Gümüşhane’de 16 bin adet ceviz fidanı ile 2 bin adet dut fidanı dağıtıldı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

18 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane’de 16 bin adet ceviz fidanı ile 2 bin adet dut fidanı dağıtıldı

Giriş Tarihi: 16 Nisan 2020 - 16:45

Son Güncelleme: 16 Nisan 2020 - 16:45

Gümüşhane’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Ceviz Yetiştiriciliği Geliştirme Projesi’ kapsamında üreticilere 16 bin ceviz fidanı ile 2 bin adet dut fidanı dağıtımı yapıldı.

Koronavirüs salgını nedeniyle 65 yaş ve üstü çiftçilerin fidanları köy ve mahallelerde bulundukları adreslerine götürülerek teslim edildi.

Türkiye’de yıllık 10 bin ton üretimle pestil ve köme üretiminde birinci sırada yer alan Gümüşhane’de bu ürünlerin ana maddesi olan ceviz ihtiyacını karşılamak için 2015 yılında hazırlanan ceviz eylem planının ardından uygulanan proje kapsamında bugüne kadar 6 bin 800 dönümlük ceviz bahçeleri oluşturuldu.

Dokap destekli dağıtımı gerçekleştirilen 16 bin ceviz fidanıyla bu rakam 7 bin 600 dönüme ulaşırken, ilkbahar geç donlarından etkilenmeyen fernor ve fernette çeşitleri olan fidanlar meyve verdiğinde ilimiz ekonomisine yıllık 100 milyon TL katkı sağlayacak.

Konuyla ilgili bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen şunları söyledi:

“Gümüşhane’de tarıma dayalı sanayinin başında pestil – köme işletmeleri gelmektedir. Yaklaşık 30 işletmemizle 10 bin ton yıllık üretim yapılmaktadır. Pestil ve kömenin en önemli hammaddesi ceviz ve dut pekmezi oluşturmaktadır. İlimizde ceviz üretimi yıllık 1500 ton civarında,  yalnız bu üretim yerelde münferit olarak ev önlerinde küçük arazilerde dikili ceviz ağaçları ile sağlanmaktadır. Üretilen bu ceviz miktarıda pestil ve köme işletmelerimizin ihtiyacını karşılayamamaktadır. Biz bu arz açığını karşılayabilmek için yapmış olduğumuz sektör bazlı çalışmalarda Gümüşhane’deki pestil köme işletmelerinin yıllık 2500 ton civarında ceviz ihtiyacı olduğunu bunu da il dışından hatta yurtdışından karşılandığını, bu arz açığını gidermek üzere 2015 yılında başlattığımız Gümüşhane’de Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi kapsamında 100 bin ceviz fidanını ilimize getirdik. Yaklaşık 6 bin 800 dönüm alana kapama ceviz bahçeleri kurduk. Bu yönde Gümüşhane’deki ceviz ağacı varlığını arttırmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

“Çiftçilerimizden gelen talepleri karşılamak üzere yine 2020 yılında bu projemizi devam ettiriyoruz. Bu yıl 16 bin adet  sertifikalı ceviz fidanı getirerek bunların dağıtımını gerçekleştirdiklerini ifade eden Birşen, Yaklaşık 800 dönüm alanda meyve bahçesi oluşturulacak. Böylelikle ilimizde toplam kapama ceviz bahçeleri 7 bin 600 dönüme ulaşmış olacaktır. Amacımız hem pestil – köme sektörünün ilimizden ceviz ihtiyacını karşılamak, hem de kırsalda yaşayan insanlarımızın gelir seviyesini yükseltmek tarımsal hasılamızı artırmaktır. Emeği gecen herkese teşekkür ediyorum. Gümüşhane ceviz vadisi yolunda hızla ilerlemektedir. Önümüzdeki yıllarda özellikle beşinci yıldan sonra Gümüşhane’de ceviz üretimimizle ciddi bir üretim patlaması bekliyoruz. Hem ilimizin ceviz ihtiyacını karşılamak, hem de diğer illerimize Gümüşhane’nin bu kirlenmemiş topraklarından, tertemiz su kaynaklarıyla elde edilen cevizlerin yüksek aromasıyla, tadıyla diğer illerimizin de ceviz ihtiyacını karşılayacaktır.”

Bunun yanında yine pestil ve köme işletmelerimizin dut pekmezi ihtiyacı olduğunu belirten Birşen: “Bunun da yine bir kısmı ilimizden bir kısmı da diğer illerimizden karşılanmaktadır. Bu yönde de çalışmalarımız devam ediyor.  Dut ihtiyacının da karşılamak üzere 2 bin dut fidanı getirdik. Bunları da yine kapama meyve bahçeleri şeklinde oluşturduk. Bunlar ileriye dönük yatırımlarımız. İnşallah ileride bunların da meyvelerini göreceğiz. Amacımız ilimizin ceviz ve dut ihtiyacını karşılayarak ekonomimize katkı sağlamaktır” dedi.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE VALİLİĞİ – 15.04.2020

image_print

HABERLER