GÜMÜŞHANE’DEKİ DUVAR GÖÇÜK OLAYI YARGIYA İNTİKAL ETTİ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE’DEKİ DUVAR GÖÇÜK OLAYI YARGIYA İNTİKAL ETTİ

Giriş Tarihi: 24 Şubat 2017 - 21:01

Son Güncelleme: 24 Şubat 2017 - 21:01

*Asliye Hukuk Mahkemesi’nce Zarar tespiti Yapıldı.

*İster kamudan, ister belediyeden, ister müteahhit firmadan sorumlu kimse gereği mutlaka yapılacaktır.

* Kimseye bu konuda tolerans gösteremeyiz.

* Gümüşhane Valisi Okay Memiş, 21 Şubat Salı günü Oltan Sungurlu Mahallesi’nde meydana gelen heyelanda evleri zarar gören Aydınlıkevler Sitesi sakinleriyle 24 Şubat 2017 Cuma günü bir araya geldi.

Tarihî Süleymaniye Mahallesi’nde bulunan Zeki Kadirbeyoğlu Konağı’ndaki Belediye Başkanlığı Ofisi’nde gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkan Vekili Osman Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cemil Bayram, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Belediye ve Özel İdare teknik personeli ile Aydınlıkevler Sitesi sakinleri katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada, şehrin Valisi olarak önceliğinin vatandaşların can güvenliği olduğunu söyleyen Vali Memeş; olayın ucuz atlatıldığını ifade ederek, “Eğer arka tarafta, yatak odalarının olduğu bölgede insanlar oturuyor olsaydı şu anda taziye evinde veya çadırında Kur’an-ı Kerim okurduk. Yaşadığımız hadise bu kadar net.” dedi.

Olay olduktan hemen sonra devlet olarak olaya müdahale ettiklerini ve vatandaşların tahliyesini sağladıklarını ifade eden Vali Okay Memiş; “Özellikle riskli bölgedeki konutlarda yaşayan vatandaşlarımızı tahliye ettik. Akabinde hemen teknik elemanlarımız vasıtasıyla işe el koyduk. Yapılması gereken şeyleri hemen kısa bir süre içerisinde analiz ettik. Anlaşıldı ki o bölgede yapılan ihata duvarlarında teknik açıdan bir sorun var.” ifadelerini kullandı.

Duvardaki yapım hatasının görüldüğünü ve konunun Cumhuriyet Savcılığına da intikal ettiğine değinen Sayın Valimiz, “Biz buraya insanları yargılamak, suçlamak için toplanmadık. Ama, ister kamudan, ister belediyeden, ister müteahhit firmadan sorumlu kimse gereği mutlaka yapılacaktır. Kimseye bu konuda tolerans gösteremeyiz.” diye konuştu.

Bundan sonra yaşanacak süreci de değinen Vali Okay Memiş, “Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımıza kira ve iaşe yardımı yapacağız. Devlet bu tür afet durumlarında vatandaşına cimri davranamaz. Bu durumlarda devlet bütün imkanlarını seferber edecek. Bizim de gayemiz odur. Bu noktadan hareketle çok çabuk bir şekilde oradaki riskli alanı kaldırmak için talimat verdim bütün yetkililere. Dün araç geldi ve çalışmaya başladı. Ama bazı vatandaşlarımız karşı çıkmışlar. Biz niye olduğunu anlayamadık. Bir takım vatandaşlarımız müdahale edilmesini isterken bir takım vatandaşlarımız da müdahaleyi engelledi. Bu toplantının sebebi bu konuya bir açıklık getirmek.” şeklinde konuştu.

Şehrin Valisi olarak görevinin afet olduğunda olaya müdahale etmek olduğunu vurgulayan Vali Memiş, “Vatandaşlarımızın can ve mal emniyetlerini temin etmek benim birinci vazifem. Onun için oraya gönderdiğimiz iş makinelerinin çalışması gerek. Bir gün önce olay olmuş, biz anında olaya müdahale etmişiz, ertesi günü iş makinesi göndermişiz. Gecikme oldu mu? Olmadı. Dolayısıyla müsaadeniz olursa o çalışmayı yapalım ve o riski ortadan kaldıralım. Önümüz bahar, biz oradaki malzemeyi bir an önce alalım ve o riski ortadan kaldıralım.” şeklinde konuşu.

İlk tespitlere göre göçüğün meydana geldiği binaların statiğinde, oturumunda hiçbir sorun olmadığını, binaların sağlam olduğunu ifade eden Vali Okay Memiş, öncelikli olarak riski ortadan kaldıracaklarını, Asliye Hukuk Mahkemesi’nin de zarar tespitini yaptığını kaydederek, “Türk yargısı asla kimseye yaptığını yanına kâr koymayacaktır. O süreç devam ediyor. Biz de hiç kimseye bu konuda iltimaslı ve toleranslı davranmayacağız. Hak neyse onun yanındayız. Bu önemli bir hadise. Olayları biraz daha suhulet ve soğukkanlılıkla değerlendirmekte fayda var. Ama bu olaydan da ders almak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Bölgede temizlik yapıldıktan sonra eşzamanlı olarak komisyon oluşturulacağını ve o binalarda oturulup oturulmayacağına ilişkin raporun da en fazla 1 hafta içinde hazırlanması talimatını verdiğini belirten Vali Okay Memiş, vatandaşlarımıza 1 hafta içinde bu konuyla ilgili somut bir cevap verileceğini kaydetti.

(Kaynak: Gümüşhane Valiliği İnternet Sitesi)

image_print

HABERLER