Gümüşhane'de Korkuluk Bulunmayan Yollarda Bu Kaçıncı Ölüm? - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

19 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane’de Korkuluk Bulunmayan Yollarda Bu Kaçıncı Ölüm?

Giriş Tarihi: 09 Ağustos 2022 - 10:56

Son Güncelleme: 09 Ağustos 2022 - 10:56

Gümüşhane Olay gazetesi haberi – 09.08.2022

Gümüşhane’de yaşanan onlarca kazanın nedeni yol korkuluklarının olmaması. MHP Kürtün İl Genel Meclisi Üyesi Bayram Yiğit de korkuluk olmayan yolda kaza yapıp vefat etti.

Gümüşhane ilinin arazi şartları nedeniyle meydana gelen ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazalarının büyük çoğunluğu dağ ve yüksek yamaçlı yollarda bariyer – korkuluk olmamasından kaynaklanıyor.

Özellikle Kürtün ve Torul ilçelerinde pek çok köye yüksek uçurumlu yamaçlı yollardan gidildiği için, bu yollarda sürücülere psikolojik ve maddi koruma sağlayan bariyerler-korkuluklar olmayınca en küçük bir teknik ya da sürücü hatasıyla araçların uçuruma yuvarlanması sonucu meydana gelen kazalarda onlarca hemşehrimiz ya vefat etmiş ya da sakat kalmıştır.

SON KAZA VE SON ÖLÜM DE BARİYERSİZ YOLDA OLDU

Dört gün önce 5 Ağustos 2022 Cuma günü Kürtün ilçesine bağlı Erikbeli yaylasından Özkürtün Beldesi’ne dönen MHP’li Kürtün İl Genel Meclis Üyesi Bayram Yiğit yönetimindeki 28 DC 343 plakalı araç Özkürtün Beldesi yakınlarında Mustafa Deresi mevkiinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yoldan çıkarak 200 metrelik uçurumdan taklalar atarak Kürtün-Tirebolu karayoluna düşmüş, kazada otomobilde bulunan sürücü Bayram Yiğit (57) ve Özkürtün Beldesi’ne bağlı Karaçukur mahallesi muhtarı Cemal Çakmak (69) ağır yaralanmıştı.

Kazanın ardından Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan yaralılardan Bayram Yiğit, dün  sabah saatlerinde yoğun bakım servisinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Kazada yaralanan ve aynı hastanede tedavisi devam eden Karaçukur mahallesi muhtarı Cemal Çakmak’ın durumu da ciddiyetini koruyor.

MEVZUATTA VAR AMA NEDEN YAPILMIYOR?

Gerek KÖYDES mevzuatında, gerekse Karayolları mevzuatında yoların kenarlarına korkuluk- bariyer yapılması yer almasına rağmen, basın olarak biz de bu bariyerlerin yapılması için ilgilileri yazılarımızla uyarmamıza rağmen,  yüksek yamaçlı yol kenarlarına nedense bariyer- korkuluk yapılmıyor.

Temennimiz yetkililerin bir an önce bariyer-korkuluk yapma işini Gümüşhane’nin en önemli öncelikleri arasına almalarıdır. Yeni ocaklar sönmeden bu önemli sorun halledilmelidir.

YÜZLERCE VAKA, ONLARCA ÖLÜM OLDU

Gümüşhane ve ilçelerinde yol korkuluğu olmadığından araçların yüksek yamaçlı yollardan uçuruma yuvarlanması ile ilgili yüzlerce vaka meydana geldi. Biz sadece basında yer alan bazı örnekleri sunmak istiyoruz.

  • Tarih 25 Haziran 2022: “Kelkit’in Söğütlü Beldesinde Viraja hızlı giren otomobil 80 metrelik uçuruma yuvarlandı: 1 ölü 1yaralı. Gültepe köyünden Söğütlü Beldesi istikametine seyir halindeki Fikri Yücer (63) yönetimindeki 29 AY 809 plakalı otomobil, sürücüsünün viraja hızlı girmesi nedeniyle Söğütlü Beldesi, Çayırlarüstü mevkiinde 80 metrelik uçuruma yuvarlandı.”
  • Tarih 12 Temmuz 2021: “Torul ilçesinde kontrolden çıkan kamyonet 150 metrelik uçuruma yuvarlandı. Kazada 3 kişi ağır yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Torul ilçe merkezinden Altınpınar köyü Nohutlu Mahallesindeki evlerine giden Kamil Yüksel (76) yönetimindeki 29 AG 007 plakalı kamyonet mahalleye yakın bir noktada sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak yaklaşık 150 metrelik uçuruma yuvarlandı. Oldukça dik ve engebeli arazide taklalar atarak yuvarlanmaya başlayan aracın sürücüsü Yüksel, yoldan 50 metre aşağıda bulunurken araçta bulunan kardeşi Nazlı Kurt (74) ve eşi Seher Yüksel (78) hurdaya dönen araçta ön koltuğun olduğu kısımda sıkıştı.”
  • Tarih 22 Ekim 2021: “Torul ilçesinde yayla yolunda sürücüsünün kontrolünden çıkıp 100 metrelik uçuruma yuvarlanan kamyonetteki 2 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Kaza, gece saatlerinde Torul ilçesine bağlı Büyükçit köyü Kankana Yaylası yolunda meydana geldi. Yayladan köye dönmek için yola çıkan Murat Kuku (35), yönetimindeki 29 AAJ 874 plakalı kamyonetin direksiyon kontrolünü yitirdi. Kamyonet, yaklaşık 100 metrelik uçuruma yuvarlandı.”
  • Tarih 06 Ekim 2020: “Kürtün ilçesinde kamyonetin 50 metrelik uçurumdan yuvarlanması sonucu gerçekleşen trafik kazasında 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Yılmaz Turan yönetimindeki 28 TA 908 plakalı kamyonet gece geç saatlerde Kürtün ilçesine bağlı Çayırçukur köyü yol ayrımında kontrolden çıkarak 50 metre yükseklikten uçuruma yuvarlandı.
  • Tarih 25 Eylül 2018: “Kürtün ilçesinde freni boşalan minibüs yaklaşık 200 metrelik uçuruma yuvarlandı. Kazada 3 kişi hayatını kaybederken, 3 kişi de yaralandı.
    Kaza, Kürtün ilçesi Yeşilköy köyü Küçükdere Mahallesi\’nde meydana geldi. İddiaya göre Giresun\’un Tirebolu ilçesi Köseler köyünde yaşayan Mehmet Bayrak\’ın (56) idaresindeki 28 TB 847 plakalı minibüs freninin boşalması sonucu yoldan çıkarak yaklaşık 200 metrelik uçuruma yuvarlandı. Kazada Mustafa ve Ümmiye Civil olay yerinde hayatlarını kaybetti.”
  • Tarih 05 Şubat 2018: “Torul ilçesinde 300 metrelik uçuruma yuvarlanan otomobilde bulunan bir kişi hayatını kaybetti. Demirkapı köyünde eşiyle birlikte hayvancılık yapan Süleyman Küçüköner (61), ameliyat olacak eşini Torul ilçesinde bulunan kızının yanına bıraktı. Eşinin ameliyatı nedeniyle köydeki hayvanlarına bakıp ilçeye dönebilmek için akşam saatlerinde tek başına 29 DA 686 plakalı otomobiliyle köyüne geri dönen Küçüköner, köyün Çalışkanlar Mahallesi mevkiinde henüz bilinmeyen bir nedeniyle aracının kontrolünü kaybederek uçuruma yuvarlandı. Aracı yaklaşık 300 metre kadar yuvarlanan Küçüköner, uçurumun 40. metresinde araçtan fırladı.”
  • Tarih 23 Mayıs 2017: “Gümüşhane’de virajı alamayarak uçuruma yuvarlanan otomobilde bulunan 2 kişi hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, Erikbeli Yaylası’ndan Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün Beldesi Süme Mahallesi’ne gitmek için bacanağı Ömer Cüre (60) ile öğlen saatlerinde 61 EU 356 plakalı otomobiliyle yola çıkan Bahri Güner’den (54) uzun süre haber alamayan yakınları durumu yetkililere bildirdi. Akşama kadar yapılan aramalar sonucunda yetkililer aracın köyün Kalebaşı mevkiinden Erikbeli deresine yuvarlandığını belirledi. Yoldan uçuruma yuvarlanan ve dik rampada yaklaşık 90 metre sonra dereye inmeden durabilen araca akşam karanlığında güçlükle ulaşan yetkililer, sürücü Güner’in cansız bedenine araç içerisinde, yolcu olarak bulunan Cüre’nin cansız bedenine ise araçtan yaklaşık 20 metre yukarda ulaştı.”
  • Tarih 21 Eylül 2014: “Kürtün ilçesinde otomobilin uçuruma yuvarlanması sonucu 1 kişi öldü. Hasan Ali Özcan (54) yönetimindeki 34 VIH 88 plakalı otomobil, Kazıkbeli Yaylası Alistıra mevkisinde uçuruma yuvarlandı. Kazada ağır yaralanan sürücü Özcan, ambulansla kaldırıldığı Kürtün Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.”
  • Tarih 23 Ekim 2009: “Torul İlçesi’nde rehabilitasyon merkezine ait minibüs 200 metrelik uçuruma yuvarlandı. Kazada 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Gümüşhane’de özel bir rehabilitasyon merkezine ait 27 yaşındaki Bayram Köprülü yönetimindeki 29 AF 328 plakalı minibüs, Torul İlçesi Kirazlık köyü Armutlu Mahallesi’nden öğrencileri aldıktan sonra geri dönerken, belirlenemeyen bir nedenle yaklaşık 200 metrelik uçuruma yuvarlandı. Dün saat 08.20’de meydana gelen kazada 50 yaşındaki Ahmet Erdoğan ve 45 yaşındaki Hatun Mutlu olay yerinde, sürücü Bayram Köprülü ise Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde hayatını yaşamını yitirdi”.
  • Tarih 16 Temmuz 2008: “Torul İlçesi’nde stabilize kaplı yolda kontrolden çıkan otomobil uçuruma yuvarlandı. İstanbul’daki ‘Gümüşhaneliler Derneği Başkanı Niyazi Baş” yönetimindeki 34 NYZ 65 plakalı otomobil, Soğuksu Mahallesi’nde stabilize yola girince savruldu ve kontrolden çıkarak 400 metrelik uçuruma yuvarlandı. Araçtan savrulan 40 yaşındaki Niyazi Baş ile ve eşi, 38 yaşındaki Güleser Baş kaza yerinde öldü.”

(Haber: Abuzer Yapar)

Kaynak: Gümüşhane Olay Gazetesi – 09.08.2022

image_print

HABERLER