Gümüşhane’de Sigara Bırakma Polikliniği Hizmet Vermeye Başladı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

26 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane’de Sigara Bırakma Polikliniği Hizmet Vermeye Başladı

Giriş Tarihi: 14 Aralık 2022 - 23:24

Son Güncelleme: 14 Aralık 2022 - 23:24

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Gümüşhane’de her Çarşamba günü eski Devlet Hastanesi binasında Sigara Bırakma Polikliniği’nin hizmet verdiğini açıkladı.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

“Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün kullanımı, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak kabul edilmekte ve doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır.

Ülkemizde tütün ürünü kullanan bireyler bırakmaları için teşvik edilmekte ve bırakmak isteyenlere ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek sağlanmaktadır. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, 27 Ekim 2010 tarihinde hizmete açıldı.  Danışma Hattı, sigara bırakmak isteyen bireyleri teşvik ederek bırakma girişiminde bulunmaları için motive etmek, bırakma kararı almış bireylere bu süreçte rehberlik etmek, bırakma sürecinde ortaya çıkan nikotin yoksunluk belirtileri ile baş etmeye yönelik davranış değişiklikleri hakkında danışmanlık vermek, sigara bırakma hizmeti sunan sağlık profesyonelleri ile birimleri hakkında bilgi sunarak gerekirse bu birimlerden randevu almak gibi hizmetler sunmaktadır.  

Ülkemizdeki sigara bırakma polikliniği hizmetleri, 23 Kasım 2011 tarihli ve 28121 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tütün Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Birimleri Hakkındaki Yönetmelik” hükümleri kapsamında yürütülmektedir. Sigara bırakma poliklinik hizmetleri, konuya özel; uzaktan, yüz yüze ve yerinde eğitim verilen hekimler tarafından yürütülmektedir. Sigara bırakma polikliniklerinde görev yapmak üzere bu eğitimlere katılan hekimlere eğitim sonunda katılım belgesi verilmiştir. Bu hekimler arasında; aile hekimliği, göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi, psikiyatri, dahiliye, halk sağlığı, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları gibi uzman hekimlerin yanı sıra pratisyen hekimler de yer almaktadır.

İlimizde Sigara Bırakma Polikliniği, Müdürlüğümüz bağlı Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde Dr. Ayperi Kaçıran tarafından her Çarşamba tam gün hizmet vermektedir.

Sigara bırakma polikliniğine başvuran hastaların ayrıntılı bir tıbbi ve psikiyatrik değerlendirilmeleri yapılmaktadır. Başvuran hastalara sigara bağımlılığı, bağımlığın oluşturabileceği rahatsızlıklar hakkında bilgi verilmektedir.

Başvuruda bulunan sigara bağımlılarına nikotin replasman tedavisi, farmakoterapi gibi bilimsel yöntemler kullanılarak sigara bırakma konusunda yardımcı olunmaktadır.

Sigara Bırakma Polikliniğimizden destek almak isteyen vatandaşlarımıza; ALO 171 Hattından, 0 456 213 5626 sabit telefon numarasından veya polikliniğimizden yüz yüze görüşerek randevu verilmekte olup, yüz yüze randevular hafta içi mesai saatleri içerisinde verilmektedir.

Sigara Bırakma Polikliniği adresimiz; HASAN BEY MAH. DALTABAN CAD. (ESKİ DEVLET HASTANESİ BİNASI) MERKEZ/GÜMÜŞHANE

Sigara bırakma poliklinikleri vasıtasıyla tedavide kullanılan ilaçların ücretsiz olarak sunulmasına devam edilmektedir.

image_print

HABERLER