Gümüşhane’de Valilik, Belediye, Üniversite Bu Konağı Satın Almalıdır - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

14 Mayıs 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane’de Valilik, Belediye, Üniversite Bu Konağı Satın Almalıdır

Giriş Tarihi: 08 Ağustos 2023 - 10:35

Son Güncelleme: 08 Ağustos 2023 - 10:38

Çevremizdeki illerden hemen hemen hepsinde var olan tarihi kent evlerinin bir örneği de Gümüşhane’ye açılmalı. Bunun için de en uygun mekân Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki tarihi Aktürkler konağıdır.

Tarihi evleri ile meşhur Gümüşhane’de yoğun olarak iki binli yılların başlarında Gümüşhane Valilerinin özel gayretleri ile yaklaşık ona yakın tarihi konak, sahiplerinin ya bağışı ya da satın alma ile devlet envanterine geçirilerek yıkılmaktan kurtarılmıştı. Atatürk’ün maliye Bakanı Hasan Fehmi Ataç’ın konağı, Balyemez konağı, İkiz evler konağı, Özdenoğlu konağı ve Akagünler konağı bunlardan ilk akla gelenlerdir.

Aktürkler Konağı Acilen Satın Alınmalı

Geçmiş dönemlerde zaman zaman satışa çıkarılan tarihi Aktürkler konağı, sahipleri tarafından yeniden Türkiye’nin tanınmış emlak firmaları aracılığı ile satışa çıkarılmıştır.

Bağlarbaşı mahallesinde, Gümüşhane Üniversitesi kampüsüne 200 metre mesafede bulunan üç katlı ve özel mimarili Aktürkler konağı Gümüşhane’nin tarihi simgelerinden biridir. Bu konağın satın alınması ile Gümüşhane kültürüne büyük hizmet verilmiş olunacaktır.

Adına ister “Gümüşhane evi”, ister “Gümüşhane Kent Belleği Müzesi” densin bu tarihi konak Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Belediyesi ve Gümüşhane Üniversitesi ortak istişaresi ile bu kurumlardan biri tarafından satın alınmalıdır.

Bu tarihi konağın satın alınması ve devlet envanterine kazandırılması Gümüşhane’de kültür adın son yıllarda yapılan en önemli hizmetlerden biri olacaktır.

Gümüşhane Üniversitesi Vakfı Bu Konakla Özel İlgilenmelidir

Kurulduğu günden beri Gümüşhanelilerin hep güvenini kazanan Gümüşhane Üniversitesi Kalkındırma Vakfı, Aktürkler konağı ile özel ilgilenmelidir diye düşünüyoruz.

Yönetiminde Prof. Dr. Kenan Aydın, Yüksel Yalçın, Muammer Beyaz, Celal Akın gibi Türkiye’nin tanınmış isimlerini yer aldığı Gümüşhane Üniversitesi Kalkındırma Vakfı’nın 51 kişilik mütevelli heyetinin, Gümüşhane Üniversitesi kampüsüne çok yakın mesafede bulunan bu tarihi konağı satın alarak Gümüşhane Üniversitesi’ne ve Gümüşhane’ye çok büyük bir kültür hizmeti yapmış olacaktır.

Kaynak: Gümüşhane Olay Gazetesi

image_print

HABERLER