Gümüşhane’de Göbek Elması’na Özel İlgi Gösterilmeli - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

14 Mayıs 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane’de Göbek Elması’na Özel İlgi Gösterilmeli

Giriş Tarihi: 08 Ağustos 2023 - 11:05

Son Güncelleme: 08 Ağustos 2023 - 12:14

Gümüşhane’nin kültürel mirası olan “Göbek Elması” ile ilgili sorularımıza Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Cevap verdi.

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel meyvesi olan “Göbek Elması” ile ilgili olarak CİMER aracılı ile Gümüşhane Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden talep ettiğimiz bilgilere Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü cevap verdi.

Göbek elması ile ilgili sorduğumuz sorular ve aldığımız cevapları yayınlıyoruz.

CİMER kanalı ile sorduğumuz sorular şöyledir:

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi olarak deklere edilmiş misyonlarından biri de; “Tarımsal ve ekolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamaktır”

Bu bağlamda aşağıdaki bilgilere ulaşmak istiyoruz:

1- Gümüşhane ve ilçelerinde yetişen ve tarih boyunca Gümüşhane’ye mahsus olması ile ün yapan yerel elma çeşitlerinden “Göbek Elması” ile ilgili olarak Gümüşhane İl Tarım Müdürlüğü’nce hazırlanan envanter çalışması var mıdır?
2- İl Tarım Müdürlüğünce; Gümüşhane’de vatandaşların bahçelerinde bulunan Göbek elması ağaçlarının sayısı, yaşı, bahçe adresleri, bahçe sahiplerinin ad ve telefonları, GPS konumları gibi bilgi envanterleri tutuluyor mu? Tutuluyorsa bu envanterler hangi yıldan beri tutuluyor ve hangi aralıklarla güncelleniyor?
3- Şu anda Gümüşhane’de vatandaş bahçelerinde toplam kaç adet Göbek elması ağacı var?
4- Tarım il Müdürlüğü tarafından oluşturulan Göbek elması bahçesi var mı? Varsa bu bahçenin özellikleri (yeri, kurulduğu tarih, kaç adet göbek elması ağacı/fidanı olduğu ve adresi)
5- Gümüşhane Göbek elması ile ilgili olarak coğrafi işaret alınıp alınmadı. Alınmışsa alan kurum ve alınma yılı?
6- 2022 yılında Gümüşhane ve ilçelerinde yetişen Göbek elması tahmini miktarı ne kadardır?

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nün verdiği 26.07.2023 tarihli cevap şöyledir:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvurunuz incelenmiştir. 

* İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde il genelinde bulunan göbek elma sayısı ile ilgili detaylı envanter çalışması bulunmamaktadır.

* Göbek elmasının coğrafi işareti için henüz bir başvuru yapılmamış olup, bu konuda İl Müdürlüğümüzce başvuru yapılması planlanmaktadır.

* İl Müdürlüğümüzce yapılan incelemelerde, mevcut meyve bahçelerinde genel olarak karışık elma çeşitleri (golden, amasya, starking, yerel çeşitler ve v.b.) ve diğer meyvelerin (dut, erik, vişne, v.b.) bulunduğu gözlemlenmiş olup, tek tip göbek elma çeşitli kapama (sadece göbek elma çeşidinden) meyve bahçesi tespiti bulunmamaktadır.

* Ancak geçmiş yıllardan beri uygulanan projelerle elma armut dut vb. meyve çeşitlerinden yerel olanları Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde, yerel çeşitlerden aşı kalemleri ile fidan üretimi yapılarak, yaşlanıp ekonomik ömrünü dolduran ağaçların gençleştirilmesi ile yerel çeşitlerin korunması hedeflenmiştir. Yürütülen bu proje kapsamına göbek elması da girmektedir.
Bilgilerinize sunulur.

GÜMÜŞHANE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL İLGİ GÖSTERMELİ

Göbek elması ile ilgili olarak yetkili kuruma sorduğumuz soruları ve aldığımız cevapları yayımladık. Takdiri Gümüşhane kamuoyuna bırakıyoruz.

Gümüşhane Olay  Gazetesi olarak Gümüşhane ile ilgili her konuyu hassasiyetle takip etmeye devam edeceğiz. Bu bağlamda; Göbek elması ile ilgili bundan sonra yapılacakları da takip edip Gümüşhane kamuoyu ile paylaşacağız.

Kaynak: Gümüşhane Olay Gazetesi – 08.08.2023

image_print

HABERLER