Gümüşhane’deki Şehitlerimiz Ermeni Yalanlarını Çürütüyor - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

21 Kasım 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane’deki Şehitlerimiz Ermeni Yalanlarını Çürütüyor

Giriş Tarihi: 26 Nisan 2021 - 23:12

Son Güncelleme: 26 Nisan 2021 - 23:13

Tüm dünyayı kandırarak her 24 Nisan tarihinde kendilerine soykırım uygulandığını iddia eden Ermenilere ve ABD başta olmak üzere Ermeni yalanlarının destekçilerine tüm Türkiye’de olduğu gibi Gümüşhane’den de tokat gibi cevaplar gelmeye devam ediyor.

Huzur içinde yaşadıkları ülkemizde türlü oyunları oynayarak, fırsat bulduklarında Türk vatanında çocuk, kadın, erkek, yaşlı demeden  mezalim yapan Ermeni çetelerinin Gümüşhane ve yöresinde yaptığı katliamların iki canlı örneği ise şehit Hüseyin Hüsnü Efendi ve şehit Mehmet Karaarslan (Hafız Mehmet) dır.

Gümüşhane’nin 1916 yılında Rus işgali sırasında Hüseyin Hüsnü Efendi,  Ermeni çetelerince Hasanbey  Mahallesi kayalıklarında arkadan vurularak şehit edildi.

Yine aynı yıl içinde Bağlarbaşı Mahallesi sakinlerinden Hafız Mehmet (Mehmet Karaarslan) da Eski Gümüşhane’ye giderken Hudura yolunda yine Ermeni çetelerinin açtığı ateşle şehit edildi.

Adları ve kabirleri bilinen bu iki Gümüşhaneli haricinde de pek çok Gümüşhaneli çocuk, kadın ve erkek, yaşlı Ermeni çetelerince şehit edilmiştir.

Ermenilerce şehit edilen iki Gümüşhaneli şehidimizin hazin hikâyeleri ise şöyledir:

ŞEHİT HÜSEYİN HÜSNÜ EFENDİ (SELÇUK)

Gümüşhane, 1916 yılında sadece Ruslar tarafından işgal edilmemiş, Rus işgalini fırsat bilen içimizdeki Ermenilerin de hainlik ve kahpeliğine kurban gitmiştir.

1916 yılında Rusların işgalini fırsat bilen Ermeni çeteleri, Gümüşhane’de suikastlara başlarlar. İleri gelen tanınmış Gümüşhanelileri suikast yaparak şehit ederler.

Hüseyin Hüsnü Efendi (Selçuk), 1916 yılında Torul’da sorgu hâkimidir. Torul Kalecik köyündendir. Kendisini iyi yetiştirmiş Gümüşhane’nin önemli müderrislerindendir. Aynı zamanda Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî Hazretleri’nin de talebelerindendir. Ondan ders almıştır. Gümüşhane’de evini medreseye çevirmiş, çocuk ve gençlere ders vermiştir.

Ermeni çeteleri bu âlim zatı da kara listeye alırlar ve 1916 yılında bir suikast planlarlar.

Ermenilerin art niyetlerini öğrenen dostları Hüseyin Hüsnü Efendi’ye durumu anlatırlar. Gümüşhane’yi terk etmesini isterler. O da Hasanbey Mahallesinin kayalıklarından Topal semtine, oradan da Aktutan köyüne ulaşmak üzere yola çıkar. Ancak, Ermeniler, Hasanbey Mahallesi kayalıklarında Hüseyin Hüsnü Efendiyi arkasından kurşunlayarak şehit ederler. 1861 doğumlu Hüseyin Hüsnü Efendi şehadete eriştiğinde 55 yaşındadır.

Hüseyin Hüsnü Efendi, şehit edildiği kayalıklar üzerine defnedilir. Hasanbey Mahallesinin kadınları kayalık olan bu yere günlerce toprak taşıyarak Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’ye mezar yaparlar.

Torunu Prof.Dr.Erdoğan Selçuk, Dedesi Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin  Hasanbey Mahallesi Anafartalar Caddesindeki mezarını 2002 yılında yeniden yaptırmıştır.

ŞEHİT HAFIZ MEHMET (MEHMET KARAARSLAN)

Gümüşhane’nin Bağlarbaşı Mahallesininin kadim ailelerinden olan Gümüşhane’nin tanınmış seçkin kişilerinden 1861 yılı doğumlu Mehmet Karaarslan (Hafız Mehmet) da Gümüşhane Bağlarbaşı Mahallesi’nde Sarı Köprü mevkiinde Alemdar (Hudura) köy yolu üzerinde ve Hudura Deresi yanındaki yerden geçip, dağ yolu ile Eski Gümüşhane olarak bilinen Süleymaniye Mahallesi’nde  bulunan Süleymaniye Camii’nde Cuma namazını kılmak için giderken yine Ermeni çetelerince 25 Ağustos 1916 tarihinde arkadan vurularak şehit edilmiş ve naaşı şehit edildiği yere defnedilmiştir.

Şehit Mehmet Karaarslan’ın mezarı Bağlarbaşı Mahallesi Alemdar köyü yolu üzerinde Sarı Köprü yanındaki mezarlıktadır.

Şehit Mehmet Karaarslan’ın aile fertleri de Gümüşhane’nin seçkin insanlarıdır. Arkeolog – Yüksek Mühendis S.Vedat Karaarslan ve Emekli Yüksek Ziraat Mühendisi Hasan Basri Aktürk Şehit Mehmet Karaarslan’ın torunudur.

Şehitlerimizin ruhları için Elfatiha.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ

image_print

HABERLER