini gündüzüne katıyorlar. Kamu kaynaklarının harcandığı bu projeleri, ihaleleri buradaki İl Emniyet Müdürümüzün başkanlığındaki komisyon marifetiyle KOM şubesi, savcılık ve diğer yetkililerle titizlikle gecesini gündüzüne katarak inceliyorlar ve burada bir tanesinde somut olarak bu usulsüzlüğü ve kamu zararı oluştuğunu tespit ettiler.” dedi.

GÜMÜŞHANE’DE FETÖ İLE MÜCADELE 11 AĞUSTOS 2015 TARİHİNDE BAŞLADI

Gümüşhane’de FETÖ ile mücadeleye 15 Temmuz’dan çok önce 11 Ağustos 2015 tarihinde İl Emniyet Müdürlüğünde somut bir şekilde başlandığını ve devam ettiğini dile getiren Vali Okay Memiş: “Yine Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı ve Gümüşhane Sulh Ceza Hakimliği koordinesinde 1 Eylül 2015 tarihinde terör örgütünün eğitim yapılanmasına yönelik ilk 11 Ağustos’taki operasyonumuz, ihalelere özellikle SODES ve diğer kamu ihalelerine yönelik bir operasyonumuzdu. Daha sonra 1 Eylül 2015 tarihinde ise örgütün FETÖ/PDY’nin eğitim yapılanmasına ilişkin bir operasyon gerçekleştirildi. Ve bu operasyonda, vergi kaçakçılığı şüphesiyle suç unsuru olduğu değerlendirilen birçok belgeye, bilgisayar kayıtları ve dijital materyallere el konuldu.” diye konuştu.

CERAHAT TEMİZLENİYOR

FETÖ mensuplarının Emniyet’i çok önemsedikleri için adeta ele geçirdiklerini kaydeden Vali Memiş: “Kendilerinden olmayanlara sahte deliller üreterek işlem yaptıklarını, kendi polisinin sahte delil ürettiğini, kendi yargısına çıkararak enterne ediyorlardı. Ancak şimdi Allah’a şükürler olsun ilimizdeki KOM şubemiz ve İstihbarat şubemiz tamamıyla bu yapıdan temizlendi Emniyet Müdürümüzün öncülüğünde. Sayıları azaldı hiç önemli değil, sayımız azalsın. Cerahat temizleniyor, yaramız iyileşiyor. Sayımız azalsa da arkadaşlarımız bu operasyonlarına devam ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

KOM Şube Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 20 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen planlı operasyonel çalışma kapsamında FETÖ/PDY Gümüşhane il yapılanması içerisinde üst düzey konumda bulunan toplam 33 şahsa yönelik il merkezi ile birlikte Ankara, İzmir, Aydın, Hakkari, Osmaniye, Yozgat, Trabzon, Bursa, Van, Konya ve Malatya illeri olmak üzere toplam 12 ilde eş zamanlı operasyon yapıldığını kaydeden Vali Okay Memiş: “15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Emniyet Müdürlüğümüzce 294 şüpheliye adli işlem yapılmıştır. Bu şüphelilerin adli makamlara sevkinin ardından 124 kişi tutuklanmış, 118 kişi adli kontrol almış, 27 kişi serbest kalmış, 6 kişinin de haklarında tahliye kararı verilmiştir.” dedi.

GÜMÜŞHANE İL YAPILANMASI

Son olarak 23 Aralık 2016 Cuma günü KOM şubesi ekiplerince 9 ilde eş zamanlı bir operasyon yapıldığını belirten Vali Memiş: “İl yapılanmasına yönelik olarak yapılan operasyon kapsamında 6 kişi yakalandı ve adalete teslim edildi. Bu önemli bir şey, çünkü her ilin kendi FETÖ yapılanmasını hala çözüyoruz. Her geçen gün yeni bilgiler elde ediyoruz. Her geçen gün alınan ifadelerle örgütü deşifre ediyoruz. İl yapılanmasını çözmeye gayret ediyoruz. İl yapılanmasını çözdük. İsimlere ulaşmaya çalışıyoruz. İsimler firari ancak soruşturma devam ettiği için bu detaya çok girmiyoruz. Bizler başka işlerle uğraşırken arkadaşlarımız 24 saat boyunca Emniyet Müdürümüzün başkanlığında bu yapıyı çözmek için kılı kırk yararak çalışıyorlar. Başsavcılığımızla, İl Jandarma Komutanlığımızla ve diğer illerle koordineli bir şekilde.” diye konuştu.

19 KİŞİ KOD ADI KULLANIYOR

Bugüne kadar il genelde gerçekleştirilen operasyonlarda 366 şüpheliden 19’unun kod adı kullandığının da tespit edildiğini ifade eden Vali Okay Memiş: “Kod adı kullanıyor adamlar. Bunu terör örgütleri kullanır. Masonik bir yapılanma. Çoğunun da birbirinden haberi yok. Öyle bir yapılanma ki örgüt içerisinde gizliliği sağlamak için buna dikkat ediyorlar. Ya kod adı kullanıyorlar, ya şifreli program. Bunlar tespit ediliyor. Soruşturmalarda 35 kişi etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini belirtmiştir. Operasyonlar öncesi birimlerimizce 340 tanığın bilgilerine başvurulmuştur. Bunu arkadaşlarımız hassasiyetle kimseyi hukuk karşısında zor duruma düşürmeden yapıyorlar.” diye konuştu.

TÜRK ASKERİ VE TÜRK POLİSİ ELİNİ KALDIRANA SİLAH SIKMAZ

Hain FETÖ yapılanmasının 15 Temmuz’da 248 masum sivili katlettiğini, Türk askeri ve polisinin ise terörle mücadelede elini kaldıran teröriste bile silah sıkmadığını vurgulayan Vali Okay Memiş: “Türk askeri elini kaldırana silah sıkmaz. Özel Harekat polisimiz elini kaldıran teröriste bile silah sıkmaz. Ancak bu yapı masum vatandaşlarımızın üzerine helikopterlerle, zırhlı araçlarla ateş açarak 248 vatandaşımızı şehit etti. Ama biz ona rağmen devlet olarak bu hassasiyete çok dikkat ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

ŞİFRELERİNİ ARKADAŞLARIMIZ DEŞİFRE ETTİ

Örgütün kriptolu internet programları üzerinden sağladığı haberleşme içerikleri ve mahremiyet için aldıkları önlemlerin yapılan operasyonlarla deşifre edildiğini kaydeden Vali Memiş:“Örgüt mensubu olanlar yazışmalarına dikkat ediyorlar. Şifre kullanıyorlar, deşifre olmamaya gayret ediyorlar ama arkadaşlarımız yaptıkları çalışmalarla bunları deşifre etti. Örgütün ileriye dönük eylem ve hareket tarzları, birimlerimizce gerekli istihbarat çalışmalarımızla tespit edildi, ediliyor. En son Rus Büyükelçisi’ne yapılan hain saldırının failinin FETÖ mensubu olduğu ortaya çıktı. Polis üniformalı terörist şahsın FETÖ’cü olduğu en üst düzeyde ifade edildi. Her ne kadar soruşturma devam etse de deliller ve ipuçları o yönde. Arkadan, haince hiçbir suçu olmayan, silahı olmayan Büyükelçiye yönelik yapılan bir eylem. Tamamıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, hükümetini zor duruma düşürmek ve uluslararası arenada bu ülkeyi güvensiz göstermek amacıyla yapılan bir eylem.” şeklinde konuştu.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ ANAYASA’YA, CUMHURBAŞKANINA, ANAYASAL HÜKÜMETE VE TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNE YAPILMIŞTIR

15 Temmuz hain darbe girişiminin Anayasa’ya, Cumhurbaşkanı’na ve anayasal hükümete yapıldığı kadar Türk Silahlı Kuvvetleri’ne de yapılmış bir darbe olduğuna değinen Vali Memiş, Rusya Büyükelçisi’ne yapılan eylemin ise Türk Polis Teşkilatı’na yapıldığına vurgu yaparak: “Sebebi, uluslararası toplantılara katılan Sayın Bakanların korumalarına mahcubiyet yaşatmaktı. Yabancı polis teşkilatları, toplantılara katılan bakanların korumalarından bu eylemden sonra gözlerini ayıramıyorlar. Çünkü polisi FETÖ öyle bir gösterdi ki, muhtemel bir eylemci gibi. Resmi polisimiz uluslararası arenada böyle algılanır oldu. Maalesef işte bu eylem Türk Polis Teşkilatı’na karşı yapılmış en önemli eylemdir. Ama Allah’ın izniyle biz hem ilimizde hem de 81 vilayetimizde, bu yapıdan Emniyet Teşkilatımızı temizleyeceğiz, temizlemeye de devam ediyoruz.” dedi.

OPERASYONLARDA EN ÜST SEVİYE HASSASİYET

Cumhuriyet Başsavcılığı ve emniyet birimlerince operasyonların ortak anlayış ve işbirliği içerisinde insan haklarına dayalı, demokratik yönetim anlayışı doğrultusunda, ulusal ve uluslararası hukuka uygun ve işkenceye karşı sıfır toleransla sürdüğünü ifade eden Vali Okay Memiş; Gümüşhane’de FETÖ/Paralel Devlet Yapılanması ile bağlantılı 1’i ortaöğretim, 3’ü yükseköğretim olmak üzere toplam 4 öğrenci yurdu, 1’i ilköğretim, 1’i ortaöğretim olmak üzere 2 okula kapatma işlemi uygulandığını, 1 radyo istasyonu ile 3 TV yayın ünitesinin de mühürlendiğini söyledi.

BU MÜCADELE SONUNA KADAR SÜRECEKTİR

Valilik ve Emniyetin daha çok idari ve kolluk durumunda olduğunu, savcılıkta ise adli boyutu ile işlemlerin devam ettiğini belirten Vali Okay Memiş: “Biz bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Arkadaşlarımız gecesini gündüzüne katıyorlar. Darbe anında devletinin yanında olan, anayasal sistemin yanında olan bütün Gümüşhaneli hemşerilerime, Milletvekillerimize, il ve ilçe belediye başkanlarımıza, muhtarlarımıza, sivil toplum örgütlerine ve herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

(Haber kaynağı: Gümüşhane Valiliği İnternet Sitesi)

 

image_print

HABERLER